Antena Meniu Search
x

Predicţii pentru gala premiilor Oscar 2021 de pe 25 aprilie. Ce şanse are filmul românesc “Colectiv” la o statuetă

Pe 25 aprilie, în Los Angeles, Statele Unite ale Americii, are loc a 93-a ediţie a galei premiilor Oscar 2021 şi, pentru prima dată în istorie, România are un film nominalizat nu la una ci chiar la două categorii.

de Redactia Observator

la 06.04.2021, 16:40

Documentarul "Colectiv" are două nominalizări la premiile Oscar
Alexander Nanau este regizorul documentarului "Colectiv" - Hepta; Cinemagia
  • Documentarul "Colectiv" este nominalizat la două categorii la premiile Oscar.
  • Este pentru prima dată în istorie când România are un film nominalizat la premiile Oscar.

"Colectiv", documentarul care evocă momentele ce au urmat tragediei produse la clubul cu acelaşi nume din Bucureşti, din octombrie 2015, a intrat în lupta finală pentru o statuetă atât la categoria "cel mai bun film străin", cât şi la categoria "cel mai bun documentar".

La categoria "cel mai bun film străin", "Colectiv" luptă cu "Another Round" (Danemarca), "Better Days" (Hong Kong), "The Man Who Sold His Skin" (Tunisia) şi "Quo Vadis, Aida?" (Bosnia Herţegovina), în timp ce la categoria "cel mai bun film documentar", "Colectiv", regizat de Alexander Nanau, luptă cu "Crip Camp", "The Mole Agent", "My Octopus Teacher" şi "Time".

"Colectiv", şansa a treia la o statuetă

În acest moment, cu ceva mai puţin de trei săptămâni până la gala propriu-zisă, "Colectiv" pare să plece cu şansa a treia la o statuetă, indiferent de categoria despre care vorbim. Astfel, la categoria "cel mai bun film străin", documentarul "Colectiv" este cotat cu 6,5 la 1 şanse de câştigare a statuetei puse în joc. "Colectiv" este depăşit, la această categorie, de "Another Round", 1,5 la 1, şi de "Quo Vadis, Aida?", 3,5 la 1, în timp ce "Better Days" şi "The Man Who Sold His Skin" sunt cotate cu 14 la 1.

Pe acelaşi subiect

La categoria "cel mai bun film documentar", "Colectiv" are o cotă de 4 la 1 pentru câştigarea statuetei puse în joc. Documentarul românesc este depăşit de "My Octopus Teacher", cotă 1,75 la 1, şi de "Time", cotă 2 la 1, în timp ce "Crip Camp" are cotă 10 la 1, iar "The Mole Agent" are cotă 25 la 1.

Ce spun specialiştii despre "Colectiv"

Documentarul "Colectiv" s-a bucurat de un real succes la nivel internaţional. Printre altele, documentarul românesc a fost trecut de "The Guardian" pe lista celor mai bune filme care au putut fi vizionate în Marea Britanie, în 2020. Specialiştii de la The New York Times susţin că documentarul "Colectiv" este atât de intens, încât nu ai puterea să-ţi tragi sufletul, iar cei de la L. A. Times consideră că documentarul românesc seamănă mai degrabă cu un thriller.

"Colectiv" a câştigat deja numeroase premii la nivel internaţional, are nota 8,3 pe site-ul de specialitate IMDB, din aproape 5.700 de voturi, şi se bucură de o cotă foarte bună şi pe "Rotten Tomatoes", un alt site de specialitate.

"Mank", cel mai multe nominalizări, şanse minime la statuete

"Mank" este pelicula care a obţinut cele mai multe nominalizări la gala premiilor Oscar 2021, 10. Filmul este regizat de David Fincher, îl are în rolul principal pe Gary Oldman şi evocă evoluţia scenaristului Herman J. Mankiewicz, personaj aflat în spatele succesului "Citizen Kane".

În ciuda celor 10 nominalizări, "Mank" are şanse mici la câştigarea unor statuete importante. Pelicula are o cotă de 25 la 1 pentru câştigarea premiului de "cel mai bun film al anului", a şasea şansă din opt conform specialiştilor, are o cotă de 8 la 1 pentru câştigarea premiului "cel mai bun regizor", capitol la care David Fincher este depăşit de Chloe Zhao ("Nomadland") şi are o cotă de 20 la 1 pentru câştigarea premiului de "cel mai bun actor într-un rol principal", Gary Oldman fiind depăşit la acest capitol de Chadwick Bosman ("Ma Rainey's Black Bottom"), Anthony Hopkins ("The Father") şi Riz Ahmed ("Sound of Metal").

Chadwick Boseman, actorul care ar putea obţine un Oscar postmortem

La 12 ani de la momentul în care Heath Ledger a obţinut Oscarul postmortem pentru modul în care a dat viaţă personajului "Joker" în "The Dark Knight", Chadwick Boseman poate intra şi el pe lista actorilor care obţin un premiu Oscar după ce au trecut în nefiinţă. Boseman a fost nominalizat la categoria "cel mai bun actor într-un rol principal" pentru modul în care a dat viaţă personajului Levee Green din pelicula "Ma Rainey's Black Bottom" şi are o cotă infimă la câştigarea trofeului, fiind considerat mare favorit, chiar dacă îi are drept contracandidaţi, printre alţii, pe legendarii Anthony Hopkins şi Gary Oldman.

Chadwick Boseman a murit în august anul trecut, de cancer la colon. Avea doar 43 de ani şi a lăsat în urmă o soţie îndurerată, pe Taylor Simone Ledward, o cântăreaţă cu care actorul se iubea din 2015.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri Mondene » Predicţii pentru gala premiilor Oscar 2021 de pe 25 aprilie. Ce şanse are filmul românesc “Colectiv” la o statuetă