Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ministrul Sănătăţii, asaltat de probleme într-o comună din Giurgiu cu un singur doctor şi 2.600 de pacienţi

Prima vizită oficială a ministrului Sănătăţii a fost la sat, tocmai în judeţul Giurgiu.

de Redactia Observator

la 02.04.2018 , 21:11

Prima vizită oficială a ministrului Sănătăţii a fost la sat, tocmai în judeţul Giurgiu. Demnitarul a ţinut să arate cât de bine merge sistemul atunci când în localitate este un centru de asistenţă comunitară.

Comuna Gostinari din judeţul Giurgiu are 2.600 de locuitori, iar astăzi, probabil, a fost evenimentul anului pentru săteni. Angajaţii Centrului de Asistenţă Comunitară, inaugurat acum trei ani, au prezentat mândri rezultatele: rata de vaccinare de 90%. În condiţiile în care, România are 121 de morţi de gripă şi 45 din cauza rujeolei. La nivel naţional, rata de vaccinare a coborât sub 80%.

Daniela Rădoi, asistent medical comunitar:

Vezi și

Cel puţin copiii nominalizaţi la vaccin, ne-am mobilizat şi pentru doamna doctor a fost un lucru bun.

Problemele sunt însă multe şi greu de rezolvat. Această tânără are doar 16 ani, iar copilul ei, de 4 luni, este bolnav. 

10% dintre mamele din sat sunt minore, iar fenomenul nu pare că poate fi stopat. Cel mai bun exemplu este o femeie a cărei fată de 15 ani are propriul copil de 1 an.

Când a ajuns aici, ministrul Sănătăţii a fost înconjurat de probleme.  Acest pacient cu boli neurologice îşi dă toată pensia pe tratament. Ministrul n-a avut nicio reacţie. Dar a anunţat o campanie în limba engleză. 

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii:

Ministerul Sănătăţii dă startul unei campanii, unei campanii door to door, de conştientizare a nevoilor populaţiei, din punct de vedere al sănătăţii.

Adică, din uşă din uşă. Aşa cum ar trebuie să meargă medicii pentru a-i trata pe bolnavi. Satul vecin n-are însă nici medici, nici asistenţi comunitari. Şi nici nu o cunosc pe cea care le promite o sănătate mai bună.

Între timp, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cer autorităţilor să găsească mai multe fonduri. Pentru că pacienţii îşi dau ultimii bani pentru servicii medicale şi primesc prea puţin.

Miljana Grbic, reprezentantul OMS România:

Ce avem nevoie în România este, fireşte, mai multe fonduri şi o finanţare pentru serviciile medicale în viitor, pentru a îmbunătăţi accesul şi calitatea la îngrijire.

România are un deficit de 600 de medici de familie. Nimeni nu ştie când va fi rezolvată această problemă. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri politice » Ministrul Sănătăţii, asaltat de probleme într-o comună din Giurgiu cu un singur doctor şi 2.600 de pacienţi