Antena Meniu Search
x

Video Afecţiunea care face ravagii printre cei mici. În fiecare 10 minute, un copil ajunge în stare gravă la Urgenţe

Canicula face ravagii printre copii. La fiecare 10 minute, un copil ajunge în stare gravă la camera de urgenţe de la institutul de ocrotire a mamei şi copilului din Bucureşti. Infecţiile digestive sunt cele mai frecvente. Mulţi copii rămân internaţi şi au nevoie de perfuzii zile la rând.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 18.08.2023, 20:38

Vezi și

Căldura înrăutăţeşte starea unui copil cu enteroviroză. Multe cazuri puteau fi tratate şi acasă, până acum, dar vara aceasta medicii de la camerele de gardă au primit valuri de pacienţi care au avut nevoie de internare ca să îşi revină.

Elena Ţaporea, mamă: Nu erau chiar aşa puternice episoadele în trecut, undeva la două, maxim trei scaune care se reglau imediat acasă în ultima perioadă cam toate episoadele se sfârşesc cu vizite la spital, perfuzii. Se deshidratează foarte repede copilul, la fel şi stările de vomă, acum sunt vomitături în jet, de două ori pe oră

Numai la camera de gardă a Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului ajung în fiecare zi între 150 şi 160 de urgenţe. Cei mai mulţi copii, aproape 60%, sunt cu probleme digestive. Medicii pun agravarea infecţiilor digestive pe seama pandemiei prin care am trecut şi a caniculei. 

Gabriela Bar, pediatru IOMC: La asta a contribuit şi căldura, au fost temperaturi tot mai mari şi atunci evident că pe lângă pierderile de lichide care se produc prin vărsături şi prin scaunele diareice sau prin prezenţa croşetelor febrile, dacă temperatura afară este de peste 35 de grade, evident că este cald şi atunci copilul are nevoie de suplimentarea lichidelor. Poate că şi noi am călătorit mai mult, oamenii au circulat mai mult, probabil şi circulaţia virusurilor este un pic diferită. Au fost câţiva ani în care ne-am pierdut antrenamentul în ceea ce priveşte rezistenţa la infecţiile virale

Pe acelaşi subiect

Simptomele care trebuie să îi alarmeze pe părinţi

Părinţii trebuie să îşi ducă neapărat copiii la medic dacă nu mănâncă, au vărsături, dureri abdominale şi febră de peste 40 de grade mai mult de două zile.

Gabriela Bar, pediatru IOMC: Să fie atenţi la schimbarea stării de sănătate a copilului, poate să fie bolnav, să facă febră, să monitorizeze temperatura să respecte o dietă sănătoasă să încerce să-i hidrateze foarte bine, este important să dea cantităţi mici de lichide, puţin şi des, la 5-10 minute o linguriţă de apă sau sărurile de rehidratare.

În zilele fierbinţi trebuie să fim atenţi - mâncarea se alterează foarte repede şi poate provoca infecţii digestive grave. Medicii spun că ar fi bine să ţinem în frigider chiar şi alimente care de obicei nu stau acolo, cum ar fi bananele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Afecţiunea care face ravagii printre cei mici. În fiecare 10 minute, un copil ajunge în stare gravă la Urgenţe