Antena Meniu Search
x

5 motive medicale pentru care apare oboseala cronică

Oboseala apare, de regulă, atunci când fie nu ne odihnim suficient, fie nu dormim bine sau când trecem printr-o perioadă agitată, cu mult stres.

de Redactia Observator

la 24.05.2019, 10:40

Motive pentru care apare oboseala cronică
Motive medicale pentru care apare oboseala cronică - Shutterstock

Oboseala apare, de regulă, atunci când fie nu ne odihnim suficient, fie nu dormim bine sau când trecem printr-o perioadă agitată, cu mult stres. Totuși, atunci când oricât de mult am dormi nu ne simțim odihniți și oboseala se acumulează pe zi ce trece, este posibil ca starea de epuizare pe care o resimțim să fie cauzată de o afecțiune și să apară ca un simptom al bolii.

Chiar și unele medicamente pot avea oboseala drept efect advers, așa că este important să știm din timp cu ce ne confruntăm, pentru a lua măsurile necesare ca nivelul nostru de energie să revină la normal. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni care au oboseala drept consecință și ce avem de făcut într-o astfel de situație:

Anemia

Anemia este una dintre cele mai frecvente motive medicale pentru care ne simțim obosiți tot timpul. Cele mai expuse riscului de anemie sunt femeile însărcinate sau cele cu menstruații neregulate sau excesive, însă anemia poate afecta și bărbații sau femeile aflate la menopauză. În general, anemia este cauzată de o deficiență de fier în organism și poate fi diagnosticată printr-un set de analize. Medicul îți poate apoi prescrie o alimentație bogată în fier sau un supliment, în funcție de gravitatea problemei. Pe de altă parte, și o cantitate prea mare de fier în organism, afecțiune numită hemocromatoză, poate cauza oboseală. Această afecțiune este una moștenită, apare destul de rar și afectează în general femei și bărbați cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani.

Bolile autoimune

Bolile autoimune apar atunci când organismul atacă unul sau mai multe organe ori țesuturi, identificându-le incorect drept agenți patogeni. Fiecare boală autoimună are un set de simptome specifice ei, dar există și simptome comune, unul dintre ele fiind oboseala. Există mai mulți factori de risc care cauzează apariția unor boli autoimune, unii dintre ei fiind genetici. Este important ca aceste afecțiuni să fie descoperite la timp, astfel încât pacientul să poată începe tratamentul cât mai devreme și să țină simptomele sub control. Deși unele dintre aceste boli nu pot fi vindecate complet, cu un tratament adecvat cei afectați pot duce o viață normală, fără ca boala să îi împiedice să meargă la serviciu sau să desfășoare activități zilnice de rutină.

Apneea în somn

Apneea în somn apare atunci când gâtul se îngustează sau se închide în timpul somnului, cauzând astfel dificultăți în respirație. Efectul este un sforăit puternic, dar și o scădere a nivelului de oxigen din sânge. Persoanele care suferă de apnee se trezesc frecvent în timpul nopții și se simt epuizate a doua zi. Această afecțiune este mai întâlnită în rândul bărbaților supraponderali și poate fi agravată prin consumul de alcool sau prin fumat. Netratată, apneea în somn poate avea complicații precum apariția hipertensiunii articulare, insuficiența cardiacă sau aritmii.

Problemele cu glanda tiroidă

Atunci când glanda tiroidă nu secretă suficientă tiroxină, un hormon tiroidian, se întâmplă adeseori să te simți constant obosit. Alte simptome includ creșterea în greutate, durerile musculare și uscarea excesivă a pielii. Această afecțiune este mai întâlnită în rândul femeilor și se agravează pe măsură ce înaintezi în vârstă. O astfel de insuficiență tiroidiană poate fi diagnosticată printr-un set de analize care indică valorile de hormoni tiroidieni din organism și poate fi tratată cu succes atunci când este descoperită din timp.

Sindromul oboselii cronice

Sindromul oboselii cronice este o afecțiune gravă, care te face să te simți complet epuizat și lipsit de energie, iar aceste simptome pot dura până la cel puțin patru luni. De regulă, sindromul oboselii cronice dă și dureri musculare sau de încheieturi și apare mai degrabă la femei, între vârstele de 20 și 40 de ani, dar există și cazuri de bărbați sau copii care se confruntă cu acest sindrom. Diagnosticul poate fi destul de greu de pus și se face în general prin excluderea altor cauze care se pot afla la originea oboselii. Tratamentul include terapia cognitivă comportamentală, precum și medicamente pentru a ține durerile musculare și articulare sub control și a regla somnul.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Andrzej Wilusz

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » 5 motive medicale pentru care apare oboseala cronică