Ruşii recunosc în premieră sancțiunea care i-a șocat: ”Nimeni nu a prezis asta. E pur și simplu un furt”
Pentru prima dată de când SUA şi aliaţii săi au impus sancţiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei, Moscova a recunoscut că a fost surprinsă de cât de departe au mers aceste sancţiuni.
•Războiul Rusia-Ucraina: ultimele detalii
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că nimeni nu a prezis că Occidentul va confisca activele Băncii Centrale a Federației Ruse, relatează Kommersant. Lavrov a numit din nou „furt” decizia de a îngheţa active în valoare de 300 de miliarde de dolari.
Sancțiunile impuse de SUA şi aliaţii săi au blocat în jur de 300 de miliarde de dolari din cele 640 de miliarde de dolari deţinute de Rusia în rezervele sale de aur și valută.
”Când rezervele Băncii Centrale au fost înghețate, nimeni dintre cei care au prezis ce sancțiuni ar putea aplica Occidentul nu s-a gândit la asta. Acesta este pur şi simplu un furt”, a spus Lavrov în cadrul unui discurs la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.
Aproximativ jumătate din rezervele de aur și valută ale Băncii Centrale Ruse (300 de miliarde de dolari) au fost înghețate din cauza sancțiunilor impuse de Occident ca răspuns la războiul din Ucraina. Pe 20 martie, Franța a îngheţat active ale Băncii Centrale în valoare de 22 de miliarde de euro. În plus, UE a deconectat șapte bănci rusești de la SWIFT iar sancțiunile au dus la o scădere istorică a rublei în raport cu dolarul şi euro.
SUA și aliații ar putea anunța joi un nou pachet de sancțiuni contra Rusiei. În plus, un grup de senatori americani vor să împiedice Rusia să-și lichideze uriașul depozit de aur, blocând eventual una dintre ultimele metode ale Kremlinului de eludare a sancțiunilor financiare. Rusia deține unele dintre cele mai mari rezerve de aur din lume - aproximativ 2.300 de tone în valoare de aproape 140 de miliarde de dolari. Legislația luată în considerare de americani ar impune sancțiuni secundare oricăror entități americane care cumpără sau vinde cu bună știință aur rusesc. Dacă rubla continuă să scadă în raport cu dolarul american, Rusia ar putea folosi rezerva sa de aur, vânzându-l la un preț fix în ruble, susțin unii analiști.
Preşedintele Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către UE. A a ordonat Gazprom să încaseze plățile pentru gaze naturale în ruble de la „țările neprietenoase”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰