Antena Meniu Search
x

Eutanasierea unei femei care ceruse să moară fără un diagnostic terminal, anulată în ultimul moment, în Columbia: "O decizie nelegitimă, ilegală și arbitrară"

O femeie în vârstă de 51 de ani din Columbia urma să devină prima persoană care suferă de o boală non-terminală căreia i se va permite să moară prin eutanasie, în această duminică. Într-o răsturnare de situație, după ce femeia chiar sărbătorise momentul cu familia, eutanasierea ei a fost anulată în ultimul moment.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 10.10.2021, 13:48

Martha Campo Sepulveda
Eutanasierea unei femei care ceruse să moară fără un diagnostic terminal, anulată în ultimul moment, în Columbia - Facebook

Martha Sepúlveda se luptă cu scleroza laterală amiotrofică, cunoscută și sub numele de boala Lou Gehrig, din noiembrie 2018 și primise aprobarea în urmă cu două luni să moară prin eutanasie.

„Știu că cel care deţine viaţa este Dumnezeu, ceea ce înseamnă că nimic nu se mişcă fără voia Sa”, a declarat aceasta într-un interviu pentru Noticias Caracol. „Brusc pentru mulţi oameni fac o greşeală foarte mare, dar cred că El permite acest lucru. El mă răsplătește într-un anumit fel, pentru că nu mă va lăsa să ajung ţintuită la pat. Sunt o persoană catolică, mă consider foarte credincioasă. Dar Dumnezeu nu vrea să mă vadă suferind. Cu scleroza laterală în starea pe care o am, cel mai bun lucru care mi se poate întâmpla este că mă duc să mă odihnesc”

Durerile cumplite şi frica de a rămâne la pat toată viaţa au făcut-o pe femeie să ia decizia finală

Martha a solicitat asistenţă medicală pentru prima dată după ce a început să simtă o slăbiciune la nivelul degetului mare, ceea ce îi cauza probleme chiar şi când avea de îndeplinit sarcini simple, cum ar fi ţinerea unui pix în mână sau a unui mouse la calculator, relatează Washington Post. La câteva luni după ce a primit diagnosticul, sistemul său nervos s-a deteriorat, slăbindu-i muşchii. Până în 2020, starea ei s-a înrăutăţit până în punctul în care se gândea deja să moară prin eutanasie, o practică recunoscută legal în națiunea sud-americană din 1997, când a fost dezincriminată. Guvernul a reglementat-o în 2015.

Pe acelaşi subiect

La 22 iulie, instanța supremă din Columbia a modificat legea, stabilindu-se faptul că în cazul pacienţilor suferinţa fizică sau psihică intensă provocată de răni corporale sau boli grave şi incurabile pot apela la moartea prin eutanasie, relatează Daily Mail. La data de 6 august, femeia de 51 de ani a decis să apeleze la procedură pentru a scăpa definitiv de durerile cumplite şi pentru a-şi găsi, în final, liniştea.

Ieri însă, procedura a fost anulată, a anunțat Institutul columbian pentru Durere, centrul clinic unde urma să fie efectuată eutanasierea. Potrivit unui comunicat, Comitetul științific interdisciplinar pentru dreptul de a muri cu demnitate „a ajuns la concluzia unanimă de a anula procedura”, după ce a stabilit că femeia „nu îndeplinește criteriile pentru finalizarea procedurii”, așa cum considerase prima comisie care îi evaluase cazul .

Lucas Correa, avocatul Marthei, a descris drept „nelegitimă, ilegală și arbitrară” decizia de anulare a eutanasiei și i-a acuzat pe cei responsabili pentru încălcarea dreptului pacientului de a muri cu demnitate. „O obligă să ducă o viață pe care nu este dispusă să o trăiască în continuare, cu suferință și durere pe care le consideră incompatibile cu ideea ei de demnitate”, a spus avocatul.

De când a fost diagnosticată cu scleroză laterală amiotrofică (SLA), o boală gravă și incurabilă, familia ei a spus că viața Marthei, în vârstă de 51 de ani, a fost transformată în chin. Știrea că ar putea pune capăt acesteia fusese o ușurare, a declarat fiul său Federico pentru BBC Mundo.

Biserica catolică s-a exprimat împotriva deciziei de eutanasiere

Decizia femeii de a alege să moară stârnise critici vehemente într-o țară majoritar catolică, în care Biserica nu acceptă eutanasia. Recent, Conferința episcopală columbiană îi ceruse să-și reconsidere decizia. „Sperăm, dacă circumstanțele o permit, departe de hărțuirea presei care nu a ezitat să profite de durerea ei şi a familiei sale, să facă un fel de propagandă a eutanasiei”, a spus Francisco Antonio Ceballos Escobar, președintele Comisiei episcopale pentru promovarea și apărarea vieții.

După ce a aflat vestea anulării, congresmanul Partidului Liberal Juan Fernando Reyes a declarat: „Dreptul de a muri cu demnitate este un drept al tuturor, statul nu trebuie să se amestece în acea decizie sau pe oricine altcineva. Dacă vrem ca convingerile noastre şi deciziile personale să fie respectate, să începem prin a le respecta pe ale celorlalţi”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Mapamond » Eutanasierea unei femei care ceruse să moară fără un diagnostic terminal, anulată în ultimul moment, în Columbia: "O decizie nelegitimă, ilegală și arbitrară"