Antena Meniu Search
x

Analiză. Europa lovită de valul nevaccinaților: cazurile de Covid au explodat cu 55% în ultima lună. Cifre terifiante în Germania

Europa se află din nou „în epicentrul” pandemiei de Covid, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe măsură ce cazurile cresc pe tot continentul, potrivit BBC. 

de Redactia Observator

la 05.11.2021, 15:30

Analiză. Europa lovită de valul nevaccinaților: cazurile de Covid au explodat cu 55% în ultima lună. Cifre terifiante în Germania
Cadavrele bolnavilor de Covid la o morgă din Kiev, Ucraina - Profimedia

Șeful OMS pentru Europa, Hans Kluge, a avertizat că Europa ar putea înregistra încă o jumătate de milion de decese până în februarie. El a dat vina pe refuzul oamenilor de a se vaccina: „Trebuie să ne schimbăm tacticile, de la reacția la creșterea numărului de cazuri de Covid-19 la prevenirea acestora în primul rând”, a spus el.

Rata vaccinării a scăzut pe tot continentul în ultimele luni

Rata vaccinării a scăzut pe tot continentul în ultimele luni. În timp ce aproximativ 80% dintre spanioli sunt imunizați complet, în Germania rata vaccinării este de până la 66% - și cu mult mai mică în unele țări din Europa de Est. Doar 32% dintre ruși au fost complet vaccinați până în octombrie 2021. Hans Kluge a acuzat, de asemenea, o relaxare a măsurilor de sănătate publică care a dus la creșterea infecțiilor în regiunea europeană a OMS, ce acoperă 53 de țări, inclusiv părți din Asia Centrală. Până acum, OMS a înregistrat 1,4 milioane de decese în regiune.

Cazurile au crescut cu peste 55% în Europa în ultima lună

Pe acelaşi subiect

Șeful OMS pentru Covid-19, Maria Van Kerkhove, a declarat că în ultimele patru săptămâni, cazurile au crescut cu peste 55% în Europa, în ciuda unei „rezerve ample de vaccinuri și instrumente”.  Cazul Europei este ”o lovitură de avertizare pentru restul lumii” a spus medicul Mike Ryan. 

Alertă în Germania: cazurile de Covid au explodat

Germania a înregistrat vineri peste 37.000 de cazuri zilnice de Covid, un record pentru a doua zi consecutiv. Rata de incidență la 100.000 de persoane este acum mai mare decât era în aprilie, de 169,9, dar cu mult sub nivelul din Marea Britanie. Oficialii germani din domeniul sănătății sunt îngrijorați de faptul că un al patrulea val de infecție ar putea duce la un număr mare de decese și ar pune presiune asupra sistemului de sănătate. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 154 de decese, în creștere față de 121 în urmă cu o săptămână.

Lothar Wieler de la Institutul RKI din Germania a vorbit joi despre cifrele terifiante. „Dacă nu luăm contramăsuri acum, acest al patrulea val va aduce și mai multă suferință”, a spus el. Printre numeroșii nemți care nu au fost vaccinați se numără peste trei milioane de oameni de peste 60 de ani, considerați ca fiind un risc crescut. Germania se confruntă cu o pandemie „masivă” a celor nevaccinați, a spus ministrul Sănătății din această țară. ”Ceea ce o îngrijorează pe Angela Merkel este că  avem peste 16 milioane de adulți nevaccinați în Germania, peste 3 milioane nevaccinați cu vârsta de peste 60 de ani”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului german. 

Rusia, Ucraina  și România, campioane la decese de COVID

Dar creșterea cazurilor nu se limitează la Germania. Cele mai dramatice creșteri ale numărului de decese au fost în ultima săptămână în Rusia, unde au fost înregistrate peste 8.100 de decese, și în Ucraina, cu 3.800 de decese. Ambele țări au rate foarte scăzute de vaccinare, iar Ucraina a anunțat un record de 27.377 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. România a înregistrat cel mai mare număr de decese în 24 de ore în această săptămână, la 591, în timp ce în Ungaria, infecțiile zilnice cu Covid s-au dublat în ultima săptămână, ajungând la 6.268. 

„În acest moment, se pare că suntem înclinați să spunem că pandemia s-a încheiat, trebuie doar să mai vaccinăm câțiva oameni. Nu este cazul”, a spus doctorul Ryan, care a cerut fiecărei țări să rezolve golurile din răspunsurile lor la pandemie.

Olanda a anunțat că va reimpune purtarea măștilor și distanțarea socială în multe locuri publice, după ce internările au crescut cu 31% într-o săptămână. Croația a înregistrat joi 6.310 de cazuri noi, cel mai mare număr de până acum. Slovacia a raportat al doilea cel mai mare număr de cazuri, iar infecțiile din Cehia au revenit la nivelurile observate ultima dată în primăvară.

În țările puternic vaccinate, rata de infectare este mai redusă

Jonathan Van-Tam, directorul medical adjunct al Angliei, a declarat miercuri că prea mulți oameni credeau că pandemia s-a încheiat. Cu toate acestea, în țările cu cea mai mare rată de vaccinare, rata de infecție este relativ scăzută. Italia are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare pentru cei peste 12 ani, dar chiar și aici cazurile noi au crescut cu 16,6% în ultima săptămână. Infectările au crescut în Portugalia la peste 1.000 pe zi pentru prima dată din septembrie. Spania este una dintre puținele țări care nu a înregistrat o creștere a transmiterii, cu 2.287 de cazuri raportate miercuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Analiză. Europa lovită de valul nevaccinaților: cazurile de Covid au explodat cu 55% în ultima lună. Cifre terifiante în Germania