Antena Meniu Search
x

Video Criza de citostatice de la Institutul Oncologic a fost ţinută sub tăcere, deşi de 10 zile stocul e gol

Bolnavii de cancer de la Institutul Oncologic din Capitală au rămas fără citostatice. Deşi stocul e gol de zece zile, situaţia a ieşit la iveală abia acum.

de Redactia Observator

la 22.04.2021, 19:58

Vezi și

Culmea, managerul Institutului nu ştie câţi pacienţi sunt afectaţi, deşi pentru cei mai mulţi tratamentul înseamnă viaţă. Dă vina pentru situaţie pe...greaua moştenire.

Pacienţii rămân fără citostatice

Tasia Dobrin, pacientă bolnavă de cancer: "Poţi să ai saci de bani. Nu cumperi nici sănătatea şi nici viaţa, aşa că... încercăm să facem slalom prin viaţă"

Un slalom care a lăsat urme adânci pe chipul Tasiei Dobrin. De nouă ani, trupul ei e câmp de luptă. A câştigat bătălia cu cancerul la glanda tiroidă, acum boala a revenit la colon. Iar tratamentul salvator lipseşte. Spitalul a rămas fără unul dintre citostaticele de care are nevoie. 

Tasia Dobrin, pacientă bolnavă de cancer: "Eu vin din decembrie din 3 în 3 săptămâni, internare de 2 zile. Astăzi am avut surpriza că lipseşte unul. Doamna doctor mi-a spus: nu este"

Vestea a mai frânt din speranţa deja fragilă. Criza de citostatice de la Institutul Oncologic a fost ţinută sub tăcere, deşi de zece zile stocul e gol. Totul a ieşit la iveală aseară, după ce în presă a ajuns un document semnat de medicii Institutului. 

Ema Schweninger, reporter Observator: "16 citostatice lipsesc acum din Institutul Oncologic din Bucureşti. O parte dintre ele sunt folosite în tratamentul copiilor bolnavi de cancer. Au fost probleme şi cu alte 10 medicamente, dar au fost împrumutate din alte spitale"

250 de pacienţi sunt acum în tratament la Institutul Oncologic. Câţi dintre ei sunt afectaţi... depinde pe cine întrebăm. Cert e că lipsa de citostatice putea fi evitată. 

dr. Bogdan Tănase, manager IOB: "Lucrul ăsta s-a întâmplat din cauza politicii de achiziţie care a fost dusă în ultimul an, pe care nu mi-o asum. Am depus o petiţie la cabinetul dnului ministru. Asta s-a întâmplat în urmă cu aproximativ două luni de zile. Ministerul Sănătăţii a reacţionat"

Nu a mai prelungit mandatul fostului manager. A promis şi că trimite Corpul de Control. Dar nu a ajuns nici astăzi. Într-un comentariu pe Facebook, Vlad Voiculescu spune că nu ştia că se va ajunge aici. 

Nici noul manager nu a reuşit să încheie un acord cadru care să îi permită să facă achiziţii mai uşor. 

dr. Bogdan Tănase, manager IOB: "Neavând acest acord cadru trebuie ca lună de lună să desfăşurăm licitaţii, negocieri". Aşa că pacienţii sunt nevoiţi să îşi amâne tratamentul care îi ţine în viaţă. 

Cezar Irimia, Fed. Asoc. Bolnavilor de Cancer: "Înseamnă deces, cu siguranţă, înrăutăţirea stării de sănătate"

Ministerul Sănătăţii a anunţat că spitalul a reuşit astăzi să achiziţioneze medicaţia lipsă. Însă citostaticele vor ajunge la pacienţi abia săptămâna viitoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Sanatate » Criza de citostatice de la Institutul Oncologic a fost ţinută sub tăcere, deşi de 10 zile stocul e gol