Antena Meniu Search
x

Video Ce afecțiuni poate trata floarea de liliac. Proprietăţi miraculoase pentru sănătate

S-a dat startul sezonului de liliac în judeţul Mureş. Cei care vor să conserve mirosul de liliac şi pentru la iarnă, au început deja să culeagă florile pentru a pregăti cele mai bune şi aromate delicatese.  Siropul şi dulceaţa de liliac sunt doar câteva dintre reţetele preparatelor pe care localnicii le transmit din generaţie în generaţie. Mai mult, florile de liliac au şi proprietăţi miraculoase pentru sănătate. 

de Redactia Observator

la 29.05.2023, 08:43

Vezi și

Pe Valea Mureşului în localitatea Idicel, am întâlnit-o pe doamna Mărioara. A învăţat să pregătească siropul de liliac de la bunica sa, iar acum, îi împărtăşeşte şi nepoatei sale, cum să profite din plin de florile de liliac. 

Doamna Mărioara: Dacă mălinul e înflorit şi are polenul acesta şi florile faine, atunci putem face şi sirop din el. Trebuie să luăm aşa, crenguţă cu crenguţă, după aceea să-l punem la fiert, să facem siropul. 

Alexandra, nepoata doamnei Mărioara: Am venit să strâng mălin cu mătuşa. Am auzit că se face sirop, dulceaţă pentru leacuri şi e prima dată când strâng. 

După ce florile au fost adunate cu grijă, se trece la pregătirea acestora. Florile se fierb într-un sirop preparat din apă şi zahăr, până când se ajunge la consistenţa dorită. 

Gospodină: Prima dată, luăm petalele. Le punem într-o oală. Punem un pliculeţ de sare de lămâie. Amestecăm bine. Ele se decolorează. Le strecurăm să rămână doar siropul. Rămâne ca mierea. E la fel cum faci din florile de păpădie. 

La fel de parfumată este şi dulceaţa de liliac, care se face numai din petale. Iar domnul Cornel pregătește anual mii de de borcane cu dulceaţă pentru cei care vor să se bucure de parfumul puternic de liliac chiar şi în plină iarnă. 

Gospodină: Dulceaţa are un procedeu asemănător. La fel florile de liliac se supun prelucrării tot prin frecare cu sare de lămâie. În prealabil se pune la fiert un amestec de zahăr şi apă, până când fiertura respectivă îşi dobândeşte consistenţa dorită.

Mai mult, florile de liliac au şi proprietăţi miraculoase pentru sănătate, susţin bătrânii locului. De regulă, acestea sunt folosite pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi durerile de cap, inflamația gâtului, tusea sau insomnia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Ce afecțiuni poate trata floarea de liliac. Proprietăţi miraculoase pentru sănătate