Antena Meniu Search
x

Șeful ATI România, despre "paradoxul estic" în răspândirea noul coronavirus în Europa (Video)

Medicul Dorel Săndesc, preşedintele Asociației de Anestezie și Terapie Intensivă, a vorbit despre un "paradox estic" în privința răspândirii noului coronavirus în Europa.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 02.05.2020, 09:16

Dorel Săndesc
Șeful ATI România, despre paradoxul estic în răspândirea noul coronavirus în Europa - Observator
  • Țări din estul Europei au acționat mai prudent în lupta cu noul coronavirus.
  • Statele cu sisteme de sănătate mult mai puternice au fost arogante și au ignorat pericolul.

Membru în comisia COVID-19 din ministerul Sănătății, Dorel Săndesc a declarat că statele est-europene, printre care și România, sunt mai puțin pregătite decât țări precum Franța, Germania, Marea Britanie, Spania, Italia să facă față medical și economic unei pandemii.

Tocmai din acest motiv, "conștienti fiind de limitele de răspuns", țări din estul Europei au acționat mai prudent în lupta cu noul coronavirus.

"Noi din sistem am propus foarte devreme să se instituie aceste măsuri de limitare a contactului social și se pare că aceste măsuri au contat", a explicat. Dorel Săndesc.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe de altă parte, statele cu sisteme de sănătate mult mai puternice au fost arogante și au ignorat pericolul.

"Au fost niște atitudini care s-au dovedit mari gafe, de exemplu premierul britanic, președintele SUA, care au vorbit despre forța sistemului sanitar, dar a fost nevoie în scurt timp de reorientare în direcția opusa", a spus medicul, potrivit Digi 24.

Aproape jumătate din paturile de terapie intensivă din România nu au echipamentele necesare

În urmă cu o lună și jumătate, Dorel Săndesc a explicat, într-o intervenție la Observator, cât de pregătit este sistemul medical din România pentru lupta cu noul coronavirus și declara că aproape jumătate din paturile de terapie intensivă nu au echipamentele necesare.

Potrivit lui Săndesc, un pat de terapie intensivă este un complex terapeutic care include patul, el însuși foarte complex, ventilatoare, monitoare, injectomate, perfuzomate, etc., care toate costă estimativ peste 60.000 de euro pentru un pat. 

"Credem sincer că un val de solidaritate mai mare decât valul de coronavirus poate rezolva problema. Credem că noi putem induce o epidemie de solidaritate care se învingă pandemia de coronavirus", spunea Dorel Săndesc în martie.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Sanatate » Șeful ATI România, despre "paradoxul estic" în răspândirea noul coronavirus în Europa (Video)