A fost votat amendamentul care îngreunează arestul preventiv!
Senatorii au votat un amendament la Codul de Procedură Penală, prin care arestarea preventivă este îngreunată. Astfel, arestul preventiv de 30 de zile se va face doar în baza unor indicii temeinice, nu în baza unor suspiciuni rezonabile, conform modificării

Senatorii au votat un amendament la Codul de Procedură Penală, prin care arestarea preventivă este îngreunată. Astfel, arestul preventiv de 30 de zile se va face doar în baza unor indicii temeinice, nu în baza unor suspiciuni rezonabile, conform modificării
88 de senatori au votat pentru, în timp ce doar 20 împotrivă. Amendamentul aparține senatorilor din majoritatea parlamentară: Cristiana Anghel(PC), Ioan Chelaru(PSD) și Ovidiu Donțu(PSD). For decizional în acest caz este Camera Deputaților.
Senatorii pun bețe în roate procurorilor DNA. Astfel, s-a revenit, prin vot secret, la formă veche a Codului Penal, după ce s-a votat amendamentul la Codul de procedură penală prin care arestarea este mai greu de realizat. Arestarea preventivă se va face, după noul amendament, pe baza unor ”indicii temeinice”.
Ce prevede Codul de Procedură Penală în prezent:
- Traian Băsescu îi bate obrazul lui Marcel Ciolacu, în scandalul Sprînceană: "Permiteţi o sugestie... fraţii...
- Nicușor Dan: Ciolacu ori își dă demisia imediat, ori îi retrage statutul de emisar lui Dragoș Sprînceană
- Ciolacu se dezice de declaraţiile scandaloase făcute de Sprînceană: Nu există niciun "emisar al lui Ciolacu",...
- EXCLUSIV: Ilie Bolojan îi cere explicaţii lui Ciolacu, după scandalul declanşat de emisarul Sprînceană - surse...
- Dragoş Sprînceană, emisarul României în SUA: Macron își dorește continuarea războiului. SUA trebuie să...
Art 202 din Codul de Procedura Penală prevedea până în prezent:
"(1) Măsurile preventive (reţinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cauţiune, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, n.red.) pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni".
Mai mult, senatorii mai consideră că, în vechiul Cod de procedură penală, măsura arestării preventive faţă de un acuzat putea fi luată numai ”dacă sunt probe sau indicii temeinice că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”, iar în noul Cod de procedură penală, intrat în vigoare la 1 februarie 2014 9 articolul 233) condiţia de probe şi indicii temeinice a fost înlocuită cu cea de suspiciuni rezonabile.
”Aşa se face că de la începutul anului trecut, arestarea a devenit, dintr-o măsură excepţională, o regulă, fiind suficientă existenţa unui simplu denunţ ca ea să poată fi luată. De aici, plimbarea cu cătuşe a acuzaţiilor în faţa presei a devenit ceva cotidian, neexistând sancţiuni pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie prin afectarea imaginii persoanei”, se menţionează în motivaţie.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰