Antena Meniu Search
x

Dan Tudorache vs Clotilde Armand: Diferenţă mare între voturile numărate la alegerile locale din Sectorul 1 şi ce au găsit poliţiştii acum - surse

Poliţiştii ar fi terminat renumărarea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1 din Bucureşti, câştigate de Clotilde Armand (USR) în faţa lui Dan Tudorache (PSD) după ce procurorul Sorin Iaşinovschi a deschis un dosar penal în acest caz.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 12.05.2021, 13:03

Colaj foto cu Clotilde Armand, stânga, şi Dan Tudorache, dreapta, încadrând imagini surprinse de camera de supraveghere cu oameni care au intrat în camera de depozitare a voturilor
Dan Tudorache, dreapta, a contestat rezultatul alegerilor locale din Sectorul 1, câştigate de Clotilde Armand, stânga - Colaj Hepta / Observator / Observator

Conform surselor Observator, numărătoarea voturilor în cazul Dan Tudorache vs Clotilde Armand a fost finalizată, iar poliţiştii au găsit o diferenţă mare între voturile de la alegeri şi prezent, în sensul că fostul primar din partea PSD ar fi câştigat de fapt alegerile. Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) va da în curând un comunicat de presă în acest dosar.

Vă reamintim că un procuror de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a dispus ca Poliţia Capitalei să renumere toate voturile exprimate la alegerile locale din septembrie 2020 pentru funcţia de primar al Sectorului 1 al Capitalei, câştigate de Clotilde Armand (USR) în faţa lui Dan Tudorache (PSD). Procurorul Sorin Iaşinovschi a deschis un dosar penal în acest caz, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid politic pentru obţinerea de foloase necuvenite, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Între Clotilde Armand și Dan Tudorache, candidatul susținut de Partidul Social Democrat, a izbucnit un adevărat scandal după alegerile din 27 septembrie 2020.  Dată inițial ca învingătoare de sondaje și exit-poll, cu un avans considerabil, Clotilde Armand a început să aibă emoții încă de a doua zi. Diferența dintre ea și Dan Tudorache nu a fost nici pe departe atât de mare. Ba, mai mult, candidatul din partea PSD chiar și-a anunțat victoria la alegeri, susținând că, de fapt, are mai multe voturi obținute decât adversara lui.

În cele din urmă cele două părți politice și-au lansat acuze grave, una în direcția celeilalte, acuzându-se reciproc de fraudarea alegerilor. Clotilde Armand a anunțat că Biroul Municipiului București a respins contestațiile depuse de Partidul Social Democrat şi astfel a devenit noul primar al Sectorului 1 al Capitalei.

Ce se întâmplă după renumărarea voturilor la Sectorul 1

Rezultatul renumărării nu ar schimba situaţia de fapt de la Sectorul 1, unde Clotilde Armand a fost validată ca primar şi îşi poate continua activitatea.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi-a manifestat însă încrederea că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, va demisiona dacă se dovedeşte că „a fost viciat rezultatul” alegerilor locale pentru acest sector.

Eu cred că, dacă ancheta dovedeşte că a fost viciat rezultatul, doamna primar Clotilde Armand nu o să mai rămână pe funcţie, ar trebui să demisioneze, deoarece nu este o bolşevică în care nu contează cine votează, contează cine numără, nu? Cred că ar fi un gest onorabil şi binevenit”, a declarat Ciolacu, la sfârşitul lunii aprilie.

De ce s-au renumărat voturile

Dosarul a fost deschis după ce PSD a depus, pe 2 octombrie 2020, o plângere penală la SIIJ, în care reclama comiterea unor fapte de natură penală de către preşedintele USR, Dan Barna, Andrei Nicolaescu - membru USD şi de către Nicolae Sprîncu - procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1.

Potrivit ordonanţei întocmită de procurorul Sorin Iaşinovschi, în cadrul anchetei s-a dispus ridicarea listelor electorale permanente, suplimentare şi complementare utilizate la secţiile de votare din Sectorul 1, liste aflate în custodia Judecătoriei Sectorului 1.

De asemenea, procurorul a dispus ridicarea buletinelor de vot utilizate, neutilizate şi nule de la cele 166 secţii de votare din Sectorul 1, stocate în 1.509 saci, aflaţi în custodia Tribunalului Bucureşti. Deocamdată, această operaţiune nu a avut loc, deoarece SIIJ spune că nu are o încăpere pentru a depozita un număr atât de mare de saci.

Conform datelor AEP, la alegerile pentru funcţia de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, candidatul susţinut de PNL şi Alianţa USR PLUS, a câştigat cu 40,94% dintre opţiuni, respectiv un număr de 36.455 de voturi. Daniel Tudorache, candidatul PSD, a întrunit 39,81%, reprezentând 35.451 voturi.

Daniel Tudorache a contestat însă acest rezultat şi a depus o plângere penală la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, după ce posturile de televiziune au difuzat imagini cu mai multe persoane care intră în sediul Biroul Electoral al Sectorului 1, unde erau depozitaţi saci cu voturi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Permisul auto, valabil 15 ani în loc de 10. Sunteţi de acord cu proiectul?

Observator » Stiri politice » Dan Tudorache vs Clotilde Armand: Diferenţă mare între voturile numărate la alegerile locale din Sectorul 1 şi ce au găsit poliţiştii acum - surse