Video

Tudor Gheorghe, amintiri cu Emil Cioran şi Marin Sorescu: "Se înţelegeau dincolo de vorbe"

De Redactia Observator.
Publicat: 16.06.2021, 23:12.
Actualizat: 16.06.2021, 23:13

Sunt mai bine de două decenii de când i-am pierdut pe Emil Cioran şi Marin Sorescu. Tudor Gheorghe îşi aminteşte o întâlnire cu scriitorii, în care aceştia păreau că au un limbaj doar al lor, se înţelegeau dincolo de cuvinte. Povestea, acum, într-un nou episod "Legendele".

Dan Negru: Oho, şi fotografia asta! Ce fotografie! Îi cântaţi lui Cioran şi lui Sorescu.

Tudor Gheorghe: Domne, aici am avut o întâlnire, o revelaţie extraordinară. Amândoi erau bâlbâiţi. Şi Cioran şi Sorescu. Şi am asistat la cea mai fabuloasă discuţie, o discuţie la care eu nu înţelegeam nimic. Ei discutau, mă. Ei comunicau dincolo de cuvinte. Se înţelegeau dincolo de vorbe, nu mai aveau nevoie de cuvinte. Doar îşi începeau cuvintele. I-am cântat lui Cioran şi a rămas fascinat. Şi l-am întrebat - "Domnule Cioran! Mi s-a spus că nu prea vorbiţi limba română". Şi el mi-a zis - "dragă, eu când am plecat de la mine, din Răşinari, şi am ajuns la Paris, am jurat să devin cel mai bun stilist de limbă franceză". Ceea ce a şi realizat. Mi-a zis că pentru asta a trebuit să uite limba română. Şi n-a mai vorbit limba română. Şi zic - "păi da totuşi cu mine acum vorbiţi limba română. De ce nu vorbiţi mereu limba română?". Îmi zice - "dragă, pentru mine cuvintele sunt grele, au sens. Cuvintele mele nu zboară, ele sunt adevărate. Pentru mine, fiecare cuvânt din limba română doare. Eu dacă spun cuvântul roată, nu mă gândesc decât că este o roată. Este o roată care se învârteşte, fie că este de camion, fie că este de tren, şi toate roţile merg pe un drum şi toate drumurile astea mă duc la Răşinari, ma duc acasă. Fiecare cuvânt din limba română mă duce acasă".

Citește și:

Dan Negru: Ce frumos!

Tudor Gheorghe: Da, şi zice - "eu am vrut să rup totul, definitiv, cu casa mea".

Dan Negru: Doru de casă.

Tudor Gheorghe: Da, şi acum începe nebunia. Ăsta, Cioran n-a mai vrut să vorbească limba română.

Dan Negru: Nici să scrie în limba română, nimic.

Tudor Gheorghe: Fac o paranteză. Eram la Chicago, cu un prieten pe care îl cununase Mircea Eliade. Şi omul îmi zice - "hai să-ţi arăt unde a fost omorât Ioan Petru Culianu". Mă rog, la Universitatea din Chicago. Şi îmi zice omul să trecem şi pe la casa lui Eliade, "poate o găsim pe doamna", că Eliade murise. Ne-am dus acolo şi a ieşit o cucoană. Şi a întrebat Stelian - "Doamna Eliade?". Femeia zice "nu, nu, nu e aici, e plecată în Europa. E plecată în Franţa pentru că a chemat-o doamna Cioran, pentru că domnul Cioran este în spital şi nu mai ştie limba franceză, nu vorbeşte decât limba română şi doctorii nu se înţeleg cu el".

Dan Negru: Fantastic!

Tudor Gheorghe: Da, şi au chemat-o pe doamna Eliade drept translator.

Dan Negru: Incredibil! Deci Dumnezeu i-a dat, la sfârşitul vieţii, o boală care să-l facă să se întoarcă la limba lui din ţara în care s-a născut.

Tudor Gheorghe: Da, extraordinar.

Legendele vor fi disponibile în fiecare luni pe Antena Play, https://antenaplay.ro/. De luni până vineri, momente ale interviului vor putea fi urmărite și în cadrul Observatorului de la ora 19.00.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Ce spune un primar din Bulgaria despre România, după ce a vizitat țara noastră
libertatea.ro
Mărturia unui român care s-a întors din Grecia abia intrată în zona roșie: ”N-a fost nici măcar un control minim în vama Giurgiu, să mă întrebe dacă am vaccinul”
Ziare.com
Horoscopul zilei de 3 august 2021. Săgetătorii sunt gata de vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Imagini șocante! Șeful Poliției, amenințat de un interlop: 'Te mierlesc, mă! Dacă intru la pârnaie'
gandul.ro
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Actorii din Adela, Mara Oprea, Oana Moșneagu și Vlad Gherman, fac spectacol pe plajă. Cum se distrează
tvhappy.ro
Descoperire șocantă! La 6 ani de la tragedia din „Colectiv”, Arena Națională nu respectă normele de siguranță la incendiu
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro