Antena Meniu Search
x

Ce este botulismul şi care sunt cauzele sale. Boala rară a fost descoperită la doi pacienţi din Arad

Două persoane din Arad, soţ şi soţie, au fost internate în stare gravă, la spital, după ce au fost diagnosticate cu botulism, o boală rară.

de Redactia Observator

la 26.07.2021, 17:00

Pacienţii fac botulism în special după ce consumă carne netratată termic în mod corespunzător
Pacienţii fac botulism în special după ce consumă carne netratată termic în mod corespunzător - Profimedia
  • Cei mai mulţi dintre pacienţii descoperiţi cu botulism se infectează după ce au mâncat carne netratată termic.

Vorbim, practic, despre o formă gravă a unei infecţii alimentare, situaţie în care orice secundă contează, viaţa pacienţilor fiind pusă şi mai mult în pericol dacă ei nu se prezintă la medic de la primele simptome.

În cazul celor doi pacienţi de la Arad există informaţii conform cărora cei doi au făcut botulism după ce au mâncat şuncă de casă nepreparată termic. Mai mult, starea lor de sănătate s-a degradat şi în condiţiile în care au prezentat primele simptome în cursul zilei de marţi şi au ajuns la spital abia spre sfârşitul săptămânii.

Din fericire, situaţia celor doi este acum mai bună, după ce autorităţile din România au reuşit să aducă, din Republica Moldova, ser antibotulinic, România neavând doze de ser la dispoziţie.

Toxina care provoacă botulismul

Pe acelaşi subiect

Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, botulismul este o toxiinfecție alimentară provocată de toxina bacilului botulinic. Aceasta este prezentă în special în carne netratată corespunzător, din acest motiv specialiştii recomandând ca orice bucată de carne să fie tratată termic pentru cel puţin cinci minute la minim 85 de grade Celsius.

Pe de altă parte, specialiştii atrag atenţia că botulismul poate fi o boală înşelătoare şi care se manifestă prin apariţia unor simptome precum lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală, dificultăți de vorbire. Pacientul rămâne, de obicei, conştient şi nu dezvoltă, în mod normal, stări febrile, precum în alte cazuri de infecţii.

Mai rar, bacteria care poate duce la botulism se poate găsi şi în fructele conservate şi care nu au fost tratate în mod corespunzător. 

15 cazuri de botulism în România

Orientativ, în 2018, în România au fost confirmate 15 cazuri de botulism, respectiv trei în Bucureşti, câte două cazuri în Bihor, Mureş, Suceava şi Vaslui şi câte un caz în Botoşani, Cluj, Galaţi şi Vrancea. 

Mai mult de jumătate dintre cazuri au fost înregistrate la persoane din grupa de vârstă 45-64 de ani. În 10 dintre cazuri pacienţii s-au infectat de la carne de animal, în trei dintre cazuri pacienţii s-au infectat de la legume, iar doi dintre pacienţi s-au infectat de la carne de peşte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Ce este botulismul şi care sunt cauzele sale. Boala rară a fost descoperită la doi pacienţi din Arad