Antena Meniu Search
x

O brigadă ucraineană a dispărut de pe front iar ruşii aproape că au străpuns apărarea. "Soldaţii au fugit pur şi simplu"

Război în Ucraina. Armata rusă a înaintat în mod semnificativ pe un coridor îngust din estul Ucrainei, la vest de Avdiivka. Trupele ruse au avansat cu 5 km în 10 zile şi au ajuns în localitatea Ocheretine, despre care ruşii susţin că au ocupat-o în totalitate, dar nu este clar cât de mult controlează de fapt din ea. Cum a fost posibil? O brigadă ucraineană a dispărut, iar o brigadă rusă aproape că a spart apărarea, explică Forbes. 

de Redactia Observator

la 24.04.2024, 17:29

O brigadă ucraineană a dispărut de pe front iar ruşii aproape că au străpuns apărarea. Cum a evitat Ucraina un dezastru la limită
O brigadă ucraineană a dispărut de pe front iar ruşii aproape că au străpuns apărarea. Cum a evitat Ucraina un dezastru la limită - militaryland.net

Celebra Brigadă 47 Mecanizată Magura, una dintre cele mai bune din armata ucraineană, echipată cu blindate americane și antrenată de NATO, luptă de aproape un an fără pauză pe front și aproape că a primit una săptămâna trecută. Brigada cu 2000 de soldaţi trebuia să fie retrasă de la vest de oraşul Avdiivka, cucerit de ruşi în februarie, pentru o rotaţie pe front, relatează Forbes.

Pauză planificată a fost o invitație pentru armata rusă care a fost aproape să le provoace ucrainenilor genul de înfrângere dureroasă pe care ucrainenii au provocat-o rușilor în Harkov în toamna lui 2022. În timp ce Brigada 47 se retrăgea în acest weekend de pe linia frontului, la est de satul Ocheretine, rușii au atacat și aproape că au spart liniile defensive ucrainene, pentru a înainta pe fâşia de 30 de km de teren care separă orașul Pokrovsk, controlat de ucraineni, de linia frontului. 

Potrivit The Guardian, cucerirea satului Ocheretine înseamnă şi că ruşii au reușit să ocolească flancul nordic al liniei de apărare recent construită de ucraineni, inclusiv câmpuri minate și tranșee. Satul care avea 3.000 de oameni înainte de război este și un nod rutier și feroviar local, şi se află practic la intersecția unei rețele de apărare.

Ce s-a întâmplat cu Brigada 115 a ucrainenilor?

Pe acelaşi subiect

Brigata 47 trebuia să fie înlocuită pe front de Brigada 115 Mecanizată. Dar ceva a mers prost. Mykola Melnyk, un faimos comandant al Brigăzii, care și-a pierdut un picior în timpul contraofensivei de vara trecută, susţine că "anumite unități pur și simplu au fugit"

Ruşii care supravegheau pozițiile ucrainene din aer sau de la sol se așteptau să dea în tranşee peste trupele noi din Brigada 115, dar nu au găsit pe nimeni. Brigada 30 a armatei ruse a profitat de şansă şi a înaintat de-a lungul unei căi ferate care duce la vest de Avdiivka. A reuşit să captureze o fâşie îngustă de teren, dar lungă de 3-5 km care trece prin apărarea ucraineană pănâ la jumătatea satului Ocheretine, susţine David Axe, analist militar la Forbes. 

O străpungere a ruşilor ar fi putut prăbuși întreaga apărare ucraineană

O străpungere a ruşilor ar fi putut prăbuși întreaga apărare ucraineană la vest de Avdiivka și ar fi forțat zeci de mii de soldaţi și chiar sute de mii de civili să fugă din regiunea Donețk. O străpungere similară a ucrainenilor la Harkov în toamna lui 2022 a provocat o înfrângere majoră pentru armata rusă, aminteşte sursa citată.

Singurul motiv pentru care rușii nu au înaintat mai adânc în weekend este că Brigada 47 s-a întors din drum și s-a alăturat luptei. "Brigada 47 Mecanizată a revenit", a scris Melnyk. În următoarele două zile, rușii și-au lărgit ușor terenul cucerit, dar nu au înaintat mai departe spre vest.

Ucraina a evitat dezastrul, deocamdată, atrage atenţia sursa citată. Cu toate astea, bătălia încă se duce. Dacă rușii mută aici rezerve pot să-și extindă avansul. Este de remarcat faptul că Divizia 90 de tancuri a armatei ruse se află în apropiere și, în prezent, nu este angajată în luptă.

Ucraina a pierdut două brigăzi în câteva săptămâni

Vestea bună pentru armata ucraineană este că ajutorul american este pe drum, inclusiv muniţie şi blindate Bradley pentru Brigada 47. "Forțele ruse par să urmărească o pătrundere mai largă în liniile ucrainene la nord-vest de Avdiivka, dar capacitatea lor de a face acest lucru va fi cel mai probabil redusă de sosirea ajutorul american şi occidental", a remarcat Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington.

Vestea proastă este că ce a mers prost cu Brigada 115 pare să fie sistemic oarecum. Este a doua unitate ucraineană care se prăbușește pe frontul de est în ultimele săptămâni. Prima unitate care a clacat a fost Brigada 67, care apăra un district de la maginea oraşului Ceasiv Iar. Din cauza certurilor interne, ministerul Apărării de la Kiev s-a văzut în cele din urmă nevoit să dezmembreze brigada recunoscută ca având în rândurile sale mulţi extremişti de dreapta.

Forțele terestre ucrainene au doar 100 de brigăzi de luptă și multe dintre ele sunt epuizate după luni sau ani de lupte neîntrerupte. Ucraina nu își poate permite în acest moment să piardă două brigăzi întregi și nici să le epuizeze pe cele mai bune. Arme noi de miliarde de dolari sunt pe drum, dar acele arme sunt inutile dacă nu există destui soldaţi pregătiţi și bine odihniţi pentru a le folosi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » O brigadă ucraineană a dispărut de pe front iar ruşii aproape că au străpuns apărarea. "Soldaţii au fugit pur şi simplu"