Volodimir Zelenski sugerează că Olaf Scholz minte. Care ar fi de fapt motivul pentru care nu vrea să trimită rachete Taurus Ucrainei
Război în Ucraina. Volodimir Zelenski acuză că motivele lui Olaf Scholz de a refuza să trimită rachete Taurus la Kiev sunt diferite de cele prezentate public. Potrivit liderului ucrainean, cancelarul german preferă să le păstreze pentru țara sa, pentru a descuraja un atac nuclear al Rusiei, un motiv pe care Zelenski nu-l consideră logic.
Volodimir Zelenski a criticat din nou susţinerea insuficientă cu arme din partea Occidentului în lupta sa împotriva invaziei ruse. "Partenerii noştri au anumite arme de care noi avem nevoie astăzi pentru a putea supravieţui. Şi eu pur şi simplu nu înţeleg de ce nu primim aceste arme", a spus Zelenski, într-un interviu pentru cotidianul german Bild şi pentru alte media din grupul Axel Springer.
Recent, Volodimir Zelenski a cerut mai multe sisteme de apărare aeriană şi muniţii. Preşedintele ucrainean s-a deplasat marţi în regiunea Harkov, care a fost ţinta unor atacuri ruse, pentru a sublinia distrugerile cauzate infrastructurii energetice şi problemele în alimentarea cu energie.
Zelenski dezvăluie motivul pentru care Scholz nu vrea să trimite rachete germane Taurus
Într-un interviu pentru Die Welt, Politico, Business Insider şi Onet, Zelenski a spus foarte clar că el continuă să spere că Germania va livra Ucrainei rachete de croazieră Taurus cu rază de acţiune lungă, dar l-a criticat aspru pe Scholz pentru că a refuzat să le furnizeze Kievului. Ucrainenii vor rachetele Taurus, care au o rază de acțiune de aproximativ 500 de kilometri și poartă un focos puternic, pentru a lovi ținte adânc în spatele frontului, cum ar fi Podul Kerci care leagă Rusia de Crimeea.
- SUA vor vinde Ucrainei echipamente moderne de apărare aeriană HAWK în valoare de 138 milioane de dolari
- Avertizarea șefului diplomației UE. Cât de aproape e războiul de Europa: "Nu mai este o fantezie"
- "Nu am mai văzut niciodată aşa ceva". Noul Tanc Ţestoasă al ruşilor i-a uluit pe analiştii militari. Ce rol...
- Veniturile Rusiei au explodat în primul trimestru. Cât de afectat este de fapt războiul lui Putin de atacurile...
Cancelarul federal german şi camera inferioară a Parlamentului german, Bundestag, au respins livrarea de sisteme de arme Taurus Kievului. Scholz a refuzat cu fermitate să trimită rachetele Taurus, spunând public că o astfel de mișcare ar putea duce la o escaladare a războiului.
El a declarat chiar că dacă trimite rachetele în Ucraina ar fi nevoie de soldați care să asiste de la sol, aşa cum fac Marea Britanie și Franța cu propriile sisteme. Iar dacă le urmează exemplul, Germania devine un "participant la război" și ar putea intra în conflict direct cu Rusia, opinie cu care unii lideri militari germani nu sunt de acord.
Zelenski susţine însă că Scholz vrea de fapt să păstreze rachetele Taurus ca să apere Germania în caz de atac nuclear rusesc, care nu este versiunea oferită publicului german. Liderul de la Kiev pare a sugera că respingerea de către Germania a livrărilor de sisteme Taurus este legată de ameninţările nucleare ale preşedintelui rus Vladimir Putin.
"Din câte înţeleg, cancelarul federal german spune că Germania nu este o putere nucleară iar aceasta este singura armă pe care o are Germania, este cel mai puternic sistem de arme în Germania", a spus Zelenski despre rachetele Taurus în interviu. "Mi-a trimis mesaje spunându-mi că nu poate să-și lase țara fără o armă atât de puternică", a mai adăugat Zelenski despre Scholz.
Zelenski spune că nu vede logica acestei gândiri că rachetele Taurus pot proteja Germania de un atac nuclear: "Nicio rachetă nu va proteja vreo singură persoană de lovituri nucleare, dacă izbucnește un război nuclear, Doamne ferește."
Scholz a prezentat publicului german un tablou diferit, în care apare ca un lider care trimite ajutor Ucrainei fără a depăși liniile care ar duce la un război mai larg, comentează Politico. Unii politicieni din cadrul partidului său de centru-stânga l-au numit "cancelar al păcii" pentru această abordare.
Războiul ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei durează deja de peste doi ani. Zelenski continuă să spere şi la un ajutor de mai multe miliarde de dolari din partea SUA pentru apărarea Ucrainei. Rusia are stocuri de arme mult mai mari decât Ucraina şi mai mulţi oameni pe care să-i trimită pe front. "Însă Occidentul unit are sisteme de arme moderne", a spus Zelenski. Rusia ar putea fi înfrântă cu aceste sisteme şi Ucraina ar putea câştiga, potrivit preşedintelui ucrainean.
Zelenski: Fără ajutor din Occident, Ucraina riscă să fie înfrântă
Zelenski a confirmat de asemenea că Ucraina plănuieşte o nouă contraofensivă pentru a elibera teritoriile ocupate de Rusia. Aceasta va necesita multe arme, mai ales din SUA. Liderul ucrainean aşteaptă de asemenea de la fostul preşedinte american Donald Trump, care va candida anul acesta pentru un nou mandat, să viziteze Ucraina cât mai curând. Donald Trump a acceptat invitaţia, însă o dată concretă nu a fost deocamdată fixată.
Volodimir Zelenski a atenţionat în repetate rânduri că, fără un ajutor al Occidentului, Ucraina riscă să fie înfrântă în război. În interviu, Zelenski a mai spus că va rămâne în ţară, chiar şi în eventualitatea unor eşecuri iminente. "Nu pot să-mi părăsesc ţara. În niciun fel de circumstanţe", a declarat Zelenski.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰