Antena Meniu Search
x

Video Deși suntem într-o fază de platou, situația de la ATI e alarmantă. La Iași, în doar 30 de minute, medicii s-au trezit fără paturi disponibile

Pe viaţă şi pe moarte se duce lupta cu noul coronavirus. În spitalele pline până la refuz, decesele nu sunt doar în rândul pacienţilor. Doi medici de la spitalul municipal din Câmpina, soţ şi soţie, au murit la câteva zile distanţă chiar în spitalul în care au lucrat. De la începutul pandemiei, peste 9.000 de cadre medicale au fost infectate cu COVID-19.

de Redactia Observator

la 18.12.2020, 20:08

Vezi și
  • Doi medici, soț și soție, au murit la o distanță de câteva zile din cauza coronavirusului.
  • Deși suntem într-o fază de platou, secțiile ATI din țară sunt tot mai aglomerate.

Unul după altul au pierit Alexandrina şi Octavian Ionete, medici radiologi la Spitalul Municipal din Câmpina. Colegii cu care lucraseră vreme de trei decenii au sperat până în ultima clipă că se vor face bine.

Călin Tiu, managerul spitalului din Câmpina: "S-au îmbolnăvit, doamna doctor mai înainte, a stat un timp în secție, după care a venit și domnul doctor, deja într-o faza gravă. Dansa s-a agravat cam în același timp".

În scurt timp, cei doi au fost mutaţi la Terapie Intensivă.

Călin Tiu: "Nu au mai plecat de acolo. Rămân pe veci lângă noi".

Alexandrina Ionete continuase să muncească în toată această perioadă în laboratorul de radiologie al spitalului, deşi la aproape 68 de ani se putea retrage oricând, alături de soţul ei care se pensionase. Din spital a luat şi virusul. După ea s-a infectat întreaga familie, inclusiv cei doi băieţi, nora însărcinată şi nepotul.

Octavian Ionete a murit primul, duminica trecută. Soţia, la trei zile după el.

Alexandra Filip, nepoata doctorilor, asistent medical"Dânsul a fost înmormântat pe data de 14, ca să nu-l înmormântăm pe data de 15, când era ziua doamnei doctor."

188 de oameni au pierdut lupta cu virusul în ultimele 24 de ore, iar alţi 1.270 se află în secţiile de Terapie intensivă, unde este internat şi actorul Bogdan Stanoevici. Cunoscut drept militant anti-mască, starea fostului ministru al Culturii s-a înrăutăţit în ultimele două săptămâni, iar miercuri, medicii de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti au decis să-l intubeze.

Bogdan Stanoevici, actor: "Dacă masca vă dă siguranţă în cap, purtaţi-o. Eu n-am o problemă să mi-o pun, dar nu pot să nu spun că masca asta prezintă foarte multe inconveniențe".

Locurile la Terapie intensivă sunt din ce în ce mai puţine în ţară, iar situaţia se schimbă de la o oră la alta. La Iaşi, medicii s-au trezit fără paturi disponbile în doar 30 de minute.

Vasile Cepoi, director DSP Iași: "Azi dimineață aveam 4 locuri la 8.30 și până la 9 când am terminat ședința cu medicii ATI din spitale nu mai era nici un loc".

Pentru trei pacienţi în stare gravă din Bucureşti, singura soluţie a fost mutarea lor la Sibiu cu elicopterul SMURD.

Astăzi au fost înregistrate 5.340 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti, Ilfov şi Constanţa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Deși suntem într-o fază de platou, situația de la ATI e alarmantă. La Iași, în doar 30 de minute, medicii s-au trezit fără paturi disponibile