Antena Meniu Search
x

Prima țară NATO care a trimis tancuri în Ucraina. WSJ: Rusia nu a reușit să oprească transporturile militare zilnice din Polonia, România și Slovacia

Cehia a trimis în secret tancuri de fabricație sovietică în Ucraina. Informația a fost confirmată de trei oficiali cehi și slovaci. Este pentru prima dată când o țară străină a furnizat tancuri Ucrainei de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, scrie WSJ care precizează și că Rusia nu a reușit să întrerupă cu atacuri transporturile militare zilnice către Ucraina din Polonia, România și Slovacia Război Rusia - Ucraina, ziua 42 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 06.04.2022, 15:08

Ucraina a primit în secret tancuri de la Cehia, fiind pentru prima dată când o țară străină a furnizat tancuri Kievului pentru a ajuta armata ucraineană în lupta cu forțele ruse, mai bine dotate, relatează The Wall Street Journal (WSJ). O altă mutare care poate fi și mai importantă este că, atât Cehia, cât și Slovacia, care are graniță cu Ucraina, iau în considerare deschiderea instalațiilor lor militare industriale pentru a repara și reamenaja echipamentele militare ucrainene deteriorate în război. 

Până acum, Ucraina a capturat 176 de tancuri rusești, 34 de piese de artilerie autopropulsată, 116 vehicule blindate de luptă, 149 vehicule de luptă pentru infanterie, 23 de lansatoare de rachete multiple și 45 de transportoare blindate, potrivit Oryx, un site de informații care analizează imaginile de pe fronturile din Ucraina. 

Majoritatea dintre acestea - precum și un număr mare de tancuri și vehicule de luptă ucrainene - trebuie reparate înainte de a putea fi folosite pe front. Atacurile rusești cu rachete în Ucraina au vizat în special industria de apărare a țării, distrugând uzinele în care se putea face aceste reparații. Acest lucru face ca efortul Cehiei și al Slovaciei să fie unul deosebit de valoroas. Guvernele occidentale se așteptau ca Kievul să cadă în câteva zile, așa că au echipat armata ucraineană în principal cu rachete portabile, cum ar fi NLAW, Javelin și Stinger, pentru a putea fi folosite de mici unități insurgente.

Armata ucraineană a reușit însă să țină piept forțelor ruse din jurul Kievului într-un război convențional la scară largă, folosind artilerie cu rază lungă, tancuri și avioane. În prezent ucrainenii încearcă să oprească armata rusă să avanseze în Donbas și să recupereze zonele ocupate de ruși din sudul țării. Peședintele Volodimir Zelenski a spus că aceste misiuni ar fi imposibile dacă nu primesc arme grele. La o conferință cu 35 de țări, convocată la Londra, săptămâna trecută, statele donatoare de armament au fost de acord să furnizeze Ucrainei artilerie cu rază lungă de acțiune, sisteme antiaeriene și vehicule de luptă pentru infanterie, dar nu au aprobat transferul de tancuri.

Pe acelaşi subiect

Rusia nu a reușit să oprească transporturile militare zilnice către Ucraina din Polonia, România sau Slovacia

Până acum, Cehia a trimis în Ucraina peste 12 tancuri T-72M sovietice, modernizate, au declarat adjunctul ministrului ceh al apărării Tomas Kopecny și un alt oficial al ministerului Apărării. Cehii au mai trimis piese de artilerie și transportoare Amfibiu Blindat tip BMP-1, au declarat oficialii. Aceste provizii au fost finanțate de guvernul ceh și de donatori privați cehi care au contribuit la o campanie de strângere de fonduri susținută de stat pentru a înarma Ucraina.

Oficialii de pe flancul estic al NATO sunt îngrijorați că aprovizionarea cu arme și muniție occidentală este cu mult sub ceea ce are nevoie Ucraina, având în vedere intensitatea războiului. Într-o singură zi, Ucraina folosește armele pe care le primește într-o săptămână, a spus un înalt oficial polonez. Deși guvernele din Europa Centrală, cu excepția Ungariei, vor să ajute la înarmarea Ucrainei, unii oficiali se tem să nu-și epuizeze propriile stocuri de arme și muniții.

Mai multe dintre aceste guverne au făcut apel la Joe Biden pentru a se asigura că SUA vor ajuta la înlocuirea echipamentelor pe care ei le donează Ucrainei. Rezervele de armament ale Cehiei au fost afectate în 2014, atunci două explozii consecutive au distrus depozite cu peste 150 de tone de muniție. Guvernul a acuzat atunci doi agenți ai Rusiei care ar fi provocat exploziile. „Se poate face mult mai mult, dacă ne unim forțele”, a spus Kopecny.

Moscova a avertizat că transporturile de arme sunt considerate ținte legitime. Până acum, însă, Rusia nu a reușit să oprească transporturile militare zilnice către Ucraina din Polonia, România sau Slovacia. Forțele aeriene ruse nu au demonstrat nici ele capacitatea de a perturba convoaiele militare de la frontieră spre zonele de pe front. Un singur drum a fost închis pentru transporturile de arme ale NATO: ruta prin Ungaria. Premierul Viktor Orban a promis că va împiedica NATO s[ folosească țara pentru a transporta arme în Ucraina.

Australia a declarat săptămâna aceasta că transportă vehicule blindate Bushmaster în Europa pentru a fi livrate Ucrainei, primele patru fiind deja vopsite în culorile ţării. Guvernele din Europa Centrală, inclusiv Cehia, analizează dacă vor repara echipamentele militare ucrainene avariate pe front. Slovacia nu are tancuri disponibile de oferit, dar se oferă să le repare pe cele stricate. Aceste calcule arată că lumea începe să ia tot mai în serios varianta ca războiul ar putea dura luni de zile, dacă nu mai mult, iar avantajul copleșitor al Rusiei în materie de arme și muniție ar putea înclina balanța în favoarea Moscovei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Prima țară NATO care a trimis tancuri în Ucraina. WSJ: Rusia nu a reușit să oprească transporturile militare zilnice din Polonia, România și Slovacia