Antena Meniu Search
x

Cărţi decorate cu arsenic, plasate în carantină de Biblioteca Naţională a Franţei. O antologie de poezii româneşti din 1856, între volumele analizate

Biblioteca Naţională a Franţei a declarat joi, pentru AFP, că a pus în carantină patru cărţi din secolul al XIX-lea decorate cu arsenic, pentru a evita orice risc legat de acest produs toxic.

de Redactia Observator

la 26.04.2024, 10:36

- Profimedia

Alerta a venit la sfârşitul anului 2010 de la universitari care au descoperit acest element chimic pe coperţile unor cărţi din această perioadă. Un program de cercetare germano-american numit Poison Book Project lucrează la identificarea cărţilor în cauză. Majoritatea celor cunoscute până acum se află în Statele Unite.

E analizată şi o antologie de poezie românească

BnF a comparat titlurile deja identificate în alte ţări cu propriul catalog. Iar în urma analizei, doar patru volume, din cele 28 potenţial vizate, conţineau într-adevăr arsenic. "Aceste lucrări au fost puse în carantină şi vor fi supuse unor analize suplimentare de un laborator extern pentru a evalua cantitatea de arsenic prezentă în fiecare volum", a precizat instituţia.

Ceea ce au în comun toate cele patru este faptul că au fost tipărite în Marea Britanie şi au fost consultate foarte rar, relatează news.ro. Este vorba despre două volume de balade irlandeze adunate de Edward Hayes în 1855, o antologie bilingvă de poezie românească realizată de Henry Stanley în 1856 şi o colecţie a lucrărilor Societăţii Regale de Horticultură din Marea Britanie pentru anii 1862-1863.

Pe acelaşi subiect

Arsenicul, folosit pentru nuanţe de verde

Arsenicul era apreciat pentru nuanţa "verde Schweinfurt" sau "verde Paris" folosit între anii 1790 şi 1880, potrivit bazei de date actuale. Acest pigment a fost utilizat în principal în ţările anglofone şi în Germania, şi mai rar în Franţa.

BnF a precizat că este în căutarea altor cărţi cu coperţi verzi "în afara listei Poison Book Project". Teoretic, cititorii care consultă astfel de cărţi riscă disconfort sau vărsături. Biblioteca a declarat pentru AFP că riscul pentru utilizatori este a priori foarte moderat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Cărţi decorate cu arsenic, plasate în carantină de Biblioteca Naţională a Franţei. O antologie de poezii româneşti din 1856, între volumele analizate