Antena Meniu Search
x

Cum va fi afectată aprovizionarea cu gaze a României, după anunţul lui Putin. Virgil Popescu: Nu vom avea probleme, iarna a cam trecut

Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale au crescut, marţi, după ce Vladimir Putin a recunoscut independenţa teritoriilor separatiste din Ucraina şi a cerut armatei ruse "să menţină pacea" în zonă. În timp ce UE se pregăteşte să impună sancţiuni Rusiei, ministrul Energiei din România dă asigurări că un conflict în Ucraina nu va duce la probleme în aprovizionarea cu gaze a României.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 22.02.2022, 12:37

Virgil Popescu, ministrul Energiei, colaj cu o conductă de gaze
Virgil Popescu dă asigurări că România nu va avea probleme cu alimentarea cu gaze - Colaj Observator / Shutterstock

Multă lume se întreabă dacă nu cumva ruşii "vor tăia gazul" în cazul în care Uniunea Europeană impune sancţiuni economice Moscovei, ca urmare a escaladării situaţiei din Ucraina. Virgil Popescu, ministrul Energiei, spune însă că un conflict în Donbas nu va duce la probleme cu aprovizionarea cu gaze a României, care îşi poate asigura întregul consum din surse interne odată cu venirea primăverii.

"Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina. Importul de gaze poate fi direcţionat repede prin celelalte rute, Giurgiu şi Arad. În plus, iarna a cam trecut şi ne putem asigura din resurse proprii necesarul de consum al ţării", a spus ministrul, în cadrul conferinţei ZF Power Summit, conform stiripesurse.ro.

Virgil Popescu a arătat ca ţara noastră se preocupă de diversificarea rutelor de import al gazelor. "Ne uităm la LNG (gaz natural lichefiat - n.r.), la SUA, la Azerbaidjan. Analizăm alte surse decât prin intermediari ai Gazprom", a spus Virgil Popescu.

Piaţa de energie electrică din România trebuie regândită total

Pe acelaşi subiect

Legat de cealaltă problemă arzătoare a românilor, criza din energie care a dus la facturi uriaşe şi scumpiri în lanţ, Virgil Popescu a spus că "oamenii trebuie să ştie că vor fi asiguraţi de la 1 aprilie". El spune că există mai multe soluţii propuse în coaliţie şi că le va face publice după ce vor fi validate.

Virgil Popescu mai spune că piaţa de energie electrică din România trebuie regândită total, iar energia să meargă de la producători direct la furnizori şi consumatori industriali, fără a mai trece prin mâinile traderilor. “La energie electrică este nevoie de o restructurare a pieţei şi ANRE are rolul important să regândească piaţa. Trebuie ca energia producătorilor să meargă direct la furnizori şi la consumatorii industriali, iar rolul traderilor trebuie mai bine definit. Preţul pe piaţa spot este mult mai mare, ceea ce arată că cineva speculează şi nu avem o piaţă a contractelor bilaterale. Verigile ar trebui să fie cât mai mici, iar energia să nu mai treacă prin diverse mâini”, a mai spus ministrul, în cadrul conferinţei ZF Power Summit. 

Întrebat de ce autorităţile nu au plafonat preţul energiei la producători, el a răspuns că intervenţia în piaţă se poate face doar la clientul final, conform legislaţiei europene. ″În plus, ca să faci acest lucru trebuie să ai energie disponibilă, iar energia la noi era deja vândută. În acest fel, producătorii au câştigat mai mult, dar au şi dat mai mult la bugetul de stat, ca noi să putem finanţa schema de sprijin pentru consumatori. Pe principiul acesta s-a mers”, a explicat Popescu.

Ambasadorii UE se întâlnesc pentru a impune sancţiuni Rusiei

Ambasadorii UE se vor întâlni marţi pentru a discuta posibile sancţiuni ca răspuns la decretul semnat de Putin, chiar dacă ar putea dura mai multe zile până când va fi finalizat un pachet de măsuri. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat recunoaşterea de către Rusia a independeţei teritoriilor separatiste pro-ruse din Ucraina drept o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a acordurilor de la Minsk. "UE şi partenerii vor reacţiona cu unitate, fermitate şi hotărâre în solidaritate cu Ucraina", a declarat Ursula von der Leyen într-o postare pe Twitter.

Există îngrijorarea că o invazie a Ucrainei ar putea duce la suspendarea procedurii de autorizare a gazoductului Nord Stream 2. Această procedură a fost pusă în aşteptare la finele anului trecut după ce operatorului i s-a cerut să respecte anumite cerinţe exprimate de Autoritatea de reglementare în sectorul energiei din Germania. "O nouă întârziere în reluarea procesului de autorizare a Nord Stream 2 este posibilă", a apreciat Katja Yafimava.

Cu toate acestea, în prezent Europa este într-o poziţie mult mai bună pentru a face faţă unor eventuale perturbări în aprovizionarea cu gaze, comparativ cu situaţia de la finele anului trecut. Condiţiile meteo favorabile şi livrările record de gaze naturale lichidate din SUA au încetinit scoaterea de gaze din depozite, astfel că până la finele acestei luni gradul de umplere a depozitelor europene ar trebui să revină la media multianuală pentru această perioadă, după ce anterior a scăzut la un nivel record. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Cum va fi afectată aprovizionarea cu gaze a României, după anunţul lui Putin. Virgil Popescu: Nu vom avea probleme, iarna a cam trecut