Antena Meniu Search
x

Top 4 idei de costume populare pentru fete și băieți

Portul popular românesc a câștigat popularitate în ultimii ani, devenind prezent atât în lumea modei românești, cât și în cea internațională. Designerii se întrec în a lansa colecții de haine cu motive tradiționale și accesorii inspirate din folclor.

de Redactia Observator

la 08.05.2019, 14:43

Costume populare pentru fete și băieți
Top 4 idei de costume populare pentru fete și băieți - Pixabay

Portul popular românesc a câștigat popularitate în ultimii ani, devenind prezent atât în lumea modei românești, cât și în cea internațională. Designerii se întrec în a lansa colecții de haine cu motive tradiționale și accesorii inspirate din folclor.

Așadar, portul românesc are o importanță culturală și istorică deosebită pentru noi, ca popor. Acesta este o dovadă a identității naționale și a diferențelor culturale din arii geografice diferite. Se poate spune că acesta a evoluat în același timp cu românul care a trecut prin războaie, reforme și clipe de bucurie. Dragostea pentru pământul nostru, aspirația la libertate și curajul se regăsesc în motivele utilizate pentru decorarea costumelor noastre populare.

Chiar dacă influența mediului urban a intervenit și în acest domeniu, iar textilele casnice, făcute de femei în șezători, au fost înlocuite cu materiale noi, industriale, producția costumelor populare a fost încurajată.

Portul tradițional, un element de identitate națională, a câștigat teren tot mai mult în ultimii ani, datorită dorinței românilor de a scoate în evidență această emblemă națională.

De ce să alegi portul popular românesc

Lumea modei este în continuă expansiune, iar casele de modă se întrec în a lansa diverse colecții care să capteze atenția publicului. Însă, pe lângă toate aceste articole vestimentare realizate pe bandă rulantă, costumul tradițional românesc este o adevărată enciclopedie. Veșmintele cu motive tradiționale sunt o creație a țăranului român care și-a dat frâu liber inspirației, mânat de dorința de a arăta iubirea pentru țară.

Pe lângă aspectul său deosebit, care transmite veselie prin modelele în culori vii, costumul tradițional este realizat din țesături naturale, materiale care nu sunt dăunătoare pentru piele. Dat fiind faptul ca trăim într-o era a chinezăriilor, a hainelor produse în serie, piesele portului românesc, lucrate manual, pot fi considerate adevărate bijuterii vestimentare.

Fiecare element al costumului tradițional simbolizează efortul creatorului de a duce mai departe această comoară națională. Așadar, hainele noastre tradiționale ar trebui să fie purtate cu mândrie, dat fiind faptul că se urmărește punerea în valoare a autenticului.

Dacă îți plac hainele tradiționale și vrei să ieși din anonimat, integrează în ținutele tale sau în cele ale copiilor tăi, articole vestimentare inspirate din portul românesc. De exemplu, ia românească poate fi purtată în orice sezon și în orice împrejurare. Aceasta poate fi asortată cu blugi, rochii sau fuste din piele.

Costume populare pentru fete

Costumele populare nu sunt îndrăgite doar de adulți, ci și de copii, aceștia fiind atrași de culorile vii și de modelele jucăușe. Aceste costume românești, destinate copiilor, au fost create din dorința de a aduce tradiția aproape de  aceștia.

Fie că este vorba de botez, ori poate de o serbare școlară, nu ezita să îi îmbraci pe cei mici în portul popular românesc. Dintre numeroasele costume populare de pe fabricademagie.ro, culese din diverse zone folclorice românești, poți alege ținutele potrivite pentru copiii tăi.

Iată ce poți alege pentru fetițe:

Un costum popular oltenesc

Costumul popular inspirat din portul specific zonei Olteniei include o cămașă și o fustă lungă, cu dantelă. Aceste articole vestimentare sunt realizate din poplin și au aplicații de pasmanterie, care se asortează perfect cu modelul costumului.

Un costum popular cu motive florale

În cazul în care nu vrei să alegi un costum specific unei regiuni, optează pentru unul cu motive florale. Acesta include o cămașă albă din voal, cu mânecă scurtă și o fustă scurtă cu flori. Fetița ta va îndrăgi, cu siguranță, cămașa cu motive de pasmanterie, flori stilizate și dantelă. De asemenea, poți completa această ținută cu o vestă tradițională sau o gentuță populară.

Costume populare pentru băieți

Îți dorești ca băiețelul tău să iasă în evidență la serbarea școlară? Alege-i un costum popular. Iată câteva sugestii:

Un costum popular cu motive tradiționale din Muntenia

Acest costum include o cămașă din poplin, pantaloni din minimat (țesătură subțire) și o centură din piele ecologică, cu catarame aurii. Cămașa cu motive tradiționale se asortează perfect cu o cușmă neagră sau o pălărie din paie.

Un costum popular din Maramureș

În cazul în care ești din zona Maramureșului, alege un costum specific acestei regiuni, pentru copilul tău. Acesta poate include o cămașă de in, accesorizată cu dantelă albă și o pereche de pantaloni tradiționali. Însă, pentru ca ținuta să fie completă, nu uita de pălăria de paie și de trăistuța tradițională.

Înfrumusețate cu diverse motive tradiționale, cu numeroase semnificații, costumele tradiționale fascinează atât prin importanța lor deosebită, cât și prin design. Pentru a nu lăsa portul autentic să se piardă din cauza invaziei modernului, designerii înglobează în creațiilor lor modelele și formele pieselor vestimentare tradiționale.

Cu mic, cu mare, fiecare român ar trebui să poarte cu mândrie costumele tradiționale, întrucât acestea fac legătura cu eroismul celor care s-au sacrificat pentru binele țării. Așadar, dacă încă nu ai articole vestimentare tradiționale, nu mai sta pe gânduri și achiziționează unele, atât pentru tine, cât și pentru micuții tăi.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Top 4 idei de costume populare pentru fete și băieți