Antena Meniu Search
x

+18 Imagini ŞOCANTE! Traume ce nu vor să dispară! “S-a legănat ani la rând. Încă o mai face"

Orfelinatele anilor ’90 din România semănau mai mult cu lagărele de concentrare. Condiţiile inumane tranformau copiii în montrştri. Dintr-un astfel de loc a fost salvată Emilia Mădălina Varga.

 Orfelinatele anilor ’90 din România semănau mai mult cu lagărele de concentrare. Condiţiile inumane tranformau copiii în montrştri. Dintr-un astfel de loc a fost salvată Emilia Mădălina Varga.

Imaginile din orfelinate au şocat întreaga lume: zeci de mii de copii erau ţinuţi în mizerie şi înghesuială, uneori chiar câte şase într-un pat. Copiii erau subnutriţi şi înstrăinaţi, nu vorbeau, nici nu plângeau, pentru că oricum nu îi asculta nimeni. Când primeau mâncare, aceasta era servită ca unor animale. Dintr-un singur bol micuţii mâncau direc cu mâna. Sătul scăpa doar cel mai ager.

Astăzi, o cheamă Mădălina Emilia Huss, locuieşte în America şi este frumoasă, deşteaptă şi fericită. Nici nu ai spune că a trecut vreodată prin clipe de coşmar. Dar debutul ei în viaţă a fost un adevărat infern. Pierdută într-un orfelinat al durerii din Sighet, Emilia era un copil traumatizat, cu ochi mari care se agăţa cu disperare de adult.

Viorica Zlati, psiholog şi fost director al centrului, şi-o aminteşte perfect. La fel şi fosta educatoare, care a văzut-o pe Emilia crescând: "Era o fetiţă dezgheţată, îi plăcea să fie în preajma adultului, era foarte ataşată de referenta ei, dar şi de celelalte educatoare".

Amintirile o urmăresc şi astăzi. Deşi nu se vede, rănile din sufletul ei au fost greu de vindecat. Orfelinatul o urmăreşte chiar şi astăzi. O spune Collen Huss, cea care a ales s-o înfieze pe micuța de-atunci."Se legăna, obişnuia să se legene așa. S-a legănat ani la rând. Încă o mai face câteodată".

Emilia era grav bolnavă când a fost adoptată. Avea o gaură în inimă, dar medicii care au pregătit-o de adopţie au testat-o doar pentru HIV şi hepatită. După opt luni de investigaţii, proceduri şi vrafuri de acte, au ajuns la concluzia că e aptă şi au trimis-o în America. Acolo, o aştepta noua ei mamă: "Când a aterizat, a venit la noi şi a spus: Mămica, mămica!", povestește Coleen.

SPUNE-ŢI PĂREREA despre caz AICI!

Şi tu eşti un copil al generaţiei pierdute? Cunoşti pe cineva care a trecut prin orfelinatele groazei?Trimite-ne povestea!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Generatia Pierduta » +18 Imagini ŞOCANTE! Traume ce nu vor să dispară! “S-a legănat ani la rând. Încă o mai face"