Antena Meniu Search
x

Agenţia Europeană a Medicamentelor recomandă doza "booster" anti-COVID la doar 3 luni după vaccinarea completă

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a anunţat joi că doze "booster" anti-COVID pot fi administrate în mod "sigur şi eficient" la doar trei luni după vaccinarea completă - după ce a recomandat, până în prezent, ca un "booster" să fie administrat după şase luni, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 09.12.2021, 18:14

Vaccin anti-Covid
Agenţia Europeană a Medicamentelor recomandă doza "booster" anti-COVID la doar 3 luni după vaccinarea completă - Shutterstock (imagine ilustrativă)

"Recomandarea actuală este să se administreze un «booster» de preferinţă după şase luni, însă date disponibile în prezent susţin o administrare sigură şi eficientă a unei doze «booster» la trei luni după vaccinarea completă, în cazul în care un interval atât de scurt este de dorit din punctul de vedere al sănătăţii publice", a anunţat directorul EMA însărcinat cu strategia vaccinării, Marco Cavaleri.

EMA: Cazurile de contaminare cu Omicron par "majoritatea uşoare"

Cazurile de contaminare cu varianta Omicron a noului coronavirus par "majoritatea uşoare", a transmis Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA), care avertizează că investighează în continuare dacă această nouă variantă cauzează o boală gravă.

"Cazurile par să fie majoritatea uşoare, însă este necesar să adunăm mai multe probe pentru a stabili dacă spectrul gravităţii bolii cauzate de omicron este diferit de al celorlalte variante care au circulat până acum", a spus directorul EMA însărcinat cu ameninţări biologice la adresa sănătăţii şi strategia vaccinării, Marco Cavaleri. Noua variantă, care prezintă extrem de multe mutaţii, a provocat o atmosferă de panică în lume după ce a apărut, luna trecută, alimentând temeri cu privire la faptul că ar fi mai contagioasă, ar cauza o boală mai gravă şi ar ocoli vaccinurile anti-COVID.

Pfizer/BioNTech recomandă vaccinarea cu doza booster

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat săptămâna aceasta că primele indicii ar arăta că noua variantă ar putea să fie, într-adevăr, mai infecţioasă.

Însă alianţa farmaceutică Pfizer/BioNTech a anunţat că vaccinarea cu un "booster" al vaccinului său asigură o protecţie eficientă împotriva variantei Omicron şi că dezvoltă, cu toate acestea, un vaccin specific împotriva variantei omicron, care ar urma să fie gata în martie 2022

Cavaleri apreciază că este prea devreme pentru a spune cât de eficiente sunt vaccinurile actuale împotriva variantei omicron. "În acest stadiu, nu dispunem de suficiente date despre impactul acestei variante asupa eficienţei vaccinurilor aprobate, însă examinăm în mod continuu pentru a aduna probe în acest sens", a subliniat el.

EMA a aprobat până în prezent patru vaccinuri împotriva covid-19, şi anume vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson şi AstraZeneca-Oxford. Agenţia a dat, de asemenea, undă verde pastilei anti-COVID a laboratorului american Merck, considerat un tratament revoluţionar pentru că poate fi administrat acasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Sanatate » Agenţia Europeană a Medicamentelor recomandă doza "booster" anti-COVID la doar 3 luni după vaccinarea completă