Foto Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale începe o anchetă, după deturnarea avionului Ryanair la Minsk
Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) a anunţat că începe o anchetă privind impunerea de către Belarus a aterizării la Minsk a unei aeronave de pasageri a companiei Ryanair, un incident care a provocat indignare la nivel internaţional.

Consiliul de conducere al ICAO, care reuneşte 36 de state membre, a luat această decizie după ce Statele Unite şi alte câteva state aliate au solicitat o investigaţie referitoare la acest caz, pe care ministrul britanic de Externe Dominic Raab l-a numit ”o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale”, scrie Reuters.
Raportul preliminar al ICAO este așteptat să apară pe 25 iunie, a anunțat ministrul irlandez al Transporturilor, Eamon Ryan. ICAO a declarat, într-o declarație după ședința de joi, că membrii consiliului și-au exprimat „îngrijorarea puternică” cu privire la incident.
ICAO anchetează dacă s-au încălcat regulile aviaţiei internaţionale
Ancheta va fi o investigaţie de constatare a faptelor, concepută în principal pentru a determina dacă au fost încălcate regulile aviaţiei internaţionale. ICAO are puţine posibilităţi de a pedepsi statele membre, altele decât suspendarea drepturilor de vot.
- Zbor Viena-Moscova, anulat după refuzul Rusiei de schimbare a rutei pentru evitarea spaţiului aerian al Belarusului
- Un avion din Belarus care decolase spre Barcelona s-a întors după ce nu a fost lăsat să intre în Franța:...
- Un adolescent de 15 ani, cercetat după ce ar fi distribuit bancnote false de 100 de euro în Vrancea. Mai multe...
- Val de sinucideri în rândul oamenilor legii. În ultima lună, trei tineri declaraţi apți psihologic şi-au...
- Cuplu britanic, găsit mort în Noua Zeelandă. Poliția investighează o posibilă crimă urmată de sinucidere
Duminică, Belarusul s-a folosit de o aeronavă de luptă şi de o falsă alertă cu bombă pentru a redirecţiona avionul irlandez către Minsk şi a reţine un jurnalist belorus disident. Avionul, care călătorea de la Atena la Vilnius, era aproape în spaţiul aerian lituanian când i s-a ordonat să aterizeze.
”Aceste acţiuni inacceptabile au fost un atac asupra securităţii aviaţiei europene şi au pus în pericol viaţa pasagerilor şi a echipajului în timp ce călătoreau între două capitale ale UE”, a spus Eamon Ryan.
Cum se apără regimul din Belarus
Minskul, care se confruntă acum cu apeluri pentru sancţiuni, a respins acuzaţiile de acţiune ilegală şi a acuzat Occidentul că a folosit episodul pentru a purta ”un război hibrid” împotriva sa.
Consiliul a îndemnat membrii ICAO să coopereze cu ancheta.
”Nu puteau închide ochii”, a spus o persoană familiarizată cu întâlnirea, adăugând că siguranţa a fost un subiect cheie.
Rusia și China, împotriva unei anchete a Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile
Două surse familiare cu întâlnirea au declarat că Rusia şi China au refuzat să susţină declanşarea unei anchete.
Rusia, care a acuzat Occidentul de ipocrizie, le-a spus delegaţilor că ceea ce s-a întâmplat la Minsk nu a fost un incident izolat şi a reamintit rapoartele potrivit cărora Washingtonul a cerut unui avion despre care se credea că îl transporta pe fugarul Edward Snowden să aterizeze în Austria în 2013, au spus sursele.
O sursă a adăugat că China a argumentat mai mult timp înainte de a lua măsuri.
Diplomaţii ruşi şi chinezi nu au răspuns imediat cererilor de comentarii.
ICAO, care are sediul în Montreal, îşi exercită influenţa prin standardele sale de siguranţă şi securitate, care sunt aprobate de 192 de state membre.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰