Documentarul "Colectiv", al regizorului Alexander Nanau, pe lista scurtă a două categorii de la Premiile Oscar 2021
Documentarul "Colectiv", al regizorului Alexander Nanau, este pe lista scurtă a două categorii de la Premiile Oscar 2021, astfel că are mari şanse să readucă România în lumea bună a filmului internaţional.
- Documentarul "Colectiv" evocă tragedia produsă în clubul cu acelaşi nume din Bucureşti, din octombrie 2015.
- România află pe 15 martie dacă documentarul "Colectiv" obţine cel puţin o nominalizare la Premiile Oscar 2021.
Organizatorii galei Premiilor Oscar 2021 au anunţat filmele care au prins lista scurtă pentru gala din 25 aprilie, iar documentarul "Colectiv", care surprinde tragedia produsă în clubul cu acelaşi nume din Bucureşti, din octombrie 2015, a prins lista scurtă atât la categoria "cel mai bun documentar", cât şi la categoria "cel mai bun film străin".
Cu cine se bate "Colectiv" pentru a fi nominalizat la Premiile Oscar 2021
Pentru cele două categorii amintite s-au propus câte 15 titluri pe lista scurtă, urmând ca în cele din urmă să se aleagă câte cinci filme. La categoria "cel mai bun documentar", "Colectiv" se bate cu filme precum “All In: The Fight for Democracy”, “Boys State”, “Crip Camp”, “Dick Johnson Is Dead”, “Gunda”, “MLK/FBI”, “The Mole Agent”, “My Octopus Teacher”, “Notturno”, “The Painter and the Thief”, “76 Days”, “Time”, “The Truffle Hunters” sau “Welcome to Chechnya”.
La categoria "cel mai bun film străin", "Colectiv" se luptă cu pelicule din Bosnia şi Herţegovina, “Quo Vadis, Aida?”, Chile, “The Mole Agent”, Cehia, “Charlatan”, Danemarca, “Another Round”, Franţa, “Two of Us”, Guatemala, “La Llorona”, Hong Kong, “Better Days”, Iran, “Sun Children”, Coasta de Fildeş, “Night of the Kings", Mexic, “I’m No Longer Here”, Norvegia, “Hope”, Rusia, “Dear Comrades!”, Taiwan, “A Sun”, şi Tunisia, “The Man Who Sold His Skin”.
Cele 15 filme de la fiecare categorie primesc voturi în perioada 5 şi 10 martie, urmând ca, pe 15 martie, să fie anunţate filmele care prind, practic, finala, respectiv vor fi nominalizate oficial pentru gala Premiilor Oscar 2021, programată a avea loc pe 25 aprilie, la Dolby Theater din Los Angeles (Statele Unite ale Americii).
Ce a însemnat tragedia de la Club Colectiv
În noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, un incendiu a izbucnit în incinta Club Colectiv, din Bucureşti, în timpul unui concert susţinut de trupa Goodbye to Gravity. Flăcările au făcut prăpăd într-un timp record şi, din cauza problemelor înregistrate la sistemul de evacuare al localului, sute de persoane au fost prinse în interior şi au fost practic obligate să se lupte pentru a se salva.
27 de persoane au murit chiar în noaptea tragediei, iar alte 37 de persoane au murit ulterior, din cauza rănilor căpătate, dar şi din cauza condiţiilor nepotrivite în care au fost tratate. Alte aproape 200 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma tragediei de la Club Colectiv, evocată în documentarul care are mari şanse să fie nominalizat la Premiile Oscar 2021.
Tragedia a provocat ample manifestări de stradă, a dus la judecarea unor nume grele din sistem, inclusiv a celor trei patroni ai localului, şi l-a provocat, practic, pe premierul de la acea vreme, Victor Ponta, să-şi dea demisia.
Cine este Alexander Nanau, regizorul documentarului "Colectiv"
Documentarul "Colectiv", care apare pe lista scurtă a două categorii de la Premiile Oscar 2021, îl are în spate pe regizorul Alexander Nanau, care este şi producător şi scenarist pentru acest film. Alexander Nanau (41 de ani) are dublă cetăţenie, română şi germană, el fiind născut la Bucureşti, însă este de etnie germană.
Alexander Nanau, regizorul "Colectiv", a studiat la Academia Germană de Film şi Televiziune din Berlin şi s-a remarcat prima dată în 2010, când a câştigat premiul Emmy International cu documentarul "Lumea văzută de Ion B.".
Filmul "După dealuri" a mai prins lista scurtă la Premiile Oscar
România nu a avut până acum un film nominalizat la Premiile Oscar deşi, de-a lungul timpului, au fost propuse pelicule precum "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Osânda", "Ciuleandra", "Noi, cei din linia întâi" sau "De ce trag clopotele, Mitică".
Un singur film a mai prins lista scurtă la Premiile Oscar. Este vorba despre "După dealuri", film realizat de Cristian Mungiu şi care a ajuns pe lista scurtă, de nouă filme, la categoria "cel mai bun film străin", în 2013. "După dealuri" evocă celebrul caz de la Mănăstirea Tanacu, din judeţul Vaslui, şi nu a prins una dintre cele cinci nominalizări finale de la Premiile Oscar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰