Antena Meniu Search
x

Exclusiv Imagini din centrul de vaccinare de la Matei Balş. Care este procedura pentru primele vaccinuri anti-Covid-19 făcute în România

Primul spital din România în care va ajunge vaccinul care ar putea învinge pandemia este pregătit. Institutul Matei Balş din Capitală are încăperi şi circuite special create, iar duminică primele cadre medicale vor fi imunizate. O echipă Observator a intrat în exclusivitate în centrul de vaccinare pentru a vă arăta cum va decurge procesul.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 23.12.2020, 20:52

Vezi și
  • O echipă Observator a intrat în exclusivitate în centrul de vaccinare pentru a vă arăta cum va decurge procesul

Sorin Petrea are 68 de ani şi o viaţă întreagă petrecută pentru a salva bolnavii care ajung la Institutul Matei Balş. Pentru a duce lupta mai departe, vrea să fie primul care va primi vaccinul antiCOVID. 

Sorin Petrea: Am vrut să fiu trecut primul. Chiar îmi doresc sa fiu vaccinat. Eu întrunesc doua conditii majore: una profesia si a doua, grupa de risc, varsta.

Medicul este cel care a pregătit lista cu primele cadre medicale ce se vor imuniza. S-a asigurat că totul e pus la punct pentru momentul în care va ajunge serul. O lume întreagă a aşteptat vaccinul aproape un an.

Cum se desfăşoară procesul de vaccinare în România

Medicii, asistenții și restul angajaților din spital vor completa două documente înainte să intre în centrul de vaccinare: consimțământul și chestionarul de triaj. Vor spune dacă au avut febră în ultimele 14 zile sau dacă au cancer, hiv ori boli neurologice. femeiele vor trebui să anunțe dacă sunt gravide sau dacă au de gând să rămână însărcinate în următoarea lună. 

Asistentele au trecut prin trainguri speciale. 

Într-o încăpere e și un frigider unde va fi păstrat vaccinul la minus 80 de grade. Înainte de administrare va fi adus la temperatura camerei.

Dupa ce le va fi administrat vaccinul, oamenii trebuie să rămână câteva minute într-un cabinet.

Ema Schweninger, reporter Observator: Angajații institulului vor ramane in aceasta zona pentru cel putin 15 minute astfel incat daca apar reacţii adverse personalul sa poata interveni imediat. Cabinetul e dotat cu monitor oxigen si adrenalina care sa fie administrata daca apare socul anafilactic.

Cine sunt primii români vaccinaţi anti-Covid-19

În jur de 150 de angajaţi de la Matei Bals vor putea fi vaccinaţi într-o zi. Practic, toţi cei care şi au dat acordul vor fi imunizaţi în aproximativ 5 zile.

Duminică, în a treia zi de Crăciun, ar urma să fie vaccinaţi primii 10 angajaţi de la Matei Balş dar şi din alte 9 spitale unde se tratează bolnavi covid.

Sorin Petrea: Vedem exact partea întunecată a lunii, întotdeauna pentru că suntem spital de linia I şi internăm cazurile grave. Aici vin persoane care suferă şi de la care te aştepţi în urma evaluărilor ca şi evoluţia să fie în continuare proastă.

Pentru marea masă a populaţiei vaccinarea va începe în primăvară.  Românii care vor să se imunizeze, vor putea să se înscrie online, telefonic sau prin intermediul medicului de familie. De asemenea, după prima doză, oamenii vor fi anunţaţi pe mail sau printr-un sms, când şi unde să se prezinte pentru cea de-a doua doză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Imagini din centrul de vaccinare de la Matei Balş. Care este procedura pentru primele vaccinuri anti-Covid-19 făcute în România