Antena Meniu Search
x

Volodimir Zelenski a demis toată conducerea serviciului de informaţii din cauza trădărilor. Reacţia americanilor

Parlamentul ucrainean a votat astăzi pentru demiterea şefului Serviciului de Securitate, Ivan Bakanov. Procuroarea generală, Irina Venediktova, şi şeful serviciului de securitate, Ivan Bakanov, cu care Zelenski este prieten din copilărie, au fost suspendaţi de preşedintele ucrainean pe 17 iulie. Până la declanșarea războiului, amândoi au fost criticaţi pentru că ar fi protejat, în anchete de corupţie, aliaţi ai actualului preşedinte. Acum, Zelenski le reproşează numărul ridicat de trădători în rândul celor aflaţi în subordinea lor. 

de Redactia Observator

la 19.07.2022, 13:38

Volodimir Zelenski a demis toată conducerea serviciului de informaţii din cauza trădărilor. Reacţia americanilor
Volodimir Zelenski, Ivan Bakanov şi Irina Venediktova - Profimedia

Luni, Volodimir Zelenski a înaintat Parlamentului o rezoluţie pentru demiterea şefului agenţiei ucrainene de informaţii SBU și a procurorului general. Pentru demiterea lui Ivan Bakanov au votat azi 265 de deputați ucraineni, iar pentru demiterea Irinei Venediktova au votat 264 de deputați. Pe ordinea de zi nu s-a aflat numirea unui nou şef al SBU, relatează Unian. 

Zelenski a schimbat azi șefii departamentelor SBU din mai multe regiuni

În plus, tot azi, președintele Zelenski a schimbat șefii departamentelor SBU din mai multe regiuni și l-a suspendat și pe adjunctul lui Ivan Bakanov, Volodimir Horbenko. Zelenski i-a înlocuit pe șefii departamentelor SBU din regiunile Harkov, Sumî, Poltava, Zakarpattia (Regiunea Transcarpatia) și Dnipropetrovsk, potrivit presei ucrainene. Decretele au fost publicate pe site-ul președintelui. Volodimir Horbenko a ocupat funcție de şef adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei din 8 noiembrie 2019.

Potrivit lui Zelenski, sute de angajaţi ai procuraturii şi serviciului secret sunt anchetaţi pentru trădare sau colaborare cu inamicul. Iar 60 dintre aceşti funcţionari chiar s-au pus în serviciul Rusiei, în teritoriile ocupate. 

Pe acelaşi subiect

Cine sune Ivan Bakanov şi Irina Venediktova

Fosta procuroare generală Irina Venediktova s-a remarcat, de la începutul războiului, prin anchetele asupra crimelor de război ale unor militari ruşi. Iar fostul şef al serviciului de securitate, Ivan Bakanov, este prieten din copilărie cu Zelenski şi asociat al casei sale de producţie de televiziune. Până la declanşarea războiului, amândoi au fost criticaţi pentru că ar fi protejat, în anchete de corupţie, aliaţi ai actualului preşedinte. 

"Legăturile unor ofiţeri din forţele de securitate ucrainene cu serviciile speciale ale Rusiei nasc îndoieli foarte serioase cu privire la conducătorii acestor forţe", a declarat Zelenski. 

De la începutul războiului, Zelenski a mai destituit câţiva ofiţeri de rang înalt în serviciul de securitate, pe motiv că nu şi-au făcut datoria. Situaţia ar putea avea urmări grave într-un moment în care armata rusă a anunţat reluarea ofensivei pe toate fronturile, după pauza care a urmat cuceririi regiunii Lugansk. 

Departamentul de Stat al SUA monitorizează "cu atenţie" situaţia

Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că este la curent cu informaţiile potrivit cărora preşedintele ucrainean i-a dat afară pe doi dintre cei mai importanţi oficiali ai săi  invocând cazuri de trădare, potrivit CNN. "Suntem la curent cu informaţiile şi vom continua să monitorizăm cu atenţie situaţia. Suntem în contact zilnic cu partenerii noştri ucraineni", a declarat luni, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. 

Departamentul de Stat analiează informaţiile pe care le împărtăşeşte cu partenerii ucraineni pentru a-i "ajuta să construiască dosarul pentru tragerea la răspundere a celor care ar fi putut săvârşi crime de război şi alte atrocităţi", a adăugat Price. Informaţiile pe care SUA le-au transmis procurorului general al Ucrainei în mod obişnuit sunt "informaţii din surse deschise", a adăugat Price. 

"Avem o relaţie de schimb de informaţii cu omologii noştri ucraineni, adică continuăm să mergem mai departe cu acest lucru", a spus Price.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Volodimir Zelenski a demis toată conducerea serviciului de informaţii din cauza trădărilor. Reacţia americanilor