Antena Meniu Search
x

Ce este "brain freeze" sau "durerea de cap de la îngheţată"

Brain freeze e un termen împrumutat din limba engleză, dar care denumeşte o manifestare cu care ne confruntăm toţi. Este vorba despre durerea de cap bruscă, apărută atunci când mâncăm sau bem ceva foarte rece.

de Redactia Observator

la 01.02.2019, 18:31

Brain freeze e un termen împrumutat din limba engleză, dar care denumeşte o manifestare cu care ne confruntăm toţi. Este vorba despre durerea de cap bruscă, apărută atunci când mâncăm sau bem ceva foarte rece. Tocmai de aceea americanii obişnuiesc să îi spună şi "durerea de cap de la îngheţată".

Denumirea ştiinţifică a "brain freeze" este sphenopalatine ganglioneuralgia. Este o durere pe care fiecare a resimţit-o cel puţin o dată, atunci când a consumat un aliment foarte rece, precum îngheţata, sau o băutură, de asemenea, rece.

Cauzele brain freeze

Potrivit Neuroaxis, gura şi limba sunt vascularizate, iar atunci când înghiţim rapid ceva foarte rece, schimbăm temperatura din cerul gurii ori din spatele gâtului, stimulând vasele de sânge şi nervii din zonă. Astfel, durerea de cap e resimţită puternic odată cu creşterea bruscă a fluxului sanguin şi a dimensiunilor arterei cerebrale anterioare.

Specialiştii mai au o explicaţie, că senzaţia de rece activează nervul trigeminal, unul dintre nervii importanţi ai capului şi feţei. Vasele de sânge din cap se contractă instantaneu, iar apoi se dilată rapid, dând senzaţia de durere intensă. Odată ce senzaţia de rece dispare, vasele de sânge revin la normal, iar durerea nu mai este resimţită.

Simptome

Medicii au identificat trei simptome în cazul brain freeze:

- durere instalată rapid în zona frunţii şi a tâmplelor, pe o durată de 30 - 60 de secunde

- intensitatea durerii de cap este diferită, de la o persoană la alta

- durerea dispare rapid, la fel cum a apărut

Tânără duce mâinile la tâmple din cauza durerii de cap

Cum poţi preveni brain freeze? Dacă aveţi alimente sau băuturi foarte reci, încercaţi să înghiţiţi fără grabă. Dacă, totuşi, aţi mâncat sau băut repede, duceţi limba pe cerul gurii, pentru a reechilibra temperatura din cavitatea bucală şi din gât.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Ce este "brain freeze" sau "durerea de cap de la îngheţată"