Antena Meniu Search
x

Galerie foto O tânără care a mers la medic în UK pentru dureri de cap constante a aflat că suferă de o tumoră. Este o "bombă cu ceas"

O mamă din Marea Britanie a mers la un consult oftalmologic de rutină pentru că avea constante dureri de cap, dar a primit un diagnostic neaşteptat şi crunt. La scurt timp după ce a aflat că are cancer, femeia şi-a pierdut vederea.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 22.03.2022, 16:30

Karly Cox, din Midsomer Norton, a fost diagnosticată cu un melanom ocular, un cancer ocular care se dezvoltă din celule producătoare de pigment, în urma unui test oftalmologic făcut la întâmplare. Femeia mărturiseşte că le datorează viaţa medicilor de la clinica Specsavers din UK, pentru că aceştia o sfătuiseră să facă câteva analize extra, fără să fi avut vreun dubiu în privinţa vreunei afecţiuni majore la nivelul ochilor.

Femeia, salvată de un control de rutină la ochi

Când femeia a venit la o clinică oftalmologică pentru un control de rutină, se aștepta ca opticianul să-i dea o rețetă mai puternică pentru a-și rezolva durerile de cap recente. Totuşi, în urma testelor, medicii au descoperit ceva mult mai sinistru – o tumoare de tipul „bombei cu ceas”. După ce experții de la filiala locală din Midsomer Norton au observat o umbră ciudată în urma radiografiilor făcute în ianuarie, a fost trimisă la Spitalul de Ochi din Bristol, unde i s-a spus că are melanom ocular - un cancer ocular care se dezvoltă din celule producătoare de pigment. Tânăra de 33 de ani a început luna trecută radioterapia la Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust și se va întoarce în august pentru noi analize care vor dezvălui dacă rezultatele sunt în favoarea ei.

Mama şi-a pierdut încă de atunci vederea la ochiul stâng şi susţine că inclusiv sarcinile simple de zi cu zi, cum ar fi pur şi simplu machiajul, au devenit mult mai complicate odată cu începerea tratamentului. La două săptămâni de la proceduri, Karly speră că îşi va recăpăta în final vederea şi este dornică să vorbească despre experienţa ei. Îşi doreşte să crească gradul de conştientizare al necesităţii unor teste oftalmologice ample şi regulate inclusiv în cazul persoanelor cu vârste tinere, pentru că tumora ei a fost depistată la momentul potrivit doar printr-un noroc datorat medicilor de la clinica oftalmologică. Dacă nu erau ei, ea nu ar fi aflat la timp, recunoaşte femeia.

Pe acelaşi subiect

Karly: "Medicii mi-au spus că sunt norocoasă"

Optometristul Specsavers Kaye Bradley spune că „este vital” să consultați un oftalmolog, dar mai ales un optometrist dacă aveți modificări ale vederii și dacă rezultatele unei tomografii cu coerenţă optică indică posibilitatea unui diagnostic sever al ochilor şi recomandă analize de rutină periodice la oftalmolog, nu doar atunci când simţim că este necesar.

„Făcând acel test ocular mi-am salvat practic viața. Trebuie făcut un test ocular o dată la câţiva ani şi dacă melanom ocular nu ar fi fost depistat la timp s-ar fi răspândit la ficatul meu. Vreau doar ca oamenii să fie conștienți de riscuri şi să facă aceste analize pentru că este foarte important. Asigură-te că, atunci când te duci să-ți faci un test oftalmologic, faci şi acel test suplimentar pentru că dacă nu l-aș fi făcut, atunci nici nu aș fi știut și ar fi fost mult mai rău pentru că mi-aș fi pierdut ochiul. Cu siguranță am depistat la timp și mi-au spus că sunt norocoasă pentru că de obicei oamenii de vârsta mea nu înțeleg, de obicei au 65 de ani și peste”, spune Karly, din Radstock, Somerset

Karly, care poartă ochelari de la vârsta de trei ani, face analize oftalmologice de rutină și a făcut o tomografie cu coerență optică în timpul unei programări, luna trecută.

„Mi-au oferit un control oftalmologic suplimentar și am acceptat. Au pus imaginile pe ecran şi la început am crezut că este doar o umbră. Abia până când ne-am uitat îndeaproape, medicul a spus «oh, nu este o umbră» - nu a fost prea sigură ce este și părea cu adevărat îngrijorată, așa că a spus că cel mai bun lucru pentru mine a fost să merg la spitalul oftalmologic din Bristol. M-am dus și am făcut multe teste oftalmologice și m-au trimis la o tomografie computerizată și mi-au spus că s-ar putea să fie melanom ocular. Dar în acel moment, nu știam ce este. Apoi au început să vorbească despre radioterapie și când a spus «radioterapi m-am gândit «oh, asta e cancer»”.

Activităţile de zi cu zi au devenit extrem de dificile pentru tânăra mamă, odată cu pierderea vederii

Mama a fost apoi trimisă la Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust, unde a stat trei zile pentru tratamente. În timpul procedurii, un mic disc de metal a fost plasat pe suprafața globului ocular peste tumoră, care emite energie radioactivă, cea mai mare parte a acesteia fiind îndreptată spre interior, către tumoră.

„La început, [primirea diagnosticului] nu prea a făcut vreun click în capul meu. Impactul nu m-a lovit cu adevărat până când am realizat că nu mai pot să văd, acum este mai supărător pentru mine pentru că nu pot vedea nimic. Privirea mea este foarte încețoșată. Dacă mă uit în stânga, este doar negru. Au spus că vederea mea s-ar întoarce treptat și s-ar deteriora din nou treptat. Totul depinde de modul în care corpul meu reacționează la radioterapie. Fiecare zi este diferită. În fiecare zi mă trezesc și văd ceva diferit – poate fi încețoșat, poate fi neclar sau poate am vedere dublă. Nu știu niciodată la ce să mă aştept când mă voi trezi. Sper că mă voi trezi într-o dimineață și vederea mea va fi puțin mai bună, suficient pentru a putea distinge, a povestit aceasta.

Karly, care „încă se împacă” cu faptul că şi-a pierdut vederea şi s-ar putea să nu o mai recupereze vreodată, spune că are speranţe că într-un final totul va fi bine. Le mulţumeşte medicilor pentru grija acordată şi pentru că, fără ei, şi-ar fi putut pierde inclusiv viaţa.

Vreau doar să mă întorc și să fac lucruri normale din nou. Nu mai ies singură la cumpărături. Sunt prea îngrijorată și sunt foarte anxioasă pentru că nu văd pe partea stângă dacă cineva trece pe lângă mine. Chiar și lucrurile mărunte, cum ar fi să mă machiez, sunt foarte dificile pentru că nu văd. Mi-am ascuns fața și mi-am pus părul deasupra, astfel încât să nu pot vedea acea parte doar pentru că este mai ușor. Privind în urmă acum, am suferit întotdeauna de dureri de cap foarte urâte și ele sunt unul dintre simptome. Am observat de Crăciun că tot apăreau cercuri şi spectre ciudate atunci când mă uitam spe lumină, dar nu a fost suficient pentru mine într-atât încât să mă îngrijorez şi să cred că e ceva în neregulă cu ochiul meu. Am crezut că se datorează doar faptului că am eu clasicele probleme cu vedere, dar nu m-am gândit că poate fi ceva mult mai grav”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Mapamond » O tânără care a mers la medic în UK pentru dureri de cap constante a aflat că suferă de o tumoră. Este o "bombă cu ceas"