Antena Meniu Search
x

Vitamina care ar putea crește rezistența la cancer. Studiu îmbucurător în revista Science

Un studiu recent, publicat în revista Science, sugerează că vitamina D ar putea juca un rol important în combaterea cancerului, transmite Mediafax.

de Redactia Observator

la 26.04.2024, 14:26

vitamina D
Vitamina care ar putea crește rezistența la cancer. Studiu îmbucurător în revista Science - Shutterstock (arhivă)

Cercetătorii au descoperit că șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în vitamina D au avut o rezistență sporită la tumori și au răspuns mai bine la tratamentele de imunoterapie.

Studiul a fost realizat la Institutul Francis Crick din Londra, la Institutul Național de Cancer (NCI) al Institutului Național de Sănătate (NIH) din SUA și la Universitatea daneză din Aalborg.

Studiul a demonstrat că vitamina D acționează la nivelul intestinului, favorizând creșterea unei bacterii benefice numite Bacteroides fragilis. Această bacterie pare a fi responsabilă de stimularea sistemului imunitar al șoarecilor, făcându-i mai rezistenți la cancer.

Legătură între cancer și vitamina D

Pe acelaşi subiect

Studii anterioare au sugerat o legătură între deficitul de vitamina D și riscul de cancer la om, deși dovezile nu erau concludente.

Cercetătorii analizaseră un set de date de la 1,5 milioane de persoane din Danemarca, care a scos la iveală o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și un risc mai mare de cancer, notează ANSA.

O analiză separată a unor bolnavi de cancer a sugerat, de asemenea, că persoanele cu niveluri mai ridicate de vitamina D au șanse mai mari de a răspunde bine la tratamentele de imunoterapie.

"Este posibil ca vitamina D să regleze microbiomul intestinal pentru a favoriza un tip de bacterii care conferă o imunitate mai bună la cancer. Acest aspect ar putea fi într-o zi important pentru tratamentul cancerului la om, dar sunt necesare studii suplimentare", explică Caetano Reis e Sousa, autorul principal al studiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Sanatate » Vitamina care ar putea crește rezistența la cancer. Studiu îmbucurător în revista Science