Antena Meniu Search
x

Foto Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale începe o anchetă, după deturnarea avionului Ryanair la Minsk

Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) a anunţat că începe o anchetă privind impunerea de către Belarus a aterizării la Minsk a unei aeronave de pasageri a companiei Ryanair, un incident care a provocat indignare la nivel internaţional.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 28.05.2021, 09:32

Avion Ryanair fortat să aterizeze la Minsk
Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale începe o anchetă, după deturnarea avionului Ryanair la Minsk - DPA Images / Andreas Arnold via Hepta

Consiliul de conducere al ICAO, care reuneşte 36 de state membre, a luat această decizie după ce Statele Unite şi alte câteva state aliate au solicitat o investigaţie referitoare la acest caz, pe care ministrul britanic de Externe Dominic Raab l-a numit ”o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale”, scrie Reuters.

Raportul preliminar al ICAO este așteptat să apară pe 25 iunie, a anunțat ministrul irlandez al  Transporturilor, Eamon Ryan. ICAO a declarat, într-o declarație după ședința de joi, că membrii consiliului și-au exprimat „îngrijorarea puternică” cu privire la incident.

ICAO anchetează dacă s-au încălcat regulile aviaţiei internaţionale

Ancheta va fi o investigaţie de constatare a faptelor, concepută în principal pentru a determina dacă au fost încălcate regulile aviaţiei internaţionale. ICAO are puţine posibilităţi de a pedepsi statele membre, altele decât suspendarea drepturilor de vot.

Pe acelaşi subiect

Duminică, Belarusul s-a folosit de o aeronavă de luptă şi de o falsă alertă cu bombă pentru a redirecţiona avionul irlandez către Minsk şi a reţine un jurnalist belorus disident. Avionul, care călătorea de la Atena la Vilnius, era aproape în spaţiul aerian lituanian când i s-a ordonat să aterizeze.

”Aceste acţiuni inacceptabile au fost un atac asupra securităţii aviaţiei europene şi au pus în pericol viaţa pasagerilor şi a echipajului în timp ce călătoreau între două capitale ale UE”, a spus Eamon Ryan.

Cum se apără regimul din Belarus

Minskul, care se confruntă acum cu apeluri pentru sancţiuni, a respins acuzaţiile de acţiune ilegală şi a acuzat Occidentul că a folosit episodul pentru a purta ”un război hibrid” împotriva sa.

Consiliul a îndemnat membrii ICAO să coopereze cu ancheta.

”Nu puteau închide ochii”, a spus o persoană familiarizată cu întâlnirea, adăugând că siguranţa a fost un subiect cheie.

Rusia și China, împotriva unei anchete a Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile

Două surse familiare cu întâlnirea au declarat că Rusia şi China au refuzat să susţină declanşarea unei anchete.

Rusia, care a acuzat Occidentul de ipocrizie, le-a spus delegaţilor că ceea ce s-a întâmplat la Minsk nu a fost un incident izolat şi a reamintit rapoartele potrivit cărora Washingtonul a cerut unui avion despre care se credea că îl transporta pe fugarul Edward Snowden să aterizeze în Austria în 2013, au spus sursele.

O sursă a adăugat că China a argumentat mai mult timp înainte de a lua măsuri.

Diplomaţii ruşi şi chinezi nu au răspuns imediat cererilor de comentarii.

ICAO, care are sediul în Montreal, îşi exercită influenţa prin standardele sale de siguranţă şi securitate, care sunt aprobate de 192 de state membre.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale începe o anchetă, după deturnarea avionului Ryanair la Minsk