Antena Meniu Search
x

Ucrainenii, contraatac umilitor pentru ruşi lângă Bahmut. Forţele ruse au fugit, Wagner a pierdut sute de soldaţi. VIDEO

Război în Ucraina. Armata ucraineană a provocat pierderi uriașe forțelor ruse într-un contraatac de succes în apropierea orașului Bahmut, au anunţat miercuri oficialii ucraineni.

de Redactia Observator

la 10.05.2023, 13:36

Vezi și

Andrei Biletski, șeful Brigăzii a 3-a de asalt a Forţelor Ucrainene, a declarat într-o filmare miercuri postată pe Telegram că unitățile Brigăzii 72 a Federației Ruse au fost învinse chiar de 9 mai. "Companiile 6 și 8 ale diviziei au fost complet distruse împreună cu un număr semnificativ de vehicule blindate de luptă", a adăugat el.

Biletski a mai spus că ucrainenii au capturat un număr semnificativ de prizonieri iar unitatea a 3-a de asalt a Forţelor Wagner a suferit pierderi grele. Potrivit liderului militar, contratacul ucrainean din apropierea Bahmut a eliberat complet o zonă de 3 kilometri lățime și 2,6 kilometri lungime. Nu a oferit însă detalii exacte. 

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate ucrainene, Serhii Cherevati, a adăugat că bătălia încă este în desfășurare, dar că inamicul suferă pierderi uriașe. El a spus că 203 soldaţi au fost uciși și 216 răniți.

El a mai menționat că ruşilor "nu le lipsesc muniţie, ci oameni", după ce Prigojin a acuzat din nou Moscova că nu a trimis muniţia cerută. Oficialul a mai spus că ruşii au lansat 524 de atacuri asupra pozițiilor ucrainene din jurul oraşului Bahmut. "Dacă forţele Wagner nu primesc mai mult personal sau nu își schimbă tactica, în viitorul apropiat, Wagner nu va mai exista în această zonă", a adăugat Cherevati.

Pe acelaşi subiect

Contraatacul ucrainean din jurul oraşului Bahmut a fost anunţat încă de marţi dimineaţă de finanțatorul Wagner, Evgheni Prigojin. Acesta a detaliat că soldaţi din armata convenţională a Rusiei au fugit, abandonându-şi poziţiile iar forţele sale pierdut 500 de oameni în acest atac. Prigojin a mai spus că armata Ucraineană a atacat pozițiile ruse de la SV de Bahmut, reușind să înainteze cu 2,5 km şi deschizând o linie de front de 3 km. 

Prigojin acuză militari ai armatei ruse că au fugit de lângă Bahmut 

Şeful grupului paramilitar Wagner a mai acuzat ieri statul rus că este incapabil să apere Rusia. "Astăzi (marţi), una dintre unităţile Ministerului Apărării a fugit de pe unul dintre flancurile noastre (...). Ei şi-au părăsit poziţiile, au fugit", a acuzat Evgheni Prigojin, care este în conflict deschis cu ierarhia militară rusă. 

Duminică, şeful grupului Wagner a declarat că, pe lângă promisiunea că va fi suficientă muniţie pe acest front, ierarhia militară rusă l-a asigurat că "se va face totul pe flancuri pentru ca inamicul ucrainean să nu atace" şi că mercenarii pot "acţiona în Artiomovsk (numele rusesc al Bahmutului) după cum cred ei de cuviinţă". Prigojin a avertizat totodată că forţele ucrainene se regrupează în regiunea vecină Zaporojie şi "vor începe o contraofensivă în viitorul apropiat".

"De ce statul nu reuşeşte să apere ţara?", a mai spus el în timp ce Vladimir Putin se afla la parada militară de la Moscova ce marchează victoria asupra Germaniei naziste în 1945. "Ziua Victoriei este victoria strămoşilor noştri, noi nu am meritat nici o bucăţică din această victorie", a afirmat el. Potrivit lui Prigojin, ierarhia militară rusă caută să-l "înşele" pe preşedintele Vladimir Putin în ceea ce priveşte ofensiva în Ucraina.

"Dacă totul este făcut pentru a-l înşela pe comandantul-şef (Vladimir Putin), atunci fie comandantul-şef vă va sparge, fie poporul rus este cel ce va fi furios dacă războiul va fi pierdut", a spus Prigojin în lunga sa diatribă presărată cu vulgarităţi, în care a acuzat din nou armata că nu-i livrează muniţiile de care are nevoie pentru a cuceri Bahmutul. "Există o crimă care se cheamă distrugerea poporului rus (...) Asta face un mic grup", a declarat Prigojin cu referire la Statul Major rus.

Săptămâna trecută, şeful Wagner a anunţat că îşi va retrage oamenii din Bahmut pe 10 mai dacă Statul Major nu-i va furniza muniţiile pe care le cere.

Wagner vor mai rămâne în Bahmut pentru a nu fi acuzaţi de trădare de patrie

Prigojin a acuzat faptul că, după ce duminică Moscova i-a promis că wagneriţii (forţele Wagner) vor primi toate armele şi muniţiile necesare pentru a continua lupta în acest oraş, ''am primit în cele din urmă doar 10% din ceea ce am cerut''. "Nu vom părăsi Artiomovsk , vom mai insista câteva zile, ne vom lupta şi apoi vom vedea", a mai transmis el marţi.

"Pur şi simplu ne-au înşelat fără ruşine", a subliniat Prigojin, care a ameninţat vinerea trecută că îşi va retrage miercuri, 10 mai, unităţile din Bahmut din cauza lipsei de muniţie şi a morţii fără sens a oamenilor săi în acest oraş ucrainean. El a explicat că, luni, "a sosit un ordin de luptă în care se precizează clar că abandonarea posturilor va fi interpretată ca o trădare de patrie". "Asta ni s-a spus, dar dacă nu există muniţie, ne vom abandona poziţiile şi ne vom întreba cine este adevăratul trădător, eventual cel care a semnat ordinul", a spus şeful Wagner.

SUA: Ucraina a primit tot ce are nevoie pentru a reuși să-și recucerească teritoriile

Antony Blinken, secretarul american de Stat a anunțat marţi că Ucraina a primit tot ce are nevoie pentru a reuși să-și recucerească teritoriile ocupate. Ministrul de externe al Ucrainei a avertizat totuşi împotriva unor aşteptări prea ridicate de la aşteptata ofensivă de primăvară a armatei ucrainene. "Nu consideraţi această contraofensivă ca fiind ultima, pentru că nu ştim care va fi rezultatul", a declarat şeful diplomaţiei de la Kiev, Dmitro Kuleba, în comentarii publicate miercuri de cotidianul german Bild.

Va fi ultima doar dacă se va reuşi eliberarea teritoriilor ocupate de ruşi, a precizat acesta. În caz contrar, "înseamnă că va trebui să ne pregătim pentru următoarea contraofensivă", a explicat ministrul ucrainean.

Kuleba: Ucraina va avea nevoie de semnificativ mai multe arme

Kuleba a subliniat pe de altă parte că Ucraina va avea nevoie de semnificativ mai multe arme în lupta sa împotriva forţelor de ocupaţie ruse. "Întrucât pentru a câştiga războiul ai nevoie de arme, arme şi iar arme", a insistat el, amintind că Germania, prin compania Rheinmetall, deţine "un fel de titan al industriei de arme din Europa şi probabil din lume".

Pe lângă muniţie, tancuri şi sisteme de apărare aeriană, Ucraina are nevoie mai ales de aeronave de luptă, iar ministrul ucrainean de externe contează pe susţinerea Berlinului pentru a procura avioane de luptă moderne F-16, însă spre deosebire de tancurile Leopard - produse de Rheinmetall - în acest caz decizia nu ţine de Germania, ci de SUA, notează dpa, citat de Agepres. "Ne aşteptăm de la Germania să joace un rol activ în construirea unei coaliţii de ţări: cine va convinge Statele Unite să apese butonul verde?", a mai formulat şeful diplomaţiei ucrainene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii, contraatac umilitor pentru ruşi lângă Bahmut. Forţele ruse au fugit, Wagner a pierdut sute de soldaţi. VIDEO