Antena Meniu Search
x

Ungaria, ferită de tăierea gazelor ruseşti. Moscova promite că ţara nu va fi afectată de reducerea livrărilor prin Nord Stream

Rusia a promis că va continua transporturile de gaze către Ungaria şi că Gazprom îşi va îndeplini obligaţiile contractuale faţă de ţară, a declarat duminică ministrul de Externe Peter Szijjarto, într-un interviu la postul de radio public, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 20.06.2022, 08:10

Viktor Orban, premierul Ungariei
Ungaria, ferită de tăierea gazelor ruseşti - Profimedia

Ca răspuns al Rusiei la sancţiunile occidentale impuse Moscovei de la invadarea Ucrainei, gigantul energetic de stat Gazprom a tăiat livrările către compania daneză Orsted şi Shell Energy, pentru contractul său de furnizare de gaze Germaniei. De asemenea, Gazprom a oprit livrările către traderul olandez de gaze GasTerra, precum şi către Bulgaria, Polonia şi Finlanda, pentru că au refuzat să facă plăţi pentru gazele ruseşti în ruble, în cadrul unei noi scheme de plată în ruble.

Rusia promite că va continua livrările de gaze către Ungaria

Ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a spus că CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, şi viceprim-ministrul Rusiei, Alexandr Novak, l-au asigurat, într-o discuţie telefonică, că gigantul energetic îşi va îndeplini obligaţiile faţă de Ungaria stabilite în contractul său. Ministrul nu a precizat când a avut loc apelul telefonic, relatează news.ro. Ministerul de Externe nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Conform unui acord cu Gazprom semnat anul trecut, Ungaria primeşte 3,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia, în cadrul acordului său pe termen lung cu Rusia, şi încă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria. Acordul este valabil 15 ani, cu o opţiune de modificare a cantităţilor achiziţionate după 10 ani.

Pe acelaşi subiect

Szijjarto a mai spus duminică că securitatea energetică a Ungariei, inclusiv aprovizionarea cu gaze, este stabilă şi că transporturile de gaze au sosit zilnic conform contractului, în timp util şi fără întreruperi.

Gazprom reduce drastic livrările de gaze prin Nord Stream 1

Fluxurile de gaze ruseşti către Europa au scăzut vineri, Italia şi Slovacia afirmâmd că au primit mai puţin de jumătate din volumele obişnuite prin conducta Nord Stream 1, care traversează Marea Baltică din Rusia până în Germania şi transportă aproximativ 40% din fluxurile de gaze ruseşti către Europa.Duminică, Germania a anunţat paşi suplimentari pentru a creşte nivelul de stocare a gazelor, pentru a se pregăti pentru următorul sezon de iarnă, când se teme că Rusia ar putea reduce sau chiar opri complet aprovizionarea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Ungaria, ferită de tăierea gazelor ruseşti. Moscova promite că ţara nu va fi afectată de reducerea livrărilor prin Nord Stream