Delegaţie a Comisiei de la Veneţia, în România. Întâlniri cu Iohannis, Toader, DNA şi DIICOT pe tema modificărilor pe Codurile penale
O delegaţie a Comisie de la Veneţia se va afla în România, în vederea pregătirii unei opinii privind modificările aduse Codurilor Penale. Ar urma să aibă întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi cu reprezentanţii CSM, DNA sau DIICOT.
O delegaţie a Comisie de la Veneţia se va afla în România, în vederea pregătirii unei opinii privind modificările aduse Codurilor Penale. Ar urma să aibă întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi cu reprezentanţii CSM, DNA sau DIICOT.
"O delegaţie a Comisie de la Veneţia va efectua o vizită în România, în cadrul acţiunilor de pregătire a avizului referitor la recentele amendamente la Codul Penal şi la Codul de procedură penală, adoptate de către Parlamentul României. Avizul a fost solicitat de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Delegaţia va purta discuţii cu preşedintele României, cu ministrul Justiţiei, cu reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ai Parchetului General, Direcţiei Naţională Anticorupţie (DNA), Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Parlamentului, inclusiv cu membri ai Comisie speciale pentru Legile Justiţiei, asociaţii de judecători şi procurori şi organizaţii ale societăţii civile", a anunţat Comisia de la Veneţia.
Prima întrevedere a delegaţiei Comisiei de la Veneţia va fi, de la ora 8.00, cu ministrul Tudorel Toader, la sediul Ministerului de Justiţie, după care, de la ora 9.30, delegaţia se va întâlni cu parlamentarii din comisia specială pentru legile justiţiei condusă de Florin Iordache. De la ora 12.00, delegaţia Comisiei de la Veneţia va fi primită de către preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după care se va întâlni cu reprezentanţii CSM. Vineri, delegaţia Comisiei de la Veneţia are programate întrevederi cu Bogdan Licu, adjuncutul procurorului general, cu reprezentanţii DNA şi DIICOT şi cu preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea.
La începutul lunii iulie, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a făcut apel la autorităţile din România să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia înainte de a face alţi paşi pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, el spunând că aceste reforme riscă să încalce obligaţiile internaţionale ale României, în special cele impuse de Convenţia penală privind corupţia, identificate în recentul raport GRECO.
"Fac apel către părţile implicate să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia şi să o ia în considerare înainte de a urma alţi paşi pentru a modifica Codul Penal şi Codul de Procedură Penală din România. Aceste reforme riscă să încalce obligaţiile internaţionale ale României, în special cele impuse de Convenţia penală privind corupţia, identificate în recentul raport GRECO. Ca membru al organizaţiei noastre, România are datoria de a apăra statul de drept", afirma secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.
El mai spunea că Consiliul Europei va continua să urmărească cu atenţie desfăşurarea evenimentelor din România şi este pregătit să asigure expertiză dacă este nevoie.
Avizul Comisiei de la Veneţia a fost solicitat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei printr-o decizie luată în 28 iunie, iar evaluarea urmează să fie prezentată în 19 octombrie.
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰