Antena Meniu Search
x

Crimeea, atacată cu rachete americane ATACMS. Ce pierderi grele au suferit ruşii la o bază aeriană

Război în Ucraina. Ucrainenii au atacat în noaptea de marţi spre miercuri baza aeriană Geankoi, din Crimeea. Filmări cu explozii şi incendii masive au fost publicate după atac. Pe acest aerodrom staţionează elicoptere de atac și lansatoare de rachete de apărare antiaeriană S-300/S-400. Ministerul Apărării de la Moscova nu a confirmat nimic oficial, dar aşa-numiţii bloggeri militari ruşi au recunoscut lovitura, susţinând că au fost folosite rachete americane ATACMS. 

de Redactia Observator

la 25.04.2024, 10:35

Crimeea, atacată cu rachete americane ATACMS. Ce pierderi grele au suferit ruşii
Crimeea, atacată cu rachete americane ATACMS. Ce pierderi grele au suferit ruşii - Telegram

Canalele ruseşti de Telegram Astra și Mash au publicat mai multe filmări cu explozii și incendii la aerodromul militar Geankoi (Dzhankoy) din nordul Crimeei. Un blogger militar rus pro-Kremlin a relatat că atacul s-a produs în jurul orei locale 3:30 dimineaţa. Iar canalul de Telegram Crimean Wind susţine că sateliţii au înregistrat șase incendii pe aerodrom și în apropierea acestuia. 

Baza aeriană Geankoi a fost atacată cu aproximativ 12 rachete tactice ATACMS, lansate cel mai probabil din regiunea Herson, a scris popularul canal rusesc de Telegram Rîbar, urmărit de peste 1,2 milioane de oameni şi apropiat de Ministerul rus al Apărării. Publicaţia ucraineană Kyiv Post a confirmat că trupele ucrainene au folosit un anumit tip de rachete balistice, fără a detalia.

Ce pierderi au suferit ruşii în Geankoi

Pe acelaşi subiect

Potrivit Rîbar, raidul a fost efectuat în două valuri, cu rachete MGM-140 ATACMS lansate de la sol. Primul val a constat în lansarea a șapte rachete, cu focoase cluster, iar în al doilea val au fost folosite cel puțin cinci. O dronă americană RQ-4B a patrulat fără piedici spațiul aerian de la sud de Crimeea și a monitorizat operațiunea, mai acuză Rîbar. Rachetele au deteriorat echipamente de pe aerodrom şi una dintre clădiri, susţine Rîbar, fără a detalia.

Canalul condus de Mikhail Zvinchuk, un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, se plânge că locuitori pro-ucraineni din Crimeea dezvăluie inamicului informații militare preţioase şi se întreabă de ce nu sunt pedepsiţi dur pentru punerea în pericol a personalul militar rusesc.

Iuri Butusov, un jurnalist cu legături în armata ucraineană, a confirmat că în atac au fost folosite şi rachete MGM-140 ATACMS. El susţine că au fost lovite cel puţin un radar şi trei lansatoare S-300/ S-400,  cu muniția aferentă. În plus, au fost raportați 15 răniți și 22 dispăruți, potrivit acestuia. 

Ucrainenii fac pregătiri pentru atacuri mai masive asupra peninsulei, avertiează Rîbar. Cu câteva zile în urmă a existat o încercare fără succes de a lovi un post de comandă din Berdiansk, scrie canalul.  Sarcina este de a lăsa unitățile ruseşti fără coordonare lovind posturile de comandă și provocând daune maxime forțelor de apărare aeriană. Pentru îndeplinirea acestor două obiective, ținând cont de flota rusă de la Marea Neagră deja slăbită, ucrainenii au nevoie să atace înainte Podul Crimeei, susţine Rîbar. 

Baza aeriană Geankoi găzduiește aproape 50 de avioane de luptă, potrivit Kiyv Post. După atac, autoritățile au închis drumurile din jurul bazei, au survolat zona cu elicoptere şi au blocat accesul civililor.  Canalele de Telegram au semnalat cel puțin patru explozii puternice, urmate de zeci de explozii secundare, fără nicio avertizare de raid aerian înainte.

Crimeea, atacată cu rachete ATACMS

Agenția rusă independentă de știri Astra a raportat că rachetele ucrainene au vizat echipamente militare, piloți, bombardiere şi elicoptere de atac. Ar fi fost lovit şi un depozit de muniții mai susţine canalul care vorbeşte de incendii și explozii secundare aflate în desfăşurare şi la cinci ore după atac.

Washingtonul ar fi livrat Kievului în octombrie 2023 între 12 și 20 de rachete ATACMS concepute pentru a distruge aerodromurile. Potrivit Kiyv Post, ucrainenii au folosit majoritatea, dacă nu pe toate, pentru a lovi două baze rusești pe 17 octombrie 2023, distrugând între 9 și 15 elicoptere de atac

Bloggerul militar pro-ucrainean Krymsky Viter susţine că cel puțin 30 de militari ruși au murit, iar alţi peste 80 au fost răniți şi transportați la spitale din Sevastopol. Kyiv Post nu a putut confirma numărul victimelor, dar mai multe surse au semnalat prezenţa elicopterelor de evacuare medicală în jurul bazei. În schimb, bloggerul pro-rus Voenniy Osvedomitel a confirmat că rachetele au lovit depozite de muniție și rezervoare de combustibil pentru aviație, dar susţine că daunemai grave au fost evitate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Crimeea, atacată cu rachete americane ATACMS. Ce pierderi grele au suferit ruşii la o bază aeriană