Parteneriatul dintre Rusia și Serbia, o nouă durere de cap pentru Uniunea Europeană
Duminică, Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, a anunțat că țara sa a negociat un nou contract pe trei ani cu Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume, aflat sub controlul direct al Kremlinului. Această veste vine la scurt timp după anunțurile UE legate de proiectul de reducere a dependenței de importurile de energie rusească și creează, cred experții CNN, o nouă durere de cap pentru oficialii europeni.
Informațiile despre înțelegerea dintre ruși și sârbi vine la scurt timp după negocieri intense, liderii europeni au adoptat un al șaselea pachet de sancțiuni, inclusiv un embargou parțial asupra importurilor de petrol din Rusia, și asta deoarece Viktor Orban a reușit să obțină o concesie pentru țara sa.
Deși Serbia nu este un stat membru al Uniunii, aceasta face parte dintr-un plan de extindere a comunității care include unele state din Balcanii, considerate esențiale pentru securitatea europeană. În plus, implicarea guvernanților sârbi este fundamentală pentru gestionarea situației din Bosnia sau Kosovo.
Analiștii subliniază că parteneriatul cu Rusia se dovedește profitabil pentru Serbia care, chiar dacă se va alătura Uniunii Europene nu este dispusă să renunțe la avantajele pe care le-a obținut de-a lungul timpului. În plus, această țară, datorită poziției geografice și populației sale, își permite să negocieze direct cu europenii, rușii și chinezi, fără a avea de suferit.
Europenii ar putea sancționa duplicitatea Serbiei
Deși Serbia s-a numărat printre statele care au condamnat la ONU acțiunile Rusiei, nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale impuse de la începutul războiului, iar o astfel de poziție nu ar mai putea fi tolerată de unii lideri europeni. Filip Ejdus, profesor de relații internaționale al Universității din Belgrad, este de părere că noua înțelegere cu Gazprom pune capăt încercărilor de a limita influența rusească.
Profesorul este de părere că președintele țării sale încearcă să profite de situație, asta în timp ce îi va asigura pe occidentali că Serbia va rămâne pe drumul către UE, asta în timp ce va aștepta o ofertă mai bună din partea cancelarului german, Olaf Scholz. Un astfel de echilibru poate fi greu de menținut, iar încrederea de care sârbii de bucură momentan ar putea avea de suferit.
Un oficial european le-a explicat jurnaliștilor de la CNN că statele UE, în contextul războiului din Ucraina, sunt cât se poate de atente la modul în care țările din interiorul și afara comunității europene se plasează față de Rusia.
În plus, după cum subliniază Steven Blockmans, director de cercetare al Centrului pentru Studierea Politicilor Europene, Uniunea Europeană a pus presiune asupra statelor neimplicate în acest conflict, inclusiv asupra Chinei, să se alinieze sancțiunilor impuse.
Poziția Serbiei pune în discuție extinderea UE
Un diplomat european a declarat pentru CNN că problemele care apar din parteneriatul Serbiei cu Rusia are o legătură directă cu discuțiile care se poartă pe tema aderării Ucrainei la UE. În mod normal, acest proces durează mai mulți ani, dar unele state membre au luat în calcul chiar și posibilitatea ca acele țări care adoptă pozițiile Bruxelles-ului să primească un tratament preferențial.
În acest timp, unele voci argumentează în direcția diametral opusă, excluzând posibilitatea ca Uniunea Europeană să se extindă către Ucraina și țările din Balcanii de Vest, considerând că în acest fel esticii vor avea mult mai multă putere în comunitatea europeană, dominată de Franța și Germania.
Uniunea Europeană s-a confruntat cu multe dificultăți de la începutul crizei din Ucraina, iar păstrarea unei poziții comune a tuturor celor 27 de state membre se dovedește a fi o sarcină complicată. Dar faptul că acordul semnat de Gazprom cu Serbia privind gazele a avut loc în aceeași săptămână în care liderii UE s-au întâlnit pentru a negocia cum ar putea arăta un embargou asupra petrolului rusesc arată că oficialii de la Bruxelles nu pot controla toate aspectele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰