Antena Meniu Search
x

Un tabloul de Klimt, crezut "pierdut" timp de 100 de ani, e scos la licitaţie. Valoarea operei de artă, estimată la 50 de milioane de euro

Un tablou al artistului austriac Gustav Klimt, considerat pierdut în ultimii 100 de ani, va fi scos la licitaţie la Viena, transmite BBC, potrivit news.ro.

de Redactia Observator

la 24.04.2024, 07:28

Portretul lui Fraulein Lieser, de Gustav Klimt
Portretul lui Fraulein Lieser, de Gustav Klimt - Profimedia

Există multe întrebări fără răspuns cu privire la tabloul neterminat, Portretul lui Fraulein Lieser, pe care Klimt l-a început în 1917, cu un an înainte de moartea sa. Există, de asemenea, dezbateri cu privire la cine este femeia din tablou şi ce s-a întâmplat cu pictura în timpul perioadei naziste.

Valoarea tabloului de Klimt, estimată la 50 de milioane de euro

Valoarea tabloului este estimată la 50 de milioane de euro, deşi ar putea ajunge la un preţ mai mare. Se crede că tabloul o reprezintă pe una dintre fiicele lui Adolf sau Justus Lieser, care erau fraţi dintr-o familie bogată de industriaşi evrei.

Istoricii de artă Thomas Natter şi Alfred Weidinger spun că tabloul o reprezintă pe Margarethe Constance Lieser, fiica lui Adolf Lieser, dar casa de licitaţii im Kinsky din Viena, care scoate la licitaţie opera de artă, sugerează că tabloul ar putea reprezenta şi una dintre cele două fiice ale lui Justus Lieser şi ale soţiei sale Henriette.

Pe acelaşi subiect

Henriette, cunoscută sub numele de Lilly, a fost o patroană a artei moderne. Ea a fost deportată de nazişti şi a murit în lagărul de concentrare de la Auschwitz în timpul Holocaustului. Fiicele ei, Helene şi Annie, au supravieţuit celui de-al Doilea Război Mondial.

Soarta tabloului după 1925. "neclară"

Casa de licitaţii a precizat într-o declaraţie că soarta exactă a tabloului după 1925 este "neclară". "Ceea ce se ştie este că a fost achiziţionat de un predecesor legal al expeditorului în anii 1960 şi a ajuns la actualul proprietar prin trei moşteniri succesive", transmite casa de licitaţii. Identitatea actualilor proprietari austrieci nu a fost făcută publică.

Tabloul este vândut în numele acestor proprietari şi al succesorilor legali ai lui Adolf şi Henriette Lieser, pe baza Principiilor de la Washington - un acord internaţional de restituire a operelor de artă jefuite de nazişti urmaşilor persoanelor de la care au fost luate piesele. Ernst Ploil de la im Kinsky a declarat pentru BBC: "Avem un acord, în conformitate cu principiile de la Washington, cu întreaga familie".

Catalogul im Kinsky a descris acest acord ca fiind "o soluţie corectă şi echitabilă". Cu toate acestea, Erika Jakubovits, directorul executiv al Preşedinţiei Comunităţii Evreilor din Austria, a declarat că există încă "multe întrebări fără răspuns". Ea a cerut ca acest caz să fie cercetat de "o parte independentă".

"Restituirea operelor de artă este o chestiune foarte sensibilă, toate cercetările trebuie să fie efectuate cu acurateţe şi în detaliu, iar rezultatul trebuie să fie inteligibil şi transparent", a declarat Jakubovits. "Trebuie să se asigure că există, de asemenea, o procedură de ultimă generaţie pentru viitoarele restituiri private", a adăugat ea.

În trecut, operele de artă ale lui Klimt au obţinut sume uriaşe la licitaţii. Piesa sa "Lady with a Fan" s-a vândut pentru 85,3 milioane de lire sterline la Sotheby's în iunie 2023, devenind astfel cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la o licitaţie în Europa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Inedit » Un tabloul de Klimt, crezut "pierdut" timp de 100 de ani, e scos la licitaţie. Valoarea operei de artă, estimată la 50 de milioane de euro