Antena Meniu Search
x

Video Traumele pot duce la tulburări de alimentaţie. Cum ştim când este cazul să cerem ajutor?

Anumite traume pot duce la tulburări de alimentaţie. Ori mâncăm prea mult, ori prea puţin. Iar atunci când se întâmplă acest lucru, nu de la nutriţionist poate veni un sprijin, ci de la psiholog. Cum ştim când este cazul să cerem ajutor?

de Redactia Observator

la 22.12.2021, 08:43

Vezi și

Vin Sărbătorile și mâncăm prea mult, iar unii ajung chiar la camera de gardă. Vine Revelionul și ținem un regim prea strict, trebuie să intrăm în hainele de petrecere. Ronțăim continuu în timp ce învățăm pentru examene sau nu mâncăm mai nimic din cauza suferinței din dragoste. Cam toți avem momente în viață când modul în care ne alimentăm este departe de ideal. Ce ne facem însă când alimentația devine principala noastră preocupare. Când prea mult sau prea puțin nu mai are aceeași semnificație pentru noi și pentru cei din jur și când, din cauza modului în care ne alimentăm, începem să avem probleme la serviciu sau la școală. Un psiholog ar putea să ajute atunci când lucrurile scapă de sub control și nu ar strica nici o vizită la medicul de familie.

Înainte ca o problemă de alimentație să fie considerată o problemă psihologică este nevoie de o vizită la medicul de familie. După o serie de analize și investigații, acesta ne poate spunem dacă există o cauză biologică a tulburării alimentare.

Constantin Cornea, psiholog: Noi vorbim doar de persoanele care în urma unui diagnostic s-a exclus o cauză medicală şi atunci rămâne doar specificul psihologic. Orice exces întins pe o perioadă de timp ne poate duce cu gândul că avem o problemă. Dacă remarcăm că pe o perioadă de timp greutatea noastra variază cu mai mult de 5 kg fără să existe o cauză medicala, atunci în mod cert este vorba despre o mică tulburare psihică. 

Cum ştim când este cazul să cerem ajutor?

Pe acelaşi subiect

Dacă nu este vorba de un sindrom premenstrual, o dereglare hormonală, diabet sau stres sau chiar de anumite tratamente medicamentoase, psihologul este primul la care putem apela.

Constantin Cornea, psiholog: Cele mai întâlnite sunt bulimia, anorexia, alimentaţia OCD si obezitatea. Grupele de vârstă sunt diferite şi pot apărea de la 4-5 ani până la persoane trecute bine de 80 de ani.

Și în funcție de vârstă, cauzele psihologice ale tulburărilor alimentare sunt și ele diferite și au anumite particularități.

Constantin Cornea, psiholog: La copii ține foarte mult de modul în care au fost crescuți în familie. Adolescenții prin alimentație își pot ascunde anumite traume, pentru că nevoie de a te alimenta în exces ascunde o traumă pe care o poți ascunde sau nu, anorexia ca și bulimia sunt probleme cu stima de sine.

Orice tulburare alimentară se transformă într-o problemă cu adevărat gravă atunci când efectele ei dau peste cap viața pacientului și pe a celor din jurul lui. 

Constantin Cornea, psiholog: Din perspectiva psihologică trebuie să descoperim ce se află în spatele acelei tulburări alimentare. De obicei se află o depresie, o anxietate, poate fi o tulburare bipolară sau ciclotimică. 

În cazul unor forme grave ale anorexiei și bulimiei, doar terapia psihologică nu este de ajuns. Pacientul și cei din jurul acestuia trebuie să știe că este nevoie și de intervenția unui medic psihiatru. Dar ce înseamnă o formă gravă? 

Constantin Cornea, psiholog: Înseamnă că persoana respectivă a slăbit până la a ajunge aproape un schelet ambulant şi nu realizează acest lucru. În cazul bulimiei înseamnă că se alimentează şi regurgitează tot timpul ce mănâncă. 

Printre cauzele care pot declanșa sau agrava o tulburare alimentară sunt un eveniment traumatizant sau șocant, moartea sau îmbolnăvirea unei persoane dragi, pierderea locului de muncă, un eșec în dragoste sau divorțul, o meserie extrem de solicitantă sau stresantă. Iar expunerea la social media nu ajută nici ea.

Constantin Cornea, psiholog: Social media, toate programele de modificare a fotografiilor te poate face să crezi că oamenii aceia au o viață de film, o viață extraordinară pe care nu o ai și atunci dezvolți depresie, anxietate, atacuri de panică și poți dezvolta și tulburări alimentare.

Chiar și cei care se hrănesc așa-zis sănătos pot ajunge în situația în care să fie afectați de o tulburare alimentară. Aceasta poartă numele de otorexie și înseamnă preocuparea excesivă și continuă pentru o alimentație sănătoasă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Observator Medical » Traumele pot duce la tulburări de alimentaţie. Cum ştim când este cazul să cerem ajutor?