Antena Meniu Search
x

Când scăpăm de valul 4 de Covid? Raed Arafat: "S-ar putea să ne trezim că o ducem așa până la sfârșitul lunii noiembrie"

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență spune că săptămâna viitoare aflăm dacă suntem pe platou în privința infectărilor cu SARS-CoV-2, dar nu avem garanția că acesta este ultimul val al pandemiei de coronavirus.

de Redactia Observator

la 23.10.2021, 07:19

Raed Arafat, secretar de stat in ministerul Afacerilor Interne
Când scăpăm de valul 4 de Covid? Raed Arafat: "S-ar putea să ne trezim că o ducem așa până la sfârșitul lunii noiembrie" - Hepta

Dr. Raed Arafat susține că valul 4 al pandemiei de coronavirus va mai dura, iar când vom ajunge la un platou nu vom asista la o scădere rapidă.

"O să începem să avem o scădere lentă după platou. Întrebarea este dacă am ajuns la platou, că în ultimele 2 – 3 zile am văzut că suntem. Eram la 18.000, acum suntem la 16 – 15.000. Oare cât ține platoul ăsta? Dacă e platou, dacă nu ne trezim din nou cu o creștere. Și dacă ține platoul ăsta în următoarele zile, când începe să scadă și cu ce viteză? Clar că măsurile cu masca, mai ales și celelalte poate vor ajuta la o scădere mai rapidă, dar nici asta nu va fi una spectaculoasă, de pe o zi pe alta să scadă cu câte 1.000. S-ar putea să ne trezim că o ducem așa până prin mijlocul lunii noiembrie, sfârșitul lunii noiembrie, să vedem că încă luptăm cu acest val până ajungem la o situație controlabilă. Depinde foarte mult de noi, din nou. (...) Cu cât se vaccinează mai mult, cu atât șansa să controlăm situația este mai bună și șansa să prevenim alt val mai târziu, prin ianuarie – februarie, este mai mare", a declarat, vineri seară, Raed Arafat.

Potrivit șefului DSU, la mijlocul săptămânii viitoare, "ne vom da seama care sunt creșterile".

Întrebat dacă valul 4 este ultimul, Raed Arafat a spus că nu se știe.

Pe acelaşi subiect

"Nu se știe. Anglia este cu o variantă nouă dar se pare că încă nu au impactul pe sistemul sanitar pe care l-au avut în alte valuri, ceea ce este bine. Variantele noi pot să însemne inclusiv variante care să nu aibă vaccinul efectul scontat asupra lor. Dar la acest moment nu avem astfel de informații, însă cu astfel de pandemii, cu astfel de virus care poate să se schimbe și să aibă mutații, cu cât situația este necontrolată, cu atât riscul de apariție de mutații și de variante noi este mai mare. Pentru asta trebuie pe plan mondial să se ajungă la o vaccinare într-un număr foarte mare. Pe plan mondial vaccinarea e mai mare ca în România. Vorbim pe plan mondial de 45% și în România de 30 și ceva la sută. Media europeană e mai mare e mai mare decât media mondială. Cu cât se vaccinează mai mulți, cu atât apariția de mutații este mai mică", a spus Raed Arafat, invitat la o emisiune televizată.

Întoarcerea elevilor la şcoală după vacanța de două săptămâni, sub semnul întrebării

Șeful DSU a declarat că nu există nicio garanție că după două săptămâni de vacanță vor fi reluate cursurile față în față. El a precizat că s-a preferat soluția vacanței de două săptămâni în dauna cursurilor online pentru toți elevii, compensând, ulterior, zilele date pentru vacanță, pentru a nu fi o discrepanță între accesul la online și seriozitate.

"Au fost niște discuții care au fost stabilite mai ales de experții de la Ministerul Educației că asta ar fi soluția mai bună. Nu există nicio garanție (că vor începe cursurile fizic - n.r.) pentru că nu știm cum va evolua. Așteptăm să vedem evoluția și discuția asta a fost că la 10 zile vom evalua din nou. La 10 zile vom vedea cum se mișcă situația", a explicat secretarul de stat în ministerul Afacerilor Interne.

Toți elevii intră în vacanță timp de două săptămâni, de luni, ca măsură de combatere a pandemiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Când scăpăm de valul 4 de Covid? Raed Arafat: "S-ar putea să ne trezim că o ducem așa până la sfârșitul lunii noiembrie"