Antena Meniu Search
x

Botulismul, o afecțiune periculoasă. Cum preparăm corect conservele

Conservele de legume sau peşte sunt variante comode pentru perioada postului, dar această comoditate ar putea să ne coste. Mai ales dacă nu suntem atenţi la termenul de valabilitate şi la modul în care sunt păstrate.

de Redactia Observator

la 28.11.2019, 13:40

Vezi și

Conservele de legume sau peşte sunt variante comode pentru perioada postului, dar această comoditate ar putea să ne coste. Mai ales dacă nu suntem atenţi la termenul de valabilitate şi la modul în care sunt păstrate. Iar asta este valabil şi atunci când le preparăm noi, dar şi când le cumpărăm din magazine.

De altfel românii sunt însă amatori de astfel de preparate şi în restul anului. În 2018, de pildă, am consumat chiar şi 8 kilograme de conserve de legume de persoană. Sunt la îndemână, nu mai pierdem vremea cu gătitul, iar lista poate continua.

Un bărbat de 68 de ani din Iaşi este suspect de botulism şi se află în stare gravă la spital, după ce a consumat o conservă pregătită acasă. La ce trebuie să fiţi atenţi atunci când cumpăraţi sau preparaţi astfel de conserve.

Conserve de peşte, de fasole sau de carne. Sunt gustoase şi cu siguranţă, ne îndreptăm spre ele mai ales pe timpul iernii. Însă, pe cât de bune sunt, pe atât de periculoase pot deveni. Recent, un ieşean a fost la un pas de moarte după ce a consumat o banală conservă de peşte.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Se numeşte Botulism şi este o afecţiune rară. Vedere înceţoşată, stări de oboseală şi dificultăţi de vorbire sunt câteva dintre simptomele care ar trebui să ne trimită la medic.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Toate conservele pe care le cumpărăm din magazine trebuie să aibă etichete care să conţină fie data la care expiră, fie cea la care au fost fabricate şi termenul de valabilitate.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Adică temperatura la care le păstrăm nu ar trebui să fie mai mare de 8 grade. În plus, pentru a fi siguri că le putem consuma fără probleme, ar trebui să sterilizăm borcanele în mod corect. Gica Neamţu a transformat prepararea conservelor pe bază de legume într-o afacere.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

După ce borcanul ajunge le temperatura camerei, următoarea destinaţie este un loc răcoros şi fără lumină. Cum ar fi de pildă, cămara ori beciul. Dacă nu îl deschidem, putem consuma conţinutul chiar şi după un an. Dar, odată desfăcut capacul, conserva trebuie consumată cam într-o săptămână.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Complet greşit, spun şi specialiştii care ne recomandă să fim atenţi inclusiv la ambalajul în care sunt păstrate preparatele.

Conservele de aluminiu au pe interior un strat de zinc, pe care alimentele îl pot absorbi. Dintre toate, tonul la cutie conţine de 100 de ori mai mult metal decât ar trebui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Botulismul, o afecțiune periculoasă. Cum preparăm corect conservele