Antena Meniu Search
x

Cât de des trebuie să-ți faci controale medicale de specialitate în funcție de vârstă, istoric și afecțiuni

Procrastinarea poate lovi și atunci când vine vorba despre vizitele la medic, analize sau testări pentru diferite afecțiuni. Chiar dacă mulți oameni urmează cu strictețe un program bine stabilit, există și cazuri în care diagnosticarea târzie a unei boli influențează negativ tratamentul și recuperarea.

de Redactia Observator

la 31.01.2020, 16:51

Cât de des trebuie să-ți faci controale medicale de specialitate în funcție de vârstă, istoric și afecțiuni
Cât de des trebuie să-ți faci controale medicale de specialitate în funcție de vârstă, istoric și afecțiuni - unsplash.com

Procrastinarea poate lovi și atunci când vine vorba despre vizitele la medic, analize sau testări pentru diferite afecțiuni. Chiar dacă mulți oameni urmează cu strictețe un program bine stabilit, există și cazuri în care diagnosticarea târzie a unei boli influențează negativ tratamentul și recuperarea.

Atât cei mai tineri, cât și vârstnicii trebuie să țină cont de importanța controalelor regulate și a unui stil de viață conștiincios. Iată când ar trebui efectuate acestea și ce implică:

Dacă suferi de o boală cronică

Când ai deja o afecțiune cronică, trebuie să știi că cel mai important este să o ții sub control cu ajutorul vizitelor regulate la medic. Specialistul te poate programa în funcție de gravitatea acesteia, pentru monitorizarea schimbărilor în urma tratamentului și pentru recomandări pentru viitor. 

Dacă suferi de boli cardiovasculare, apelează la specialiștii în cardiologie Bucuresti și nu-ți lăsa afecțiunea nesupravegheată. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare sunt pe primul loc în ceea ce privește cauzele de deces la nivel global.

La recomandarea medicului de familie

Medicul de familie te poate ajuta să afli mai multe despre frecvența cu care trebuie să-ți faci controale medicale de specialitate. Acesta va lua în considerare factorii importanți precum istoricul tău sau al familiei, dar și testele specifice vârstei și sexului. 

De asemenea, acesta îți poate oferi recomandări și trimiteri atunci când consideră că trebuie să faci mai multe investigații. O relație apropiată cu medicul de familie te va ajuta să-ți monitorizezi mai ușor starea de sănătate și să primești sfaturi specializate ori de câte ori te îngrijorează ceva.

În funcție de vârstă și sex

Dacă ai până în 30 de ani, poți să ceri sfatul medicului de familie în ceea ce privește un set de analize uzuale. În general, la această vârstă, ele pot fi efectuate o dată la doi sau trei ani, însă apariția anumitor simptome care trebuie investigate pot impune testarea anuală.

De la vârsta de 21 de ani, femeile trebuie să înceapă testarea pentru virusul HPV. Acesta este responsabil pentru cele mai multe cazuri de cancer de col uterin, iar România are cele mai înalte rate de incidență și mortalitate din Europa pentru acest tip de cancer, conform statisticilor. Până la vârsta de 65 de ani, femeile trebuie să facă regulat acest test, mai ales în funcție de activitatea sexuală și numărul de parteneri. Discuțiile cu medicul ginecolog vor ajuta la stabilirea frecvenței cu care trebuie să te testezi, ținând cont de rezultatele anterioare sau de alți factori de risc. Femeile care pot să renunțe la testare sunt cele care au suferit o operație de histerectomie și care nu au istoric de cancer cervical în familie. În general, după vârsta de 65 de ani se pot întrerupe aceste analize însă trebuie respectat sfatul medicului înainte de toate.

La vârsta de 30-40 de ani sunt recomandate controale anuale de bază atât la femei, cât și la bărbați. Acestea includ analize de sânge recomandate de medicul de familie și alte teste, în funcție de prezența unor boli precum obezitatea, hipertensiunea arterială sau diabetul. Pentru bărbați, este recomandat un control testicular o dată pe an.

După 50 de ani, controalele trebuie să devină mai stricte și mai dese. Printre cele mai importante testări se numără colonoscopia și mamografia. Vaccinurile antigripale și cele care imunizează împotriva pneumoniei joacă un rol important odată cu înaintarea în vârstă, deoarece riscul de complicații crește. 

Când apar schimbări în istoricul familiei

În cazul anumitor boli precum cancerul sau diabetul, influența istoricului familiei implică și o testare suplimentară. Dacă unul dintre părinți sau frați află că suferă de un tip de cancer, va trebui să-ți monitorizezi mai atent starea de sănătate, deoarece există mai multe șanse să suferi și tu de o afecțiune similară la un moment dat în viață. Perioadele de screening pot fi stabilite împreună cu medicul specialist, în așa fel încât să nu riști să detectezi prea târziu posibilele semne de boală.

Vizitele la medicul de familie și la specialiști sunt cele mai bune metode pentru a preveni și a ține sub control afecțiunile la orice vârstă. Nu ignora simptomele care te pun pe gânduri, dar nu lăsa nici să treacă prea mult timp între controalele necesare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Cât de des trebuie să-ți faci controale medicale de specialitate în funcție de vârstă, istoric și afecțiuni