Antena Meniu Search
x

Antibiotice cu efecte secundare grave. Avertismentul medicilor din Statele Unite

E alertă printre pacienţii care iau antibiotice cu spectru larg! Un anumit tip de medicament poate agrava problemele cardiace şi poate chiar să ducă la deces! Avertismentul a fost lansat de Administrația Alimentelor şi Medicamentelor din Statele Unite.

Vezi și

E alertă printre pacienţii care iau antibiotice cu spectru larg! Un anumit tip de medicament poate agrava problemele cardiace şi poate chiar să ducă la deces! Avertismentul a fost lansat de Administrația Alimentelor şi Medicamentelor din Statele Unite, iar medicii noştri trag şi ei un semnal de alarmă: nu luaţi antibiotice fără prescripţie medicală, pentru că vă puneţi viaţa în pericol.

Antibioticele care ar putea avea efecte grave, susţin experţii americani, se numesc fluorchinolone. Au un spectru larg de acţiune şi se folosesc mai ales în cazul infecţiilor respiratorii, în această perioadă. Dar efectele secundare pot fi severe. Iar în cazuri extreme, chiar fatale, atrag atenţia medicii. 

ADRIAN MARINESCU, medic specialist boli infecţioase: Pacientul cardiac care are nişte afecţiuni pre-existente are şanse mult mai mari când ia fluorchinolone să dezvolte şi alte modificări, tulburări de ritm, tulburări de ritm care duc în final şi la deces.

Pentru că medicamentele din această clasă de antibiotice cresc riscul de anevrism aortic, autorităţile americane recomandă restricţionarea utilizării lor. Iar pacienţii români par să înţeleagă pericolul, cel puţin la nivel declarativ. 

Studiile europene arata ca romanii sunt campioni la automedicaţie. 73% isi administreaza singuri doctoriile. Iar mai mult de jumătate din populație a luat măcar o dată antibiotic fără recomandare medicală. Un obicei periculos, atrag atentia medicii care spun ca astfel pacienții își pot agrava bolile sau chiar își pot grăbi moartea 

ADRIAN MARINESCU, medic specialist boli infecţioase: Din păcate se iau în exces, fără recomandarea medicului şi de aici multe reacţii adverse. Dau cel mai uşor infecţii digestive cu Clostridium difficile care se tratează extrem de greu.

În plus, excesul de astfel de medicamente mai are un efect periculos. Aşa apare rezistenţa la antibiotice, când bacteriile dezvoltă abilitatea de a învinge tratamentul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Antibiotice cu efecte secundare grave. Avertismentul medicilor din Statele Unite