Antena Meniu Search
x

Ce sunt verucile și cum putem scăpa de ele

Verucile sunt cea mai comună manifestare a infecţiei cu virusul HPV. Este important de reținut că virusul HPV are peste 100 de tulpini, iar tulpinile care provoacă veruci/papiloame sunt diferite de tulpinile cancerigene care se transmit prin contact sexual. 

de Redactia Observator

la 13.10.2021, 08:55

Vezi și

Inesteticii negi apar, cel mai adesea, la copii şi adolescenţi, sunt deranjanţi, contagioşi şi pot deveni dureroşi. În funcţie de complexitatea leziunilor şi de vârsta pacientului ori de partea corpului pe care au apărut, verucile pot fi îndepărtate prin mai multe tipuri de tratament.

Verucile apar îndeosebi la copii şi adolescenţi iar cele mai comune sunt cele vulgare, adică acei negi apăruţi în palme sau pe degete ori verucile plantare, cele şi mai profunde, apărute la nivelul tălpilor. Ele sunt dat de infcţia cu anumite tulpine HPV. 

Iulia Solomon, dermatolog: Apar ca nişte aluniţe care nu sunt foarte bine colorate de culoarea pielii, uşor rugoase, deseori confundate cu bătături şi e bine de ştiut că în general copiii nu prea fac bătături. Popular se numesc cuie pentru că ele sunt destul de profunde. Pot apărea la orice vârstă, cam după un an. Mai rar dispar de la sine, trebuie mers cât mai repede la medic.

Contagiozitatea este mare şi, de obicei, virusul se strecoară pe o portiţă deschisă cum ar fi o mică zgârietură. El rămâne latent în piele iar când imunitatea scade, apar leziunile. 

Pe acelaşi subiect

Iulia Solomon, dermatolog: Se găsesc în special pe suprafeţe, pe suprafeţe umede şi copilul le poate capta de oriunde, de cele mai multe ori se infectează de la o altă persoană care are are o afecţiune similară. Se pot răspândi prin autoinoculare, cel mic are tendinţa să le scarpine. Problema este că ele evoluează, fac distrucţii locale destul de mari, cu dureri şi devin insuportabile şi când devin din ce în ce mai mari şi tratamentul este mai complex.

Verucile pot apărea și în ultimul trimestru de sarcină

Verucile pot apărea în număr foarte mare şi la femeile care trec prin etapa maternă. 

Iulia Solomon, dermatolog: În ultimul trimestru de sarcină apar modificări hormonale astfel că ph-ul se schimbă. Am observat la persoane acele mici aluniţe închise la culoare, mărunte, care au o bază micuţă, altele necesită tratament.

Tratamentul diferă de tipul leziunii, de vârsta pacientului, iar scopul principal este îndepărtarea verucilor fără a lăsa cicatrice în urmă. De exemplu, nu este recomandată intervenţia chirurgicală în cazul copiilor. Verucile pot dispărea şi prin aplicarea unei loţiuni keratolitice care le dizolvă pur şi simplu ori prin ardere. 

Este adevărat că unele veruci pot dispărea de la sine. În proporţie de 50%. Dar doar anumiţi negi se vor evapora pur şi simplu şi abia după circa doi ani de la apariţie, timp în care, însă, vor cauza mult disconfort. De aceea e bine să mergeţi la medic imediat ce observaţi prezenţa unei veruci. 

Cel mai adesea, medicii recomandă ca tratament crioterapia, un procedeu prin care pielea este îngheţată iar virusul moare. Aceasta este şi metoda ce nu lasă cicatrice şi necesită una sau două şedinţe în cabinetul medicului. Însă verucile pot fi tratate şi acasă, cu creme prescrise de specialişti ori prin aplicarea unor plasturi cu acid salicilic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Observator Medical » Ce sunt verucile și cum putem scăpa de ele