Antena Meniu Search
x

Video În multe spitale din ţară este aproape imposibil să găseşti un pat la ATI. Oamenii aşteaptă zile întregi pentru un loc în spital

Un nou record nedorit, 1324 de bolnavi de coronavirus sunt internaţi astăzi la Terapie Intensivă. Mai sunt doar 84 de paturi libere în toată ţara pentru pacienţii în stare gravă. Oamenii aşteaptă zile întregi pentru un loc în spital, şi până atunci, rămân în unităţile de primiri urgenţe. La doi paşi de Bucureşti, la Târgovişte, situaţia este critică. 

de Redactia Observator

la 20.03.2021, 19:58

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Asistentă: Testul este pozitiv. 

Pacientă: Deci înseamnă că a fost în zadar prima doză, nu? 

Asistentă: Da, a fost în zadar. 

Femeia a început să aibă primele simptome de COVID-19 la trei zile de la prima doză de vaccin. Chiar şi cu un rezultat pozitiv al testului de anticorpi, tot va face unul PCR. Procedura este aceeaşi şi pentru cei cu un test antigen negativ. 

Pe acelaşi subiect

Pacient: Mă ia cu friguri, dar simt mâncarea. Și mă inec cu respirația. 

Asistentă: Deci este negativ testul. Să va duceți la domnul doctor pentru PCR. 

Din camera de triaj a Spitalului Judeţean Târgovişte începe îndelunga căutare a unui pat liber pentru internare. 

În jur de 200 de oameni ajung în firecare zi aici la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Târgoviște. Jumătate dintre ei au simptome COVID-19. Personalul medical este în alertă. Toți oamenii care intră în acest containere sunt testați cu teste rapide, apoi merg la testul PCR. 

Claudia Brașoveanu, asistentă: 80% sunt pozitivi din câți testăm noi care vin cu o simptomatologie. 

Medicii sunt copleşiţi de numărul uriaş al bolnavilor. Dâmboviţa a fost unul dintre cele mai afectate judeţe în primele două valuri. Iar acum, în al treilea val, trei localităţi cu rate de infectare de aproape 6 la mie se îndreaptă vertiginos către instituirea carantinei. Situaţia paturilor din spital este critică, şi nu există decât o singură soluţie. 

Silviu Colomei, medic UPU: Problema asta este tot mai frecventă în ultima vreme, ca pacientul să rămână un timp îndelungat în secția de primiri urgențe pentru a fi monitorizat și tratat datorită lipsei de locuri pe celelalte secții. 

Mulţi sunt pacienţi cu insuficienţă respiratorie, pentru care terapia cu oxigen este vitală. 

Reporter: De când primiți oxigen e mai bine? 

Pacienta: Da, da. 

În multe spitale din ţară este aproape imposibil să găseşti un pat. În Cluj sau Braşov, judeţe roşii, nu mai este niciun loc liber la Terapie Intensivă. În alte judeţe, le numeri pe degetele de la o mână. La Constanţa şi Mehedinţi, câte un pat disponibil, iar la Timişoara, trei. Doar judeţul Galaţi stă mai bine în acest moment, cu 18 locuri. 

De la Bucureşti, oficialii caută soluţii pentru suplimentarea locurilor la AȚI. 

Raed Arafat, şeful DSU: La momentul în care s-a făcut ultima analiză care a fost acum 10-12 zile erau 1408 paturi. Acum acest număr crește. 

Vineri, premierul a cerut conducerilor spitalelor să crească numărul de paturi la Terapie Intensivă în toată țara până la 1600.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » În multe spitale din ţară este aproape imposibil să găseşti un pat la ATI. Oamenii aşteaptă zile întregi pentru un loc în spital