Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tentative de asasinat împotriva președinților SUA de-a lungul timpului: Patru dintre ei au fost ucişi, doi au supravieţuit. Profilul criminalilor este similar

Tentativa de asasinare a lui Donald Trump ne reaminteşte pericolul la care se expun cei ce vizează funcţia de preşedinte al Americii. Patru şefi de stat au fost ucişi în istoria de 248 de ani a Statelor Unite. Iar doi au supravieţuit după ce au fost răniţi de gloanţele atacatorilor. Anchetele au arătat de fiecare dată un profil similar al asasinilor. Lupi singuratici, fie cu probleme mentale, fie mânaţi de ură. 

de Redactia Observator

la 15.07.2024 , 10:59

A fost un moment şocant, dar nu neobişnuit din păcate în istoria Statelor Unite. 

"Americanii au o istorie traumatică legată de asasinatele politice. Probabil cel mai cunoscut preşedinte din istoria Americii, Abraham Lincoln a fost asasinat în secolul al XIX-lea", a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington.

Tentative de asasinat împotriva președinților Statelor Unite 

Vezi și

În 1865, preşedintele care a abolit sclavia a fost împuşcat într-o lojă de teatru, de la mică distanţă, de un actor simpatizant al sudiştilor care pierduseră războiul civil. Lincoln tocmai anunţase că cetăţenii de culoare vor primi drept de vot. Asasinul a reuşit să fugă, dar a fost încolţit după mai multe săptămâni de căutări şi ucis într-un schimb de focuri.

Pe acelaşi subiect

Au urmat preşedinţii James Garfield, în 1881 şi William McKinley, în 1901. Primul a fost împuşcat de un bărbat cu probleme psihice, iar al doilea de un anarhist. Niciunul nu a murit pe loc, ci numai după ce rănile s-au infectat. 

După asasinarea lui McKinley, siguranţa preşedinţilor a intrat în atribuţiile Serviciilor Secrete. Acest lucru nu a putut opri însă asasinarea lui John F Kenedy, în 1963. Cel mai tânăr preşedinte din istoria Statelor Unite a fost împuşcat în cap de lunetistul Lee Harvey Oswald, în timp ce călătorea într-o limuzină decapotabilă pe străzile din Dallas.

Motivaţia lui Oswald nu a fost niciodată înţeleasă pe deplin. A fost omorât la rândul său de un poliţist, înainte să fie judecat.

Ronald Reagan şi Theodore Roosvelt au supravieţuit 

Printre preşedinţii care au supravieţuit atacurilor se numără Ronald Reagan. Un bărbat cu probleme psihice a tras de şase ori înspre el, cu pistolul, când ieşea dintr-un hotel din Washington. L-a nimerit un singur glonţ, care i-a perforat plâmânul. Însă reacţia agenţilor care l-au înconjurat l-a salvat. Unul dintre bodyguarzi a murit după mai mulţi ani în petrecuţi în căruciorul cu rotile.

Theodore Roosvelt este alt preşdinte care a supravieţuit rănilor. A fost împuşcat în piept, în 1912, în timpul unui discurs. Dar glonţul a fost încetinit de cele 50 de foi pe care îşi scrisese speech-ul şi pe care le avea în buzunarul cămăşii. Deşi sângera, Roosvelt şi-a continuat discursul timp de 84 de minute şi a potolit mulţimea care voia să-l linşeze pe atacator.

16 preşedinţi din cei 46 pe care i-a avut America au fost vizaţi de încercări de asasinare. Majoritatea tentativelor au fost însă dejucate de serviciile secrete. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Ştiri externe » Tentative de asasinat împotriva președinților SUA de-a lungul timpului: Patru dintre ei au fost ucişi, doi au supravieţuit. Profilul criminalilor este similar