Antena Meniu Search
x

Video A început marea vaccinare. Peste 25.000 de cadre medicale au fost imunizate, 12.000 doar în ultimele 24 de ore

Avem vaccin, dar nu prea avem doritori. Marea vaccinare, amânată la sfârşitul anului trecut, a început astăzi în peste 90 la sută dintre centrele de vaccinare. Până acum au fost vaccinaţi peste 25.000 de angajaţi din spitale, dintre care aproape 12.000 în ultimele 24 de ore. Avem şi vaccin în depozite - în jur de 130.000 de doze şi săptămâna aceasta ar urma să primim încă o tranşă. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 04.01.2021, 19:42

Vezi și
  • Medicii și vaccinul: unii vor, mulți refuză, destui așteaptă

Martie 2020, început de pandemie. Spitalul Dimitrie Gerota era o fortăreaţă, păzită de poliţişti. Soldaţii în alb deveniseră pacienţi şi întreg spitalul se transformase într-un focar de coronavirus. 

Alida Moise, manager Spital Dimitrie Gerota: Înca din perioada în care toți eram aici în carantină am sperat că într-o zi vaccinul acesta va fi gata.

Început de 2021. Speranţele s-au împlinit.

Alida Moise, manager Spital Dimitrie Gerota: Evident că nu pot să fiu decât fericită. Sunt fericită că am reușit să mă vaccinez.

Medicul Alida Moise a fost printre cei carantinaţi la început de pandemie şi apoi, din cauza virusului, a văzut moartea cu ochii: a ajuns în stare gravă la Terapie Intensivă. La zece luni după marea cumpănă, a fost prima din spital care s-a vaccinat.

Alida Moise, manager Spital Dimitrie Gerota: Asta e speranța noastră, că vaccinul va reuși să schimbe situația actuală.

În zilele următoare, se vor vaccina peste 200 de angajaţi ai spitalului Gerota din Capitală. Adică, peste 70 la sută. 

Narcisa Dinu, medic șef UPU: Am trecut prin boală în martie, mai aveam foarte puțini anticorpi. De această vaccinare ține viitorul nostru, ce se va întâmplă cu noi cu toți.

Marea vaccinare a început în toată România

Au fost trimise peste 36.000 de doze de vaccin în cele peste 370 de centre de vaccinare. 

Andreea Bugeac, medic infecționist: E bine să vaccinăm, toate vaccinurile sunt bune și bine testate .

Doar că nu toţi medicii sunt de acord. 

Iulian Cozianu, lider de sindicat, Sanitas: Procentul este mic și datorită campaniei de informare, care a fost destul de slabă la începutul perioadei de vaccinare. Undeva cam 60% dintre angajați nu vor să se vaccineze. 

La Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, spital suport COVID, de la începutul pandemiei doar 214 din 700 de angajaţi au acceptat serul anti-COVID. 

Alina Miron, kinetoterapeut: Eu având tratament imunomodulator, primele efecte adverse au fost pentru aceasta categorie de pacienți.

Dacă la Iaşi medicii se mai gândesc, la Galaţi abia au ajuns primele doze. Insuficiente.

Alexandru Nechifor, medic: Acest prim lot nu e de ajuns nici măcar pentru toate cadrele medicale din județul Galați. Sperăm să ajungă cât de curând posibil și alt lot.

Doar 195 de doze au fost trimise la Galaţi, unde în prima fază se vor vaccina aproape 1000 de oameni, cadre medicale deja programate. 

Manuela Arbune, medic Spital Boli Infecțioase: A fost un an în care am stat deseori departe de cei dragi, de soți, de copii, de părinți. Am ratat evenimente din viață noastră. În acest început de an avem o nouă speranța. 

Medic din Galați, după vaccinare: "Să sperăm că voi scăpa definitiv"

Printre primii vaccinaţi la Galaţi a fost şi un medic care a lucrat în două focare, dar pe care norocul l-a salvat. 

Alexandru Nechifor, medic: Am lucrat în secții focare de coronavirus, am scăpat de fiecare dată, să sperăm că odată cu acest vaccin voi scapa definitiv. 

Irina Munteanu, subprefect Cluj: Vaccinurile au fost distribuite pentru 3 zile. Sunt suficiente doze pentru în jur de 12.000 de cadre medicale vor fi în această etapă. 

La Cluj sunt în pregătire şi centrele de vaccinare pentru populaţie. Deocamdată nu au avizele necesare. 

În Timiş, continuă vaccinarea începută de anul trecut. Timişoara a fost unul dintre punctele fierbinţi ale pandemiei cu spitale pline ochi şi cu un număr mare de infectări. 

Adelna Mavrea, medic cardiolog: Nu cred ca va mai fi normalul cel dinainte, dar toata lumea spera la așa ceva și își dorește acest lucru.

Şi după un lung şir de erori, de la programarea pe platformă până la lipsa personalului şi a dozelor, o farmacistă din Timişoara a reuşit să primească serul anticovid. 

Anda Vija, farmacistă: Un disconfort minim, nu am simțit nimic și sunt sigură că totul va fi în regulă. A meritat cu siguranță.

La Maramureş, de astăzi s-a intrat în a doua etapă de vaccinare, angajaţii de la DSP. Peste 1200 de cadre medicale au fost deja vaccinate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » A început marea vaccinare. Peste 25.000 de cadre medicale au fost imunizate, 12.000 doar în ultimele 24 de ore