Antena Meniu Search
x

Nu-ţi lua ochii de pe cer: Perseidele vor oferi un spectacol cu 500 de meteori pe oră

În această săptămână, curentul de meteori Perseide ne va oferi un spectacol senzaţional. Perseidele sunt deja prezente pe cer de câteva săptămâni, dar vor atinge maximul în această noapte.

În această săptămână, curentul de meteori Perseide ne va oferi un spectacol senzaţional. Perseidele sunt deja prezente pe cer de câteva săptămâni, dar vor atinge maximul în această noapte.

“Maximul o să fie în 11-12 august. În partea a doua a nopţii de 11 spre 12 şi implică şi prima parte a nopţii dinspre 12 spre 13 august”, a declarat pentru Ziare.comValentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori.

“Anul acesta avem o situaţie deosebită, pentru că specialiştii de la Organizaţia Mondială de Meteori şi de la NASA preconizează că vom avea un maximum cel puţin dublu - dacă nu triplu - faţă de normal. Practic, în loc de 80 de meteori pe oră se preconizează 150-200 şi pe o fază scurtă chiar 500 de meteori pe oră. Este o predicţie”, a spus Valentin Grigore.

Explicaţia constă în faptul că planeta Jupiter, care are o influenţă gravitaţională foarte mare, a afectat orbita particulelor care generează curentul Perseidelor şi le-a apropiat mai mult de Pământ.

“Astfel, Pământul va trece mai aproape de centrul particulelor şi atunci numărul va fi mai mare. Să vedem dacă se va adeveri predicţia. Oricum activitatea va fi mai spectaculoasă decât în mod normal”, a continuat specialistul.

“Vor fi înspre dimineaţă. În noaptea de 11 spre 12 se pot începe observaţiile la 22:00-23:00, dar actvitatea va fi mai intensă după miezul nopţii, după ora 1:00-2:00. Va apune Luna în jur de 00:30-01:00. Spre dimineaţă va fi activitatea mai intensă”, a adăugat Valentin Grigore.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Inedit » Nu-ţi lua ochii de pe cer: Perseidele vor oferi un spectacol cu 500 de meteori pe oră