Antena Meniu Search
x

Dumitru Prunariu, invitatul lui Dan Negru la ”Legendele”, sâmbătă, la Antena 1: Este un amestec de poezie şi ştiinţă

Seria interviurilor de colecție ”Legendele, cu Dan Negru” continuă sâmbătă, de la 23.30, la Antena 1, când Dan Negru îl va avea ca invitat pe cosmonautul român Dumitru Prunariu, primul român care a reuşit performanţa de a zbura în spaţiu.

de Redactia Observator

la 20.02.2022, 21:29

  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Se intâmpla acum 40 de ani, iar acum avem şansa să aflăm detalii mai puţin ştiute din această misiune istorică, dar şi să-l descoperim pe omul din spatele legendei. 

"Foarte tare Prunariu. Este o legendă. Am vorbit multe cu domnul Prunariu. Inclusiv mi-a povestit întâlnirea lui cu Elon Musk. Are nişte poveşti fantastice. Mi-a povestit ce i s-a întâmplat în nava spaţială atunci când s-a desprins de pe Pământ. Este wow răspunsul lui. O să îm povestească şi cum a ajuns Nicolae Ceauşescu în spaţiu. Puţină lume ştie acest lucru. Dumitru Prunariu este un amestec de poezie şi ştiinţă. Am găsit în el şi poetul şi cercetătorul.", a spus Dan Negru. Întregul interviu va putea fi urmărit sâmbăta aceasta, de la 23:30, la Antena 1.

Dumitru Prunariu a fost, în 1981, al 103-lea pământean care a zburat în spațiul cosmic. În luna mai 1981, inginerul aeronautic, pe atunci în vârstă de 28 de ani, a petrecut 7 zile, 20 de ore și 42 de minute pe orbita Terrei, alături de cosmonautul sovietic Leonid Popov - comandantul rachetei Soiuz 40 - şi de colegii săi ruşi de pe staţia spaţială Saliut 6. Zborul a făcut parte din programul "Intercosmos", care le-a permis unor specialişti din mai multe ţări socialiste de atunci să zboare la bordul navelor sovietice. Există 533 de oameni, în întreaga lume, care au zburat în cosmos. Dumitru Prunariu a fost al 103-lea. Capsula cu care s-a întors pe Pământ, costumul şi o serie de obiecte care au fost în spaţiu se află astăzi la Muzeul Naţional Militar.

Înainte de zbor, cosmonauţilor li s-a transmis că aveau dreptul să transporte câteva obiecte personale. Dumitru Prunariu a luat cu el fotografiile copiilor, ca să le semneze în spaţiu. La insistenţele colegilor, însă, în glumă, echipajul a strecurat în nava cosmică o serie de produse care nu se aflau în planul de zbor.

După 1989, Dumitru Prunariu s-a ocupat de promovarea cercetării spaţiale şi a imaginii României. A fost ambasador la Moscova, dar şi membru în Comitetul ONU pentru Explorarea Spaţiului. În prezent, este preşedintele Asociaţiei Exploratorilor Spaţiali, o organizaţie care adună astronauţi şi cosmonauţi din întreaga lume.

”Legendele, cu Dan Negru” reprezintă o serie de interviuri cu personalități autohtone care spun poveștile din spatele a 10 fotografii pe care le fac publice pentru prima oară. Edițiile vor fi disponibile integral în fiecare luni pe AntenaPLAY.ro, https://antenaplay.ro/legendele-cu-dan-negru. De luni până vineri, momente ale interviului vor putea fi urmărite și în cadrul Observatorului de la ora 19.00.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » 'Legende' cu Dan Negru » Dumitru Prunariu, invitatul lui Dan Negru la ”Legendele”, sâmbătă, la Antena 1: Este un amestec de poezie şi ştiinţă