Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin a testat un vaccin anti-Covid sub formă de spray nazal

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a testat vaccinul anti-Covid sub formă de spray nazal, ca parte dintr-un proces de „reimunizare”, la recomandarea experților medicali, scrie Russia Today, un site finanțat de Kremlin.

de Redactia Observator

la 24.11.2021, 17:06

Vladimir Putin a testat un vaccin anti-Covid sub formă de spraz nazal
Vladimir Putin a testat un vaccin anti-Covid sub formă de spraz nazal - Shutterstock

Vladimir Putin a confirmat, în timpul ședinței de Guvern, că a testat vaccinul anti-Covid sub formă de spray nazal, după ce, săptămânile trecute și-a făcut și doza booster. „Mi-au cerut să inspir adânc și să număr până la trei”, a declarat liderul de la Kremlin, mărturisind că nu a simțit nimic. „La șase luni de la vaccinare, nivelul anticorpilor a scăzut, iat medicii mi-au recomandat o altă doză”, citează rt.com.

Sprayul nazal a fost dezvoltat de Institutul Gamaleya și se bazează pe formula vaccinului Sputnik V. Directorul institutului, Denis Logunov, a dezvăluit că cercetările inițiale au arătat că acest mod de administrare scade șansele de a fi infectat cu SARS-CoV-2 și „are cele mai puține efecte secundare, posibil”. 

Miercuri, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin „se simte bine după ce i-a fost administrată noua formulă”. „Este vorba de șeful statului. Este necesar să luăm măsuri speciale pentru sănătateași siguranța sa”. 

Vladimir Putin a primit primele două doze de vaccin, în prima parte a anului, și a îndemnat populația să îi urmeze exemplul. „Nu aveți de ce să vă temeți”, a insistat acesta. Luna aceasta, șeful statului și-a făcut și doza booster, la recomandarea specialiștilor din Sănătate. 

Pe acelaşi subiect

Vaccinurile rusești nu sunt aprobate de OMS sau EMA

Vaccinurile nazale împotriva Covid-19, administrate prin spray sau picături, au fost anunțate în cursul anului de mai multe companii farmaceutice. Această formă de vaccinare ar oferi mai multe avantaje față de injecția clasică, inclusiv o protecție suplimentară pentru plămâni. Mai mult, vaccinul nazal ar putea fi auto-administrat.

Potrivit datelor citate duminică de Putin, peste 50 de milioane de ruși și aproximativ 120 de milioane de oameni din întreaga lume au fost vaccinați cu Sputnik V, care nu este aprobat de OMS, nici de EMA. Mai mult, unii unguri, de exemplu, regretă acum că s-au grăbit să se vaccineze cu serul rusesc, fără aprobarea autorităţilor europene de reglementare. Acum, mulţi încearcă să se vaccineze cu Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Johnson&Johnson, pentru a putea călători în baza certificatului verde. Nici mexicanii veccinați cub Sputnik nu pot intra în Statele Unite.

OMS a anunţat pe 7 octombrie că ar urma să reia în curând revizuirea vaccinului rusesc anti-COVID-19, Sputnik V. Până în prezent, OMS a aprobat 8 vaccinuri anti-COVID: Moderna mRNA-1273 ( aprobat în 77 de țăr), Pfizer/BioNTech BNT162b2 (aprobat în 107 țări), Janssen (Johnson & Johnson) Ad26.COV2.S (aprobat în 78 de țări), Oxford/AstraZeneca AZD1222 (aprobat în 125 de țări), Serum Institute of India Covishield (o variantă de ser Oxford/AstraZeneca, aprobat în 46 de țări), Bharat Biotech Covaxin (aprobat în 10 țări), Sinopharm (Beijing) BBIBP-CorV (aprobat în 68 de țări), Sinovac CoronaVac (aprobat în 43 de țări).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin a testat un vaccin anti-Covid sub formă de spray nazal