Antena Meniu Search
x

Video Război în Ucraina. Klaus Iohannis a anunţat măsurile luate, după CSAT: "România nu va fi atrasă în conflictul militar"

Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), după ce Rusia a început războiul în Ucraina. Klaus Iohannis a dat asigurări românilor că ţara noastră este mai protejată ca oricând şi că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina. Preşedintele mai spune că România este "pregătită să facă faţă oricăror consecinţe economice şi umanitare pe care le-ar putea genera" războiul din Ucraina, făcând referire, astfel, la o posibilă criză a gazelor şi la un val de refugiaţi care ar putea veni în ţara noastră.

de Redactia Observator

la 24.02.2022, 14:52

Vezi și

UPDATE 12:20. Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în contextul conflictului din Ucraina. Iohannis participă joi seara și la o reuniune a liderilor europeni. Şedinţa CSAT a avut loc începând cu ora 11:00. Iată principalele declaraţii făcute de Klaus Iohannis după şedinţa CSAT:

România condamnă atacul Rusiei din Ucraina

  • Din păcate, în această dimineaţă Federaţia Rusă a ales calea violenţei armate împotriva unui stat suveran;
  • Astăzi, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc oraşele şi obiectivele militare ucrainene;
  • Rusia este agresorul şi întreaga planetă vede acest adevăr incontestabil;
  • România condamnă ferm acţiunea ilegală şi neprovocată a armatei ruse, care pune în pericol nenumărate vieţi omeneşti;
  • Niciodată nu este prea târziu ca vocea raţiunii să învingă. Singura soluţie de a depăşi cu bine această criză este cea diplomatică;

Klaus Iohannis: România, mai protejată ca niciodată

Pe acelaşi subiect
  • Dragi români, ştiu că sunteţi îngrijoraţi, dar vă asigur: niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranţa sa şi a familiei sale;
  • România beneficiază de cele mai ample garanţii de securitate posibile. Statutul de membru NATO şi al UE, parteneriatul strategic solid cu SUA, constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă;
  • Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejaţi în faţa unei potenţiale agresiune;
  • România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina;
  • Voi lua toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul şi aliaţii noştri ca securitatea românilor să nu fie sub nicio formă afectată;

România va face faţă oricăror consecinţe ale războiului dintre Rusia şi Ucraina

  • România este pregătită să facă faţă oricăror consecinţe economice şi umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată dintre Rusia şi Ucraina
  • Se impune consolidarea flancului estic. Forţa noastră este că suntem uniţi şi rămânem neclintiţi în faţa unui agresor care ameninţă pacea întregii planete;
  • Gândurile noastre se îndreaptă către poporul ucrainean;
  • Oricât de mult rău ar încerca să facă ultimii revizionişti ai istoriei, trebuie să ştie că lumea pe care vor să o reînvie a apus de mult;
  • Noi, naţiunile democratice, suntem aici şi nu facem niciun pas înapoi pentru a ne proteja valorile şi tot ce am construit până acum

Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale au crescut, marţi, după ce Vladimir Putin a recunoscut independenţa teritoriilor separatiste din Ucraina şi a cerut armatei ruse "să menţină pacea" în zonă. Ministrul Energiei din România a dat asigurări că un conflict în Ucraina nu va duce la probleme în aprovizionarea cu gaze a României.

De asemenea, România ar putea primi 500.000 de refugiaţi, în contextul războiului dintre Ucraina şi Rusia. Numărul a fost estimat de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, care a anunţat că se caută locuri de cazare, împreună cu cei din Ministerul de Interne, care deţine, de altfel, şase centre pentru refugiaţi.

UPDATE 9:00 Klaus Iohannis participă joi seara la reuniunea extraordinară a Consiliului European pe tema ultimelor evoluții privind situația de securitate de la granițele Ucrainei.

Klaus Iohannis: "Condamn ferm agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei"

Președintele României, Klaus Iohannis, condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

"Această conduită, care urmează recunoașterii ilegale de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei, reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale", spune președintele Klaus Iohannis.

Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei

Într-un discurs susținut joi dimineață la televiziunea națională, Vladimir Putin a anunțat acțiuni militare în regiunea separatistă Donbas, îndemnând forțele ucrainene să depună armele și să plece acasă, potrivit agențiilor de presă de stat RIA-Novosti și TASS, citate de CNN. Președintele rus a avertizat că toată responsabilitatea pentru orice potențială vărsare de sânge va reveni conștiinței guvernului ucrainean și a spus că este încrezător că militarii ruși își vor îndeplini datoria.

Tancurile rusești au intrat în Ucraina din Belarus, pe la punctul de frontieră Senkivka, dar şi din Crimeea

Trupe şi vehicule militare blindate ruse au pătruns, joi dimineaţă, în Ucraina dinspre Belarus, afirmă surse locale citate de postul de televiziune american CNN.

Armata ucraineană anunţă că a doborât cinci avioane ruseşti şi un elicopter, în Luhansk

Pe pagina sa de Facebook, Armata Ucraineană anunță că a doborât cinci avioane rusești și un elicopter, în zona Luhansk.

"Potrivit Comandamentului Forțelor Unite, astăzi, 24 februarie, în zona OS au fost doborâte 5 avioane și un elicopter agresor", scrie Armata pe Facebook.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Război în Ucraina. Klaus Iohannis a anunţat măsurile luate, după CSAT: "România nu va fi atrasă în conflictul militar"