Ministrul Sănătăţii, asaltat de probleme într-o comună din Giurgiu cu un singur doctor şi 2.600 de pacienţi
Prima vizită oficială a ministrului Sănătăţii a fost la sat, tocmai în judeţul Giurgiu.
Prima vizită oficială a ministrului Sănătăţii a fost la sat, tocmai în judeţul Giurgiu. Demnitarul a ţinut să arate cât de bine merge sistemul atunci când în localitate este un centru de asistenţă comunitară.
Comuna Gostinari din judeţul Giurgiu are 2.600 de locuitori, iar astăzi, probabil, a fost evenimentul anului pentru săteni. Angajaţii Centrului de Asistenţă Comunitară, inaugurat acum trei ani, au prezentat mândri rezultatele: rata de vaccinare de 90%. În condiţiile în care, România are 121 de morţi de gripă şi 45 din cauza rujeolei. La nivel naţional, rata de vaccinare a coborât sub 80%.
Daniela Rădoi, asistent medical comunitar:
Cel puţin copiii nominalizaţi la vaccin, ne-am mobilizat şi pentru doamna doctor a fost un lucru bun.
Problemele sunt însă multe şi greu de rezolvat. Această tânără are doar 16 ani, iar copilul ei, de 4 luni, este bolnav.
10% dintre mamele din sat sunt minore, iar fenomenul nu pare că poate fi stopat. Cel mai bun exemplu este o femeie a cărei fată de 15 ani are propriul copil de 1 an.
Când a ajuns aici, ministrul Sănătăţii a fost înconjurat de probleme. Acest pacient cu boli neurologice îşi dă toată pensia pe tratament. Ministrul n-a avut nicio reacţie. Dar a anunţat o campanie în limba engleză.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii:
Ministerul Sănătăţii dă startul unei campanii, unei campanii door to door, de conştientizare a nevoilor populaţiei, din punct de vedere al sănătăţii.
Adică, din uşă din uşă. Aşa cum ar trebuie să meargă medicii pentru a-i trata pe bolnavi. Satul vecin n-are însă nici medici, nici asistenţi comunitari. Şi nici nu o cunosc pe cea care le promite o sănătate mai bună.
Între timp, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cer autorităţilor să găsească mai multe fonduri. Pentru că pacienţii îşi dau ultimii bani pentru servicii medicale şi primesc prea puţin.
Miljana Grbic, reprezentantul OMS România:
Ce avem nevoie în România este, fireşte, mai multe fonduri şi o finanţare pentru serviciile medicale în viitor, pentru a îmbunătăţi accesul şi calitatea la îngrijire.
România are un deficit de 600 de medici de familie. Nimeni nu ştie când va fi rezolvată această problemă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰